Jan Zakrzewski ur. 1896 Klukowo/Siennica/Nasielsk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

voidrave99

Nieaktywny

Jan Zakrzewski ur. 1896 Klukowo/Siennica/Nasielsk

Post autor: voidrave99 »

Witam wszystkich :)
Poszukuję informacji na temat mojego prapradziadka, Jana Zakrzewskiego ur. 1896 roku. Wydaje mi się, że przeszukałem już wszystkie dostępne w internecie zasoby. Ale do rzeczy - o co dokładniej mi chodzi.

Jan Zakrzewski urodził się 12 listopada 1896 roku w Smolechowie, a dzisiejszym Klukowie (gmina Świercze). Jego rodzicami byli Antoni oraz Marianna Konstancja z domu Borowska. Zawarł małżeństwo z moją praprababcią, Zofią Wiśniewską pochodzącą z Chrcynna obok Nasielska. Ojciec Zofii - Józef pochodził z Siennicy pod Nasielskiem. Pierwsze dziecko Jana i Zofii było nieślubne, w rezultacie czego matka Zofii wydziedziczyła swoją córkę na okres koło jednego roku. Później Zofia i Jan zawarli małżeństwo, a matka Zofii wyraziła na nie zgodę. Jan i Zofia zamieszkali w tejże Siennicy. Ojciec Zofii, Józef - którego to posiadłość właśnie tam prawdopodobnie była - z niewiadomych przyczyn zmarł w 1916 roku. Obie rodziny były chłopskie, natomiast wiem, że rodzina Zofii, że tak to nazwe była mocno "ustawiona", dorobiła się jakiegoś dużego majątku w niewiadomy mi sposób. Dlatego też matka Zofii chciała dla niej męża z wyższej klasy/stanu, a nieślubne dziecko było dla niej wyjątkowo mocnym bodźcem. Cóż - takie czasy.

Jan był szewcem i w ten sposób właśnie poznał Zofie. Jako klientka przyszła do Jana jako do szewca, poznali się i stąd już z górki. Razem mieli około 10ciu dzieci.

Wydaje mi się, że jeśli chodzi o takie podstawowe informacje to niczego nie pominąłem. Więc teraz sedno : po drugiej wojnie światowej Zofia, matka Zofii, oraz dzieci jej i Jana (nie wiem czy wszystkie) przesiedlone zostały do gminy Ustka, skąd ja pochodzę. Natomiast - Jana tam nie było. W rodzinie krąży historia o tym, że Jan zginął na wojnie lub w obozie, ale wszystkie źródła takie jak arolsen, straty - są na jego temat puste. Nie mam w zbiorach żadnego zdjęcia Jana, a to co napisałem to wszystko co o nim wiem (z opowieści rodziny oraz akt do których udało mi się dojść). Wysłałem wniosek do PCK o ustalenie jego losów, ale prawdopodobnie sporo jeszcze na to poczekam.

Gdzie mogę jeszcze poszukać, czy mogę pójść gdzieś jeszcze dalej z wiedzą, że był szewcem i prawdopodobnie zginął na wojnie bądź w obozie?

Pozdrawiam, Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”