Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Nytko_Małgorzata

Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Bardzo prosze o sprawdzenie nazwiska Karwowski Grzegorz.
Dziekuje
Pozdrawiam
Sylwia
Dziekuje
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
-
Barbara_Kubcka

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Ciesielski.
Pozdrawiam
Barbara Kubacka
Pozdrawiam
Barbara Kubacka
Barbara Kubacka
-
Szyłko_Barbara

-
Nytko_Małgorzata

-
kowalskamalgorzata

Witam!
Poszukuję mojego dziadka Zygmunta Gawlika ur. w 1879 roku w Skoczkowie/powiat Sierpc,który około 1900 roku został wcielony do armii carskiej i prawdopodobnie brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej 1904-1905.Czy ktoś posiada jakieś informacje ,które pomogłyby mi w poszukiwaniach
Pozdrawiam Małgorzata.
Poszukuję mojego dziadka Zygmunta Gawlika ur. w 1879 roku w Skoczkowie/powiat Sierpc,który około 1900 roku został wcielony do armii carskiej i prawdopodobnie brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej 1904-1905.Czy ktoś posiada jakieś informacje ,które pomogłyby mi w poszukiwaniach
Pozdrawiam Małgorzata.
Witam
Czy ktoś z Państwa może mi wyjaśnić na jakiej zasadzie zostawało się w latach 1870-90 porucznikiem w Armii Carskiej. Czy były jakieś specjalne kryteria? Mój dziadek Jan Cyprian Kwiatkowski w dniu swojego ślubu w 1891 r. był przedstawiony jako porucznik rezerwy 13 Biełozerskiego Pułku Piechoty Wojsk Imperatorsko-Rosyjskich. Miał wówczas 29 lat.
Pozdrawiam
Danuta
Czy ktoś z Państwa może mi wyjaśnić na jakiej zasadzie zostawało się w latach 1870-90 porucznikiem w Armii Carskiej. Czy były jakieś specjalne kryteria? Mój dziadek Jan Cyprian Kwiatkowski w dniu swojego ślubu w 1891 r. był przedstawiony jako porucznik rezerwy 13 Biełozerskiego Pułku Piechoty Wojsk Imperatorsko-Rosyjskich. Miał wówczas 29 lat.
Pozdrawiam
Danuta
Bardzo proszę o sprawdzenie - Franciszek Szymczyński z Kłobucka.
Pozdrawiam
Monika
Pozdrawiam
Monika
Ostatnio zmieniony pt 16 lip 2010, 01:14 przez nika_k, łącznie zmieniany 1 raz.
- pozmirowski

Witam serdecznie.
Proszę o sprawdzenie nazwiska Dominiczak Jan ur. w Rzęgnowie. Według opowieści służył w kompanii honorowej przy boku carowej . Otrzymał w 1917 długi urlop , wrócił do Polski wybuchła rewolucja i już pozostał w kraju.
Dziękuję i pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski
Proszę o sprawdzenie nazwiska Dominiczak Jan ur. w Rzęgnowie. Według opowieści służył w kompanii honorowej przy boku carowej . Otrzymał w 1917 długi urlop , wrócił do Polski wybuchła rewolucja i już pozostał w kraju.
Dziękuję i pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski
Wiesław Późmirowski
-
kurowska_ewa

Witam serdeczniekurowska_ewa pisze:Poszukuję informacji na temat mojego dziadka, Aleksandra Kurowskiego, nie wiem kiedy się urodził ani czyim był synem, ale był w wieku poborowym w roku 1904 -5 i został wcielony do wojska carskiego. Brał udział w wojnie rosyjsko - japońskiej. Będę wdzięczna za każdą informację na jego temat. Może figuruje w dostępnych Tobie wykazach. Wojnę przeżył. Rodzina Kurowskich pochodzi z okolic Łosic, (Hadynów, Pietrusy).
pozwoliłam sobie napisać ponownie, bo wiem już trochę więcej o dziadku i mam też nową prośbę.
Aleksander Kurowski urodził się w 1885 roku w miejscowości Przesmyk. Nazwisko w rosyjskich księgach pisane jest też jako Kuroski. Nadal nie znam imienia jego ojca, w akcie zgonu wpisany jest Krzysztof (ojczym) i Agnieszka. Niewykluczone, że był dzieckiem panny.
Poprosiłabym też o sprawdzenie Adama Kaczorowskiego syna Ludwika urodzonego około 1837 roku w Warszawie.
Ewa
Witam,
zwracam się z wielką prośbą o informacje na temat pobytu w wojsku carskim członków rodziny Kisielińskich, a szczególnie mojego dziadka - Sylweriusza Kisielińskiego s. Franciszka. Był prawdopodobnie do roku 1915 w Lejb-Gwardyjskim Pawłowskim Pułku Jego Wysokości (Лейб-гвардии Павловский Его Величества полк). W Sankt Petersburgu zawarł związek małżeński. Będę bardzo wdzięczna za udzieloną mi pomoc. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam.
zwracam się z wielką prośbą o informacje na temat pobytu w wojsku carskim członków rodziny Kisielińskich, a szczególnie mojego dziadka - Sylweriusza Kisielińskiego s. Franciszka. Był prawdopodobnie do roku 1915 w Lejb-Gwardyjskim Pawłowskim Pułku Jego Wysokości (Лейб-гвардии Павловский Его Величества полк). W Sankt Petersburgu zawarł związek małżeński. Będę bardzo wdzięczna za udzieloną mi pomoc. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam.
Pozdrawiam
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
-
kathylapoz
Witam!
Brat mojej babci służył w wojsku carskim. Wiem tylko tyle, że nosił nazwisko Kubański i służył 25 lat. Bardzo proszę o sprawdzenie tego nazwiska. Dobrze byłoby, gdyby mogła Pani podać imiona widniejące przy nazwisku KUBAŃSKI.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
Pozdrawiam serdecznie!
Katarzyna Rynkiewicz
Brat mojej babci służył w wojsku carskim. Wiem tylko tyle, że nosił nazwisko Kubański i służył 25 lat. Bardzo proszę o sprawdzenie tego nazwiska. Dobrze byłoby, gdyby mogła Pani podać imiona widniejące przy nazwisku KUBAŃSKI.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
Pozdrawiam serdecznie!
Katarzyna Rynkiewicz