Gdzie szukać Włodzimierz Wołyński- spis ludności ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Nytko_Małgorzata

Sympatyk

Post autor: Nytko_Małgorzata »

Witam ,
Proszę o pomoc gdzie mam szukać spisów ludności dla powiatu Włodzimierz Wołyński z początku XX w. ?
W bazie Sezam znalazłam tylko powiat Łuck.
Z góry dziękuję za pomoc.
Gosia.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Goś_Edmund »

Witaj Gosiu, Gosiu postara Ci pomóc :lol:
Mam metrykalia z Włodzimierza (w tomach "Wykazów osób z ksiąg parafialnych Diecezji Łuckiej do 1945r.), podaj jakie nazwiska szukasz to postaram się pomóc.
Z poważaniem Edmund Goś
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

Jeśli wolno się przyłączyć to prosiłbym o sprawdzenie we Włodzimierzu Wołyńskim nazwiska Tomankiewicz.
Grzegorz
Nytko_Małgorzata

Sympatyk

Witam Edku,
Serdecznie proszę o sprawdzenie nazwiska Błądek.
Jan Błądek i Franciszka z domu Zygmunt ( Zygmont ). Ich syn Stanisław był ochrzczony w parafii pod wezwaniem Najśw. Serca jezusowego 25.10.1925 r. Córka Genowefa urodziła się 12.08.1922 r. we Włodzimierzu Woł. W roku 1944 mieszkali na ulicy Lotniczej 18. Bardzo mi zależy na ustaleniu w którym Oseredku urodził się Jan Błądek ( może znajdziesz w spisie jakąś informację o powiecie w którym znajdował się ten Oseredek ). Byłoby cudownie odnaleźć informacje o innych dzieciach.
Z góry gorąco dziękuję za pomoc.
Gosia.
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Gosiu
- kolonia Oseredek Nowy (gmina Werba)
- kolonia Oseredk Stary (gmina Werba)
Na stronie głównej rzuć okiem na dzieło :
"Kresy Dzisiaj nasza Baza Miejscowości Kresowych poszerzyła się o kolejne 8.344 miejscowości województwa białostockiego.
Tym samym nasza baza obejmuje już wszystkie miejscowości z Kresów Wschodnich II Rzeczypospolitej.
Sądzę, że to jest to jedyna tak pełna baza, obejmująca całe Kresy Wschodnie.
Często twórcy tego typu baz zapominają o międzywojennym województwie białostockim, tym czasem 1/3 jego obszaru po II wojnie światowej zostało poza granicami współczesnej Polski, w tym cały powiat grodzieński, wołkowyski, w części bielski."
Tadeusz
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Goś_Edmund »

Witam Gosiu!
Przeszukałem wykazy metrykalii Włodzimierza (w I,III i V tomie) i niestety nazwiska Błądek nie napotkałem. :(
Na Wołyniu były trzy miejscowości o takowej nazwie. Oseredek w parafii Tesłuchów dekanatu Beresteczko, i wspomniane przez Tadka, Oseredek Nowy i Stary w parafii Swojczów dekanatu Włodzimierz.

Grzegorzu, niestety nazwiska Tomankiewicz również w wykazach z Włodzimierza brak.:(
Edek
Nytko_Małgorzata

Sympatyk

Dziękuję Edku za odpowiedź. Historia i sytuacja geo-polityczna nie ułatwiają moich poszukiwań.
Co do miejscowości Oseredek to jest jeszcze jeden, w Polsce niedaleko Tomaszowa Lubelskiego :D
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Gosia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”