Bielsko-Biała - dawne a aktualne adresy

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Biesok_Mateusz

Sympatyk

Bielsko-Biała - dawne a aktualne adresy

Post autor: Biesok_Mateusz »

Witajcie,

W dokumentach mojej rodziny (i metrykach) pojawiło się kilka adresów które obecnie znajdują się na terenie Bielska-Białej, jednak na początku XX w. były osobnymi wsiami - tj. np. Alexanderfeld (obecnie dzielnica Aleksandrowice) oraz Altbielitz (obecnie dzielnica Stare Bielsko) gdzie nadawane były tylko numery domów (pewnie w kolejności powstawania).

Czy ktoś ma pomysł jak powiązać stare przedwojenne adresy z aktualnymi (oczywiście zakładając że przynajmniej część budynków się zachowała)?
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Podaj adresy stare. Może uda się odszukać nowe dane.
Mieszkam w Bielsku-Białej. Napisz może na mój priv. to porozmawiamy poza forum bo tu może będą jakieś fotografie forum nie pozwala na wymianę tych danych. Tylko musisz uzbroić się w cierpliwość.
Być może będę musiał szukać w Archiwum w Bielsku tych danych a to potrwa.
Jan.
Generalnie na stronie śląskiej biblioteki cyfrowej są Adresbuch Bielitz-Biala z 1904, 1906 roku . mam i z 1914 może coś poszperamy.
................... Generalnie numery nadawano kilka razy pierwotnie około 1787 roku. potem jak dom powstawał np pomiędzy istniejącymi to dostawał numer kolejny po już istniejących . Mogło być, że numer 245 był pomiędzy 14,15. Kolejno około 1850 roku wyprostowywano to czytaj zmiana numeru.
Kolejny porządek zrobiono około 1850-70 roku.
Jak widzisz to czasami szukanie igły stogu siana.
Np. dla Lipnika mam dane z opłacanych podatków i tu pojawia się nazwisko i numer domu właściciela.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie map (np do katastru)?

Tzn nie można tak jak wszędzie indziej:

* szukasz mapy, planu (hipoteczego, katastralnego etc) P1 jak najbardziej współczesnego dacie danych o miejscu A
* orientujesz mapę, plan, P1 z terenem albo dzisiejszym planem P2
* identyfikujesz punkt, obszar A na P2
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Włodku Bielitz to tereny księstwa państwa Bielskiego, z własną dynastia książąt Sułkowskich.
100 lat temu podbite przez Polskę. Mapy Katastralne w archiwum?
A kto by je tam umieścił? To tereny ponoć poniemieckie. Mapy to w Wiedniu.
To historyczny teren Śląska niezależnego od polski od czasu Krzywoustego.
Nawet tu pod skrzydła cesarza uciekali z Polski np. Jan Kazimierz. obrazu jasnogórskiego też nie było w Częstochowie, tylko na śląsku.
..........................
Generalnie zastanawiam się gdzie mogą być dane bo być może w archiwum książąt Sułkowskich. Dodajmy nie z paginowane nie opisane i tak dalej.
Widziałem to wielokrotnie księgi hipoteczne są w Krakowie jako ciekawostka bo spisane po niemiecku kaligraficznym pismem ciekawostka dla studentów UJ wydział prawny.
Tez widziałem i czekam na ich dostęp w nowym budynku archiwum w Krakowie bo były na ul. Grodzkiej.
................................
Oczywiście jest i pewien zasób map Katastralnych w Geodezji miejskiej.
Sam wydobywałem je Dla Lipnika po 200 zł za skan mapy w sumie za publikacje wydałem ponad 650 zł. możesz zobaczyć na Fotopolska.eu.
Ale to nie Stare Bielsko i Aleksandrowice.
................
Władku to nie kongresówka.
Jan
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie? Nie ma map? Kataster to nie austriackie porządki?
ja jakoś dziwnie jestem wręcz pewien, że mapy i plany nieruchomości pod zaborem austriackim to wcześniej niż w "Kongresówce" (w "" bo wcześniej niż Kongresówka powstała:) były
i mapy i dokumenty są - sam zresztą o tym piszesz
kataster józefiński 1785 ? coś gdzieś? frydrycjański?

ale jak wolisz igły w stogu siana bo 200 zł..

Jurku - wiem, że to nie kongresówka..w 1785 nikomu o Kongresie Wiedeńskim jeszcze się nie śniło, Napoleon jeszcze w szkole był:)
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Przepraszam Włodku czy ty znasz historię? Od kiedy Bielsko= Bielitz było pod zaborami? Od śmierci Krzywoustego to był Śląsk. potem od Kazimierza odnowiciela Śląsk czytaj księstwo Cieszyńskie -oświęcimskie. miało granice za Wadowicami. i dopiero jak księstwo Oświęcimskie w XVI wieku dynastia Jagiellonów podarowała I RP inkorporowano księstwo oświęcimskie do Polski.
To dlatego Lipnik i Biała znalazło się w Królestwie Galicji.[ po I rozbiorze]
Ale za miedza było sobie Państwo Bielskie i np. Pszczyńskie.
Może lepiej znane bo powstał o nim film. Fakt, że od 1327 roku zhołdowane było to pod królestwo Czech i fakt, że w pewnym monecie król Czech był cesarzem Austrii. Ale dla historyków z Pałacu namiestnikowskiego nawet Katowice to czerwone zagłębie.
Miałem frajdę jak Hanysów ktoś nazwał Gorolem.
Zrównał Katowice z Sosnowcem. Hanysy z Tych nie wiedzieli co powiedzieć wszak to powiedział autorytet Prezydent RP. Dodajmy głosowali na niego. Ale to tylko za 1 razem. potem przyznali mi racje, że zna historię jak warszawka.
Jesteś znawcą zasobów archiwalnych. nic prostszego podaj sygnaturę Mapy katastralnej Bielitz i Alt Bielitz dla ułatwienia archiwum w Bielsku na numer 13.
Mamy wszak Nowe szwa w ramach NAC.
Zatem to ty szybciej znajdziesz to [ Kataster i mapy] niż ja w stogu siana miłego szukania.
Jan
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Motasz
Przeciwstawiłeś Kongresówkę, gdzie jakoby jest pełno map i hipotek, w przeciwieństwie do pozostałej części państwa obecnego.
Stąd weto - akurat w Kongresówce mapy związane z poborem podatku od nieruchomości są najpóźniejsze, dałem przykład starszego zinwentaryzowania Austria. Podobnie Prusy. To w Prusach dachy rozbierano tym, którzy zalegali z płaceniem podatku:)

I dokładnie wiedziano z czego ściągać.
Nie widzę żadnego powodu, by jakąś część wyłączać z zasad j.w.
mapa najbliższa dokumentowi
znalezienie na niej
skonfrontowanie z dzisiejszą

Najtrudniej z nieruchomościami to ziemiach zabranych, tzw zachodnich guberniach, ale nie z nimi, a z kongresówką porównałeś.

Śląsk ..to do dziś niektóre dzialki te same co w XIII - tak XIII !!- wieku. I najwięcej wsi w układzie średniowiecznym do dziś istnieje.
Śląsk. Stolica Wrocław:) dziś nazywany Dolnym Śląskiem z jakiegoś powodu.

Nie wnikam czy Ty znasz historię, to nie jest tematem rozmowy. Przynajmniej tej, w której ja brałem udział.
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Wrocław strefa wpływów Prus nazywamy Dolnym Śląskiem bo średnia wysokość jest mniejsza od śląska austriackiego. Beskidy są dość wysokie. a do tego Wrocław leży dolnym biegu Odry. A co do map to spokojnie można je odszukać w archiwach Królestwa polskiego- Np dla Warszawy wspaniałe wydawnictwo z planami i opisem domów. W przypadku Galicji być może mapy są w stolicy regionu czyli we Lwowie tam gdzie był sejm galicyjski.
Sporo zachowało się w Budapeszcie jako 2 stolicy K.u.K Króla Węgier .
Skrót K. u. K to po niemiecku Królewsko-Cesarski np. urząd stąd alternatywie piszemy CK . Ale nadal Bielitz to nie zabory a mapy jakby ktoś szukał Geodezja Miejska pok. 400 na przeciwko Ratusza w Bielsku-Białej dziś.
Kiedyś to był ratusz Białej. Ale niestety nie ma ich w archiwum w Katowicach oddz. Bielsko-Biała, chyba, że ładnie ktoś poprosi kierownika to na Cd- rom podarowałem jak odkupiłem prawa do publikacji w Internecie
albo wspomniana fotopolska.
............................
https://fotopolska.eu/Bielsko-Biala/b43 ... plany.html
..................
Jan
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Niestety nic nie zrozumiałem. Zamawiasz kopie i wstawiasz. Jak jest już skopiowane, to zamawiasz za zero zł. O AP piszę. O wydawnictwach się nie wypowiem, bo te reprinty to z materiałów, które w większości są dostępne dla Ciebie też - za darmo.
Ktoś wstawił z zasobu kilku APów, Ty możesz z kolejnego.
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Faktycznie Włodku nie rozróżniasz Urzędu geodezji miejskiej od Archiwum Państwowego. Ja nie pisałem, że te mapy były zeskanowane.
To generalna porada do czytających Mapy katastralne mogą być w Geodezji danej miejscowości a nie w AP-ach.
Co do Mateusza. poszperałem i moim zdaniem mogą tu być informacje:
Aleksandrowice
13/14/1.1/1
13/14/1.1/4 uprawnieni do glosowania 1912
13/14/1.2/11 opłaty -podatkowe 1905-1911
13/14/1.2/12 opłaty –podatkowe 1912-1920
13/14/1.2/15 poświadczenia przynależności gminnej
stare bielsko
13/84/143 korespondencja
13/84/161 korespondencja
[Mogą być dane o wysłanych listach z podatkami i tu są numery domów.]
Tak jest w przypadku Korespondencji Lipnika dziesiątki dokumentów zestawień z wymiarem podatku co np. 2- 3 lata
13/1376/1-6 księgi kościelne

14/41/0/1/1 kataster 1790
14/41/0/1/4 spis mieszkańców 1820- 1836
...................
Numer 13 to archiwum w Bielsku
Numer 14 to archiwum w Cieszynie.
I tu mamy właśnie zestawienie księgę katastralną 1790r roku dla Starego Bielska. Aleksandrowice pierwotnie były częścią Starego Bielska.
Czy w Geodezji miejskiej w Bielsku pok. 400 maja mapy Katastralne ze Starego Bielska i Aleksandrowic to niestety nie wiem.
Należy podzwonić popytać. Nadal jest obostrzenie najpierw telefonicznie umówiona wizyta a potem o wyznaczonej Godzinie+ data wizyta Fizyczna. Wtedy za opłata dostaje się CD-Rom z wybraną Mapą. Można płacic przez Telefon z E-Banku

:lol:
W AdresBuch Bielitz-Biala z 1904
......................
https://www.sbc.org.pl/dlibra/publicati ... ion/273835
......................
Adresbuch 1906
.............................
https://www.sbc.org.pl/publication/291305
widzę kilkanaście podanych przez Ciebie poszukiwanych Nazwisk
To tak na szybko
Jan
Gazda

Sympatyk

Post autor: Gazda »

nie robili w księstwie cieszyńskim takich map jak w galicji? jak na razie to dla każdej wiochy w której szukałem przodków była i też mapa przeważnie z lat 1852-1855. na nich numery działek i numery domów. myślałem że to w całym imperium habsburgów takie robili
Paweł
nazwiska przodków: Gunia, Poradzisz, Polczak, Dąbrowski, Dziuban, Petryszyn, Pokładek, Kanatyn, Bukowski, Szczyrba, Kuśnierz
szukam metryk Rabka oraz Поповичі 1886-1914
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Rozróżniam;)
Próbuję cały czas to "to nie Kongresówka" rozgryzać: chyba podstawową różnicę widzę w skłonności dzielenia się materiałami przez ostatnie 13 lat: jak napisałem - miałeś szansę i masz nadal "jak w Kongresówce': iść do APu, wykonać lub pozyskać kopie i je przesłać do publikacji. Do archiwum sądu wieczystoksięgowego etc
I będzie "jak Kongresówka":)
osiągnąć poziom 75-80% nasycenia publikacją istniejących materiałów z porównywalnego obszaru Kongresówki to parę lat było
a dziś (gdy kopie są, a to czego nie ma - możesz sfotografować i opublikować dzięki "Kongresówce") te same 75-80 % to parę tygodni
zapraszam
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Do Gazdy. Robili mapy. Dokładnie na Białej górze na Ukrainie założono punkt wysokościowy.
Wymierzono wszystko do tego punktu w Galicji do dziś jak byś zobaczył mapy geodezyjne to każdy punkt posiadał namiary na ten [odległość od tego punktu.]
Co 100x 100 sążni założono betonowe słupki istnieją w większości przypadków do dziś są prawnie chronione. Założono punkty repery wysokościowe.
Wykreślono takie mapy dla praktycznie Europy bo K. u. K było od Włoch po koniec Ukrainy. Zrobiono matryce map[ tu nie wiem gdzie są lub były].
W miarę potrzeb miasteczko lub wieś zamawiała sobie wydruk . Choć czasami widzę poklejone na tekturze mapki ale To w AP. Geodezje maja arkusze dużych formatów na płótnie. Dla porównania wielkość arkusza brystolu. stąd lepiej zapłacić za skan 600 dpi i CD-ROM niż samemu rozkładając np. na podłodze
robić zdjęcia oczywiście Włodek sugeruje, że to już od dawna jest sfotografować w AP i można to dostać za darmo. :lol: ?
Ja twierdzę, że tego brak w AP. Oczywiście są opublikowane w Necie mapy Miegi ale to nie to samo co Katastralne. Brak numerów parceli numerów domów. i Tu dopiero zestawienie z księgami gruntowymi pozwala odtwożyc właścicieli.
Wcale numer domu na mapie to nie numer domu faktycznie zajmowany przez rodzinę w XiX wieku. To pozory. Dla genealogii rodzinnej ,której nikt nie podważy można sobie takie coś robić. Dla publikacji powszechnej wymagany jest proces odtworzenie historii własności .
Co do kongresówki tam np w Warszawie numer był przypisany do parceli i mało się zmieniał nie było kwiatków, że dom o wysokiej numeracji był pomiędzy mniejszymi.
O nadawaniu numerów w Galicji są przepisy . odmienne niż właśnie w Kongresówce która był pomierzona dużo później i według inny punktów odniesienia.
Co do Państwa Bielskiego podlegał poniekąd pod Komorę cieszyńską czyli urząd= rząd sprawujący władzę za księcia Cieszyńskiego . Którym był np następca tronu austriackiego i rządzeniem się mało zajmował.
To wcale nie takie proste opowiedzieć o tym w krótkim poście.
Mateusz ma konkretny problem w Bielsku-Białej i pomagam mu tu i teraz, a że znam zasoby AP Bielsko to podaję mu namiary na konkretne miejsca gdzie powinien odszukać tego co potrzebuje. Tak rozumiem jego prośbę nie teorie tylko praktykę bo teorie, że coś powinno być pozornie w AP już przerobił. I już wie, że to co piszecie nie daje mu odpowiedzi na jego problem.
jan
Gazda

Sympatyk

Post autor: Gazda »

no wiem, że robili dobre mapy za ck monarchii bo mam ich wiele, może troche źle sie wyraziłem w ap w przemyślu znajduje online dokładne mapy każdej wsi w których miałem jakichś przodków, na nich numery działek i domów, co bardzo ułatwia ustalanie aktualnych adresów jak sie porówna takie mapki do jakiejś z dzisiejszych czasów. pytanie moje powinno brzmieć czy nie ma w tamtejszym archiwum takich mapek, nie wiem w bielsku czy katowicach, ale wygląda jakby nie było, ciekawe czemu...
Paweł
nazwiska przodków: Gunia, Poradzisz, Polczak, Dąbrowski, Dziuban, Petryszyn, Pokładek, Kanatyn, Bukowski, Szczyrba, Kuśnierz
szukam metryk Rabka oraz Поповичі 1886-1914
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Mapek w AP Bielsko brak. Moim zdaniem przez lata teren jako poniemiecki miał złe warunki lokalowe. Dopiero od niedawna powstał budynek dla archiwów z Bielska, Żywca i Oświęcimia i dopiero teraz są warunki do przechowywania tak wielkich arkuszy. A takie warunki maja geodezje. Dlaczego zabytkowe już podarte mapy z 1836 , 1846 roku nie są przekazywane do AP to nie do mnie pytanie. Ktoś musi do tego dogadania się obie instytucje zmusić. Np. Mapy Cieszyna publikuje Muzeum. Za Olzą = Kraj morawski Czech od lat archiwa są cyfrowe Ale Jak czytasz Warszawa najpierw dzieli pieniądze na cyfryzację swoich zasobów. Ma pomysły na ich publikacje i tak dalej. Do Bielska daleko.
Czekamy na Nowy budynek archiwum w Krakowie. Prace przenoszenia z różnych miejsc w Krakowie dokumentów trwają i jest raczej bliżej niż dalej.
Choć szkoda, że już nie będzie archiwum na Wawelu. Ale może zwolnią kuchnie królewskie i powstanie tam jakaś ciekawa ekspozycja.
Ja ze swej strony najstarsze zabytki Bielska i Białej czytaj księgi cechowe opublikowałem sam podobnie jak księgi z Cieszyna choć mam tu zaległości.
..............................
http://bielsko-biala-cechyrzemieslnicze.prv.pl/
......................................
http://przywileje-bielska-bielitz-biala ... Biala.html

.........................
http://historia-mapy-bielsko-biala.prv.pl/
...................................
Trochę pandemia mnie powstrzymała bo w dobie zamkniętych archiwów rzucili się na mnie studenci aby pozyskać lepszej jakości skany. A i darmowe miejsce na strony są skromne.
jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”