Akcja HT-1951 - wykaz przesiedlonych
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wszeborowski_Tomasz

Mieczysław Buziewicz w książce "Stąd nasz ród!" Bełz, Krystynopol, Ostrów, Sokal, Uhnów, Waręż (wyd. Ustrzyki Dolne 2000, ISBN 83-86744-74-X) podaje, oprócz interesującego opisu tych miejscowości, wykaz ludności polskiej osiedlonej w wyniku zmiany granicy polsko-radzieckiej w 1951 roku w gminach: Czarna, Lutowiska i Ustrzyki Dolne w ramach "Akcji HT-1951".
Zainteresowanych proszę o podanie nazwiska i miejscowości, w której rodzina zamieszkała po przesiedleniu w 1951 (w wymienionych gminach, bo pamiętać trzeba, że wiele osob wyjechało gdzie indziej!), to mogę podać miejscowość, z której zostali przesiedleni i liczbę przesiedlonych członków rodziny.
Pozdrawiam, Tomek
Zainteresowanych proszę o podanie nazwiska i miejscowości, w której rodzina zamieszkała po przesiedleniu w 1951 (w wymienionych gminach, bo pamiętać trzeba, że wiele osob wyjechało gdzie indziej!), to mogę podać miejscowość, z której zostali przesiedleni i liczbę przesiedlonych członków rodziny.
Pozdrawiam, Tomek
Witam Panie Tomku.
Czy w wymienionej książce wśród wysiedlonych z Bełza występuje nazwisko Kaszubski?
Pozdrawiam, Jerzy Kaszubski
Czy w wymienionej książce wśród wysiedlonych z Bełza występuje nazwisko Kaszubski?
Pozdrawiam, Jerzy Kaszubski
-
tadeuszmurzyn

Witam Pana,
nieżyjący już autor książki Stąd nasz ród! w spisie przesiedlonych we wsi Brzegi Dolne pod pozycją 29 -wymienia Kaszubską Cecylię - ilość członków rodziny 1 . Wykaz przesiedlonych z tej miejscowości opracował Franciszek Nowak, zamieszkały w Ustrzykach Dolnych.
Chcę dodać, że dzięki tej książce oraz bezpośrednim wspomnieniom jednej z rodzin z okolic Głogowa opisanych przez Mieczysława Buziewicza, nie mogę wymazać z pamięci tragizmu ludzi, jaki im zgotowali najbliżsi dotychczas zgodni sąsiedzi.
Łączę pozdrowienia dla Pana Tomka za przywołanie na forum w/wym. ksiązki dotyczącej naszej nieodległej historii.
Panu życzę udanych poszukiwań swoich krewnych.
Tadeusz Murzyn
nieżyjący już autor książki Stąd nasz ród! w spisie przesiedlonych we wsi Brzegi Dolne pod pozycją 29 -wymienia Kaszubską Cecylię - ilość członków rodziny 1 . Wykaz przesiedlonych z tej miejscowości opracował Franciszek Nowak, zamieszkały w Ustrzykach Dolnych.
Chcę dodać, że dzięki tej książce oraz bezpośrednim wspomnieniom jednej z rodzin z okolic Głogowa opisanych przez Mieczysława Buziewicza, nie mogę wymazać z pamięci tragizmu ludzi, jaki im zgotowali najbliżsi dotychczas zgodni sąsiedzi.
Łączę pozdrowienia dla Pana Tomka za przywołanie na forum w/wym. ksiązki dotyczącej naszej nieodległej historii.
Tadeusz Murzyn
- Adamiec_Walenty

Witam. Interesują mnie nazwiska Adamiec, Żółty, Matwi(e)jko, Łapczyński. Czy wymieniona książka jest gdzieś dostępna?
Pozdrawiam Walenty Adamiec.
Re: Akcja HT-1951 - wykaz przesiedlonych
tadeuszmurzyn pisze:Witam Pana,
Tadeusz Murzyn
Dzięki Panie Tadeuszu za szybką odpowiedź.
Staram się wyobrazić sobie dramat tych, którzy zdecydowali się na powrót w granice Polski. Przecież to nie była ot taka zwykła przeprowadzka...
Pozdrawiam,
Jerzy Kaszubski
-
tadeuszmurzyn

Witam Pana,Adamiec_Walenty pisze:Witam. Interesują mnie nazwiska Adamiec, Żółty, Matwi(e)jko, Łapczyński. Czy wymieniona książka jest gdzieś dostępna?
w Ustrzykach Dolnych , pozycja 213 figuruje - Maria Żółta zam. Jasień 78, trzy osoby, a w m. Brzegi Dolne pozycja 47 - Matwiej Gorynów - jedna osoba.
Co do ksiązki, to może w tej sprawie należałoby zapytać Bibliotekę Miejską w Ustrzykach?
Pozdrawiam
Tadeusz Murzyn
- Adamiec_Walenty

Wiam serdecznie. Dzękuję za informację. Maria Żółta była moją krewną, a jej rodzina poprzednio mieszkała w Bełzie. Pozstała część rodziny mieszkająca w Worochcie w wyniku akcji HT-1951 wylądowała w woj. olsztyńskim. Pozdrowienia.
- Babcia_Ela

Witam !
Książkę ,,Stąd nasz ród,, można kupić tu :
http://sklep.biblionetka.pl/szukaj.php? ... _prod_here

Książkę ,,Stąd nasz ród,, można kupić tu :
http://sklep.biblionetka.pl/szukaj.php? ... _prod_here
Pozdrawiam.
Ela
Ela