Nazwisko: Skibniewski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ZochKonrad

Sympatyk

Post autor: ZochKonrad »

Dzień dobry Alicjo,
bardzo Ci dziękuję za te informacje.

Jan Skibniewski najprawdopodobniej urodził się w 1725 roku i był synem Wojciecha i Marianny, według tomu 1 "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy" jego pradziadek też Wojciech był pierwszym Skibniewskim używającym przydomka "Szczęsik", ale później z przydomku korzystali tylko potomkowie jednego z jego synów - Krzysztofa (Laurenty też był wnukiem Krzysztofa po Wojciechu),

(notka do Jaro: nie znalazłem wśród przodków Feliksa, być może Wojciech miał tak na drugie imię, imię syna Franciszka mogło mu zostać nadane bo akurat wypadało w kalendarzu św. Feliksa i według mnie nie ma związku).

Odnośnie ślubu osób o tym samym przydomku, nie jestem pewien, rzadko zapisywano przydomek przy żonie.

Tym bardziej wątpię teraz by Franciszek był z urodzenia "Szczęściukiem". Teoretycznie Franciszek mógłby być prawnukiem Krzysztofa, ale to oznacza, że jego pierwsza żona byłaby dla niego kuzynką najdalej w 6 stopniu pokrewieństwa (dziadkowie braćmi), a druga żona - powinowatą (tu najdalej w 5 stopniu - żona brata stryjecznego jego ojca :) ). Oznacza to, że musiałby uzyskać dyspensę (Sobór w XIII w. ustalił, iż przeszkoda pokrewieństwa obowiązuje do 8 stopnia.) od biskupa na zawarcie obu małżeństw, a takiej notatki nie zauważyłem.

Mam jeszcze pytanie, skąd znasz daty dzienne Franciszka, Felicjanny i Jana?

Pozdrawiam,
Konrad
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Konradzie, postawiłeś hipotezę przeciwko treści dokumentu metrykalnego na podstawie wątpliwych informacji z zakresu prawa kanonicznego. "IV Sobór Laterański w 1215 roku ograniczył do czwartego stopnia przeszkody wynikające z prawowitego pokrewieństwa i powinowactwa ..." (J-l. Flandrin - "Historia rodziny" s. 33 i n. /za wikipedią.pl/). Nie przypuszczam też, aby z prawa kanonicznego wynikały przeszkody dla poślubienia nawet wdowy pozostałej po zmarłym bracie.

Według mojego stanu wiedzy etymologia szlacheckiego przydomka "Szczęsik" jest następująca: Szczęsik = potomny Szczęsnego. C.d. na priv.
Ostatnio zmieniony sob 10 lip 2021, 21:44 przez Jaro_Chudzik, łącznie zmieniany 2 razy.
ZochKonrad

Sympatyk

Post autor: ZochKonrad »

Jaro_Chudzik pisze:Konradzie, postawiłeś hipotezę przeciwko treści dokumentu metrykalnego na podstawie wątpliwych informacji z zakresu prawa kanonicznego. "IV Sobór Laterański w 1215 roku ograniczył do czwartego stopnia przeszkody wynikające z prawowitego pokrewieństwa i powinowactwa ..." (J-l. Flandrin - "Historia rodziny" s. 33 i n. /za wikipedią.pl/). Nie przypuszczam też, aby z prawa kanonicznego wynikały przeszkody dla poślubienia nawet wdowy pozostałej po zmarłym bracie.
Dzień dobry Jaro,
postawiłem moją hipotezę na podstawie artykułu, który znalazłem pisząc mój poprzedni post.

"PRZESZKODA POKREWIEŃSTWA W PRAWIE KANONICZNYM I POLSKIM PRAWIE RODZINNYM" (https://wpia.uwm.edu.pl/czasopisma/site ... 39-152.pdf)

Cytat z końca 1 akapitu: "Sobór laterański IV w 1215 r. ustalił, iż przeszkoda pokrewieństwa obowiązuje do VIII stopnia linii bocznej, zatem dotyczy osób, które mają co najmniej jednego wspólnego prapradziadka (babkę). Z kolei Kodeks Prawa Kanonicznego z 1917 r. ograniczył zakres tej przeszkody do VI stopnia linii bocznej.
(przypis 5 - G. Dzierżon, Przeszkoda pokrewieństwa [w:] Przeszkody małżeńskie w prawie kanonicznym, W. Góralski (red.), Warszawa 2016, s. 390- 395; Por. S. Biskupski, dz. cyt., s. 225- 229; 232-238.)".

Odnośnie poślubienia osoby powinowatej to w tym przypadku mam przykład z bratem mojego praprapradziadka, w genetece, w parafii Skibniewskiej są zapisy o Grzegorzu Pietrzykowskim, który poślubił w 1844 Marcyannę Wyszomierską, a po jej śmierci w 1848 jej siostrę Weronikę.
Cytat z aktu ślubu: "jako też wydaną została Dyspensa Rzymska pod dniem piętnastym Lipca roku zeszłego od powinowactwa w stopniu pierwszym pomiędzy wymienionymi osobami".

Pozdrawiam
Konrad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”