bardzo Ci dziękuję za te informacje.
Jan Skibniewski najprawdopodobniej urodził się w 1725 roku i był synem Wojciecha i Marianny, według tomu 1 "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy" jego pradziadek też Wojciech był pierwszym Skibniewskim używającym przydomka "Szczęsik", ale później z przydomku korzystali tylko potomkowie jednego z jego synów - Krzysztofa (Laurenty też był wnukiem Krzysztofa po Wojciechu),
(notka do Jaro: nie znalazłem wśród przodków Feliksa, być może Wojciech miał tak na drugie imię, imię syna Franciszka mogło mu zostać nadane bo akurat wypadało w kalendarzu św. Feliksa i według mnie nie ma związku).
Odnośnie ślubu osób o tym samym przydomku, nie jestem pewien, rzadko zapisywano przydomek przy żonie.
Tym bardziej wątpię teraz by Franciszek był z urodzenia "Szczęściukiem". Teoretycznie Franciszek mógłby być prawnukiem Krzysztofa, ale to oznacza, że jego pierwsza żona byłaby dla niego kuzynką najdalej w 6 stopniu pokrewieństwa (dziadkowie braćmi), a druga żona - powinowatą (tu najdalej w 5 stopniu - żona brata stryjecznego jego ojca
Mam jeszcze pytanie, skąd znasz daty dzienne Franciszka, Felicjanny i Jana?
Pozdrawiam,
Konrad