Family Tree DNA - nowości

Genealogia genetyczna, badanie DNA

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

zaleznyh

Sympatyk
Adept

Post autor: zaleznyh »

Serwis FTDNA zmienił ostatnio swoją stronę i przy okazji algorytm wyliczania pokrewieństwa. Są nowe ilości centymorganów i zmieniła się przez to też kolejność bliskości powiązań. Niektóre osoby znacznie poprzesuwały się na liście.

Liczby są teraz bardziej zbliżone do tego co pokazywał serwis GEDmatch. Do innych serwisów nie mam odniesienia, bo nie korzystałem z ich usług. Poniżej trzy przykłady:

liczby to odpowiednio (w cM): suma wspólnego DNA i najdłuższy odcinek
przykład 1.
FTDNA stare 48 22
FTDNA nowe 24 24
GEDmatch 22.0 22.0

przykład 2.
FTDNA stare 54 19
FTDNA nowe 21 21
GEDmatch 22.7 22.7

przykład 3.
FTDNA stare 38 18
FTDNA nowe 20 20
GEDmatch 24.2 19.0

Jeśli nie zaglądaliście od dawna na stronę, to warto sprawdzić, może jakieś powiązane osoby awansowały na bliższych krewnych.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

2 sprawy,
1. to nie algorytm się zmienił, przestali pokazywać i zliczac do współnego dna odcinki mniejsze jak 8 cM (i prawidłowo, bo w 99% to był zwykły szum)
2. gedmatch bazuje tylko na tym co im uploadujesz więc liczby sa nadal takie same, po prostu gedmatch wczesniej nie pokazywał właśnie tego szumu.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
zaleznyh

Sympatyk
Adept

Co do drugiego, to zgoda. Wiem, że z tego wynikała różnica w liczbach.

A co do pierwszego punktu, to nie wchodząc w semantykę i definicję algorytmu, to tak, algorytm uległ zmianie. Skoro pokazuje inne wyniki przy tych samych danych wejściowych, to się zmienił i nie ma tu żadnej dyskusji. Moja wypowiedź nie była tylko o centymorganach, ale też o wskazywanej bliskości połączenia. Lista wyników się przetasowała. Np osoba, która była na jednej z dalszych stron wyników i na którą zwróciłem uwagę tylko przez charakterystyczne nazwisko z mojego drzewa, nagle jest 9. wynikiem.

Ja nie jestem zaawansowanym użytkownikiem i nie badam surowych danych, bazuję na tym co mi pokazuje strona. Czasami przeglądarkę chromosomów włączę, żeby sprawdzić na jakich kawałkach są połączenia. Z racji tego, że u nas mało osób korzysta z tych serwisów, wyniki są raczej słabe już na starcie, więc nawet nie próbuję badać osób, które są dalej na liście wyników. Dla mnie to duża zmiana w serwisie.
Pozdrawiam
Hubert
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"nawet nie próbuję badać osób, które są dalej na liście wyników."
* Pozycję na liście czy sugerowaną bliskość połączenia (cM?) jako kryterium stosujesz?
Rozumiem "badać" jako "próbować znaleźć dokumenty, dane o wspólnym przodku" - tak? Czy chodzi o analizę "przeglądarką chromosomów"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

U mnie zniknęły wcześniejsze i bliższe matche , z którymi umiałam mniej więcej wskazać ewentualną stronę pokrewieństwa, pojawiły się bliżej zupełnie mi nieznane.
Poza tym przy wskazaniach X Match , pojawia się informacja brak dopasowania i nie bardzo potrafię pojąć o co chodzi.

Wiem, że np. Match A jest spokrewniony ze mną na poziomie 2. -3. kuzyna. Jedna z moich prababek i prapradziadek matcha , to rodzeństwo. Tu akurat mogę się domyślać, że ów kuzyn nie ma ze mną dopasowania po swojej matczynej linii, on wspólny chromosom X ma po linii tego prapradziadka, ale tutaj mamy dokumentacje papierową.
W innym przypadku, ta informacja zupełnie nic mi nie daje. A może się mylę???
zaleznyh

Sympatyk
Adept

Re: Family Tree DNA - nowości

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Pozycję na liście czy sugerowaną bliskość połączenia (cM?) jako kryterium stosujesz?
Rozumiem "badać" jako "próbować znaleźć dokumenty, dane o wspólnym przodku" - tak? Czy chodzi o analizę "przeglądarką chromosomów"?
Badać czyli próbować znaleźć połączenie w drzewie posiłkując się dokumentami. Bo chyba o to chodzi, nie? Co mi po wielkiej liście krewnych, skoro nie wiem jak jestem z nimi połączony? Można to przecież rozszerzyć na wszystkich ludzi na całej planecie.

Analizę fragmentów stosuję tylko przy wspólnych połączeniach, aby wiedzieć czy dwie osoby są z tej samej gałęzi drzewa, czy łączą się jeszcze jakoś inaczej. Bo to że ja mam połączenie z osobami A i B i oni też są dla siebie "matchem", to nie wynika z tego, że oni się łączą przez moją rodzinę.

Nie rozumiem pytania o bliskość/cM? Czy stosuję ilość cM jako kryterium bliskości? To chyba oczywiste? Jak mam inaczej określić czy ktoś jest mi bliskim połączeniem? Moje drzewo sięga tylko 18. wieku, nie mam szlachty w przodkach. Dla jednego z połączeń z którym mam 25cM wspólnego DNA, wspólny przodek według ksiąg urodził się w połowie 18. wieku. Ja tu już zahaczam o limit dostępnych ksiąg. A to jedno z lepszych połączeń.
Pozdrawiam
Hubert
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jak jest dużo, tzn problem z wyborem od czego zacząć to kryteria mogą być różne. Można zacząć od lepiej udokumentowanych linii, nie od najbardziej zbliżonych , albo od tych gdzie źródła istnieją czy nie "nie istnieją", albo kierować się tym co "z drugiej strony" widać (np wysiłek czy efekt pracy). Może być różnie.
A i sortować można tak i siak (nie rozwijając tych bardziej czapy: największy albo łącznie wszystkie fragmenty etc)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Prawie jak nowa strona po tych zmianach, dużo nowych matchy, a będą dalsze zmiany: https://blog.familytreedna.com/updates- ... e-painter/

Natrafiłam na razie na jeden bardzo ważny nowy match, z nazwiskiem, którego szukałam i na nie czekałam w DNA. Z relacji rodzinnych (kuzyn zebrał informacje) było, że Anna miała kuzyna z okolic Żytomierza i podane jego imię. Nowy match na nazwisko Anny, a najstarszy znany przodek nosi odpowiednie imię i rodzina z okolic Żytomierza. Gdyby to była "zmyła", to okrutna, ale w DNA wszystko być może (że match jednak w innej linii).

Łucja
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Mam pewien problem z FTDNA - nie mogę wejść do Chromosome Browser.

Zaznaczam osoby, klikam Compare Relationship, coś się mieli i... wraca do strony głównej.

Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem i wie jak go rozwiązać?

Z góry dziękuję za pomoc
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

@adamrw
FT-DNA informuje, że w związku z ostatnimi zmianami do 23 lipca mogą być problemy z korzystaniem z serwisu.
Bartek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia genetyczna”