Parafia g-k Zamiechów, dekanat Radymno

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

paszczakojad

Sympatyk

Parafia g-k Zamiechów, dekanat Radymno

Post autor: paszczakojad »

Dzień dobry

Poszukuję akt metrykalnych parafii greckokatolickiej w Zamiechowie (dekanat Radymno). W AP w Przemyślu w zespole Archiwum Greckokatolickiego Biskupstwa w Przemyślu znajdują się akta z lat 1784-1841, 1843-1858 i 1863-1865. A ja tymczasem potrzebuję roku 1879. Czy jest jakaś szansa, że gdzieś się zachowały? Gdzie jeszcze mogę sprawdzić?

Pozdrawiam,
Piotr
Ostatnio zmieniony pn 12 lip 2021, 06:23 przez paszczakojad, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jeśli w USC nic nie wiadomo, to może fakt, że nowa cerkiew jest z 1880 ma znaczenie jakieś dla prowadzenia (nie tylko zachowania czy miejsca przechowywania)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
paszczakojad

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:jeśli w USC nic nie wiadomo, to może fakt, że nowa cerkiew jest z 1880 ma znaczenie jakieś dla prowadzenia (nie tylko zachowania czy miejsca przechowywania)
W USC :) Wyszukiwarka na szukajwarchiwach.gov.pl mnie zmyliła i nie podawała mi tego wyniku - ale po bardziej ręcznym przeszukaniu okazało się, że jest jednostka archiwalna zawierająca wszystkie brakujące lata od 1842 do 1942 i że została przekazana do USC. Teraz jeszcze tylko ustalę które USC i jestem w domu :)

Pozdrawiam,
Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to są daty skrajne, niekoniecznie wszystkie brakujące
ale w USC powinni wiedzieć
1879 to nie jest niespotykane, że z uwagi na fizyczną postać na tym terenie - będzie w USC
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
paszczakojad

Sympatyk

Ano właśnie... znalazłem USC i okazało się, że teczka jest zbiorem luźnych pomieszanych spisów, na teczce jest wprawdzie rok początkowy 1867, ale w środku są tylko akta od 1900 roku wzwyż. Chyba jedyne, co mi zostało, to poszukać aktu zgonu rodziców po 1900 roku z nadzieją, że będą tam informacje, których potrzebuję (np. nazwisko panieńskie)...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”