Zdjęcie grupowe - z jakiej okazji mogło powstać?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Biesok_Mateusz

Sympatyk

Post autor: Biesok_Mateusz »

Witajcie,
W archiwach domowych natrafiłem na zdjęcie, które mnie zaintrygowało:

https://i.postimg.cc/g2vQxpYg/IMG-20210704-0004.jpg

Jest na nim m.in. mój dziadek (po prawej na górze). Przy okazji może ktoś jeszcze rozpozna swojego przodka, ponieważ nie mam pojęcia kim są pozostali na tej fotografii.

Na oko dziadek ma na tym zdjęciu ok. 20 lat, czyli zdjęcie zrobione gdzieś na przełomie lat 20 i 30.
Zauważyłem, że co druga osoba ma w ręce papierosa, a gość na środku rozlewa (chyba) jakąś wódkę. Praktycznie wszyscy mają (chyba biało czerwone) kotyliony. Zdjęcie ewidentnie zrobione w studiu fotograficznym (na odwrocie informacja o fotografie: "Artis" S. Seifert; Bielsko Sobieskiego 11), czyli zdjęcie zrobione w (dzisiejszym) Bielsku-Białej.

Zastanawiam sie z jakiej okazji mogło powstać to zdjęcie? Jest raczej mocno "nieformalne" a jednak robione z jakiejś ważnej okazji.
A1945

Nieaktywny

Post autor: A1945 »

Jest kilka wytłumaczeń scenki przedstawionej na zdjęciu: 1/ mogło być wykonane np. na czyimś weselu; 2/ z okazji jakiej ważnej uroczystości lokalnej np. pożegnanie poborowych z danej miejscowości (gminy); 3/ z okazji ważnej uroczystości państwowej... Trudno jednoznacznie podać z jakiej okazji zdjęcie zostało zrobione...
Biesok_Mateusz

Sympatyk

Czyli jest jak przypuszczałem - raczej nie było jedej konkretnej okoliczności, w jakich robiono takie zdjęcia.
W pierwszej chwili miałem skojarzenie z wieczorem kawalerskim, ale to raczej nie w tamtych czasach (chociaż w sumie to nie wiem) - no i wtedy po co kotyliony...

Jednak świeto lokalne, lub państwowe bardziej pasuje - no i na zdjęciu sami mężczyźni. Podoba mi sie więc koncepcja z pożegnaniem poborowych :) - ma to sens.

Dzięki!
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Jeśli chodzi o kotyliony, to oznaczają gości ze strony młodego, i moje pierwsze skojarzenie to też wieczór kawalerski
Pozdrawiam, Irek
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam!
Wg mnie - jest to wesele.
Na zdjęciu są drużbowie, czyli koledzy pana młodego.
Pozdrawiam!
Tadek
Biesok_Mateusz

Sympatyk

Czyli jednak wieczór kawalerski lub wesele. W sumie centralna postać z butelką i największą ilością kotylionów pasuje na Pana Młodego :)

Dziękuję za podpowiedzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”