Poszukuję Heymanowski Rozwój sieci osad. w dobr. Kampinoskic

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Poszukuję Heymanowski Rozwój sieci osad. w dobr. Kampinoskic

Post autor: Michał_Fronczak »

Witam,

Poszukuję artykułu K. Heymanowskiego "Rozwój sieci osadniczej w dobrach kampinoskich od połowy XV do połowy XIX w", opublikowanego w Kwartalniku Historii Kultury Materialnej, R XVII, nr 3, 1969. Gdyby ktoś miał ten artykuł w wersji elektronicznej byłbym wdzięczny za udostępnienie.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
MacRek

Sympatyk

Post autor: MacRek »

Witam

Udało mi się pozyskać wspomniany artykuł.
Jest w pliku PDF (dość dużym) na portalu wymiany.
Gdyby coś było nieczytelne, to mogę spróbować postarać się o lepszy skan albo zdjęcia niektórych stron.

Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Serdecznie za niego dziękuję. Pisałem do wydawnictwa z prośbą o kopię ale bez odpowiedzi. Jest czytelny więc nie trzeba nic już kombinować, w ostateczności można jedynie mapy poprawić.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Macieju, tez chciałbym podziękowac za artykuł, to także teren moich zainteresowań.
Michale - jeśli można spytać - szukasz kogoś w Kampinosie i okolicach? Ja mam tam na chwil eobecną Połciów, Stępniewskich, Karpowiczów (Wiejca, Górki, Dąbrowa i Dąbrówka; połowa i koniec XVIII w.)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Arturze, wioska moich przodków to Wilków obecna parafia Leoncin. Nazwiska to rodowe Fronczak, Kochanowski, Górecki, Nidzińaki (z odmianami). Kampinos i sąsiednie parafie występują u mnie raczej incydentalnie.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
MacRek

Sympatyk

Post autor: MacRek »

W pliku PDF mapki są w formacie A3.
Udało mi się uzyskać zdjęcia i skany samych map.
mapa1-skan
mapa1-zdjecie
mapa2-skan
mapa2-zdjecie
Niestety posiadacze książki mają słaby sprzęt, więc niewiele to się różni od tego co w PDFie.
Być może w połowie lata, albo pod jego koniec, będę miał ponownie dostęp do książki i lepszy sprzęt, to postaram się zrobić wyraźniejsze i dokładniejsze reprodukcje map.

Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Jest wystarczająco dobrze, proszę się więcej nie kłopotać. I tak jestem bardzo wdzięczny na pomoc w zdobyciu tego artykułu. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Alfajet

Sympatyk

Post autor: Alfajet »

Artykuł "Rozwój sieci osadniczej w dobrach kampinoskich od połowy XV do połowy XIX w" niestety już zniknął z serwera. Będę bardzo wdzięczna za ponowne udostępnienie tej publikacji. Szukam skąd pochodzili osadnicy z Prus, którzy przybyli do Puszczy Kampinoskiej w pierwszej połowie XVIII wieku. Interesujące mnie nazwiska to Wilkowski, Biegaj, Jarząbek, osiadli we wsiach Budy Puszczy Kapinoskiej/Dąbrowa/Rybitnia.
Z pozdrowieniami,
Grażyna.
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Poproszę o wiadomość z adresem mailowym. Wyślę co mam.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
grazynkap

Sympatyk

Post autor: grazynkap »

Witam
Czy ja też mogę poprosić o ten artykuł?.
W moim zainteresowaniu jest nazwisko:Wojtczak.
Do Alfajet
Dorota Biegaj w 1827 r wyszła za mąż za Filipa Wojtczaka
Pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

W takim razie również poproszę o prywatną wiadomość z adresem mailowym :-).
Pozdrawiam
Michał Fronczak
tomasz.wiech

Post autor: tomasz.wiech »

Dzień dobry, przedmiotem moich badań genealogicznych są okolice Korfowego, Zamościa i Cisowego - czy istnieje możliwość pozyskania kopii publikacji o której mowa w wątku? Z góry dziękuję
Ewka58

Sympatyk

Post autor: Ewka58 »

tomasz.wiech pisze:Dzień dobry, przedmiotem moich badań genealogicznych są okolice Korfowego, Zamościa i Cisowego - czy istnieje możliwość pozyskania kopii publikacji o której mowa w wątku? Z góry dziękuję
Witaj
Podaj adres email na PW to prześlę

Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”