Poszukuję Heymanowski Rozwój sieci osad. w dobr. Kampinoskic
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Michał_Fronczak

Poszukuję Heymanowski Rozwój sieci osad. w dobr. Kampinoskic
Witam,
Poszukuję artykułu K. Heymanowskiego "Rozwój sieci osadniczej w dobrach kampinoskich od połowy XV do połowy XIX w", opublikowanego w Kwartalniku Historii Kultury Materialnej, R XVII, nr 3, 1969. Gdyby ktoś miał ten artykuł w wersji elektronicznej byłbym wdzięczny za udostępnienie.
Poszukuję artykułu K. Heymanowskiego "Rozwój sieci osadniczej w dobrach kampinoskich od połowy XV do połowy XIX w", opublikowanego w Kwartalniku Historii Kultury Materialnej, R XVII, nr 3, 1969. Gdyby ktoś miał ten artykuł w wersji elektronicznej byłbym wdzięczny za udostępnienie.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał Fronczak
Witam
Udało mi się pozyskać wspomniany artykuł.
Jest w pliku PDF (dość dużym) na portalu wymiany.
Gdyby coś było nieczytelne, to mogę spróbować postarać się o lepszy skan albo zdjęcia niektórych stron.
Pozdrawiam
Maciej
Udało mi się pozyskać wspomniany artykuł.
Jest w pliku PDF (dość dużym) na portalu wymiany.
Gdyby coś było nieczytelne, to mogę spróbować postarać się o lepszy skan albo zdjęcia niektórych stron.
Pozdrawiam
Maciej
- Michał_Fronczak

Macieju, tez chciałbym podziękowac za artykuł, to także teren moich zainteresowań.
Michale - jeśli można spytać - szukasz kogoś w Kampinosie i okolicach? Ja mam tam na chwil eobecną Połciów, Stępniewskich, Karpowiczów (Wiejca, Górki, Dąbrowa i Dąbrówka; połowa i koniec XVIII w.)
Michale - jeśli można spytać - szukasz kogoś w Kampinosie i okolicach? Ja mam tam na chwil eobecną Połciów, Stępniewskich, Karpowiczów (Wiejca, Górki, Dąbrowa i Dąbrówka; połowa i koniec XVIII w.)
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
- Michał_Fronczak

W pliku PDF mapki są w formacie A3.
Udało mi się uzyskać zdjęcia i skany samych map.
mapa1-skan
mapa1-zdjecie
mapa2-skan
mapa2-zdjecie
Niestety posiadacze książki mają słaby sprzęt, więc niewiele to się różni od tego co w PDFie.
Być może w połowie lata, albo pod jego koniec, będę miał ponownie dostęp do książki i lepszy sprzęt, to postaram się zrobić wyraźniejsze i dokładniejsze reprodukcje map.
Pozdrawiam
Maciej
Udało mi się uzyskać zdjęcia i skany samych map.
mapa1-skan
mapa1-zdjecie
mapa2-skan
mapa2-zdjecie
Niestety posiadacze książki mają słaby sprzęt, więc niewiele to się różni od tego co w PDFie.
Być może w połowie lata, albo pod jego koniec, będę miał ponownie dostęp do książki i lepszy sprzęt, to postaram się zrobić wyraźniejsze i dokładniejsze reprodukcje map.
Pozdrawiam
Maciej
- Michał_Fronczak

Artykuł "Rozwój sieci osadniczej w dobrach kampinoskich od połowy XV do połowy XIX w" niestety już zniknął z serwera. Będę bardzo wdzięczna za ponowne udostępnienie tej publikacji. Szukam skąd pochodzili osadnicy z Prus, którzy przybyli do Puszczy Kampinoskiej w pierwszej połowie XVIII wieku. Interesujące mnie nazwiska to Wilkowski, Biegaj, Jarząbek, osiadli we wsiach Budy Puszczy Kapinoskiej/Dąbrowa/Rybitnia.
Z pozdrowieniami,
Grażyna.
Z pozdrowieniami,
Grażyna.
- Michał_Fronczak

- Michał_Fronczak

-
tomasz.wiech