Witam zakładałem już tutaj temat nikt mi nie odpowiedział al to może dlatego że zabradzo się rozpisałem i powklejałem artykuły z wikipedi śrubuję jeszcze raz może znajdzie się ktoś kto mi udzieli odpowiedzi
Grzesiekk_Grzesiek pisze:Pytanie brzmi głównie czy osoby w Polsce nazwisku Kleszcz/ Kleszczynski/Kleszczyk mogę pochodzić z tego rodu kleist czy raczej szlachta się ze sobą nie mieszała. To znalazłem w wikipedi Rodzina Kleist wywodzi się od starego słowiańskiego rodu Kleszczów z ziemi kołobrzeskiej, znanego od końca XIII wieku. Rodzina osiadła w wiekach późniejszych w Danii, Niemczech, Polsce i Kurlandii. W Polsce mieli dobra na południu ziemi człuchowskiej. Jak to rozmieć i co do rodu Kleszczów podobno w Polsce nazwiska są od 1500 roku a tutaj mamy 1200. Oraz czy każde nazwisko tak jak pisałem Kleszcz Kleszczowski itp może wywodzić się z tego rodu Z góry dziekuje za odpTemat Nazwiska mnie bardzo zainteresował szczególnie że nazwisko jest popularne dość i nie wiem czy zwykli ludzie nie z tego rodu też mgli przyjmoać takie nazwiska