Witam wszystkich,
ostatnio znajomy podpowiedział mi, że bardzo dobrym źródłem informacji w poszukiwaniach są spisy ludności.
I tutaj oczywiście trafiłem do Archiwów Państwowych, baza SEZAM:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... and&word2=
Tyle że nie do końca potrafię w tym momencie rozszyfrować archiwalne skróty, co znaczy określenie zespół, jednostka.
Pytam dlatego, ponieważ w nazwie zespołu figuruje określenie vacat, jak to rozumieć?
Brak żadnej informacji o udostępnianiu. Mowa jest raz o archiwum w Pułtusku, otwieram więcej, to znowu Mława. Być może chodzi o ten vacat. Może ktoś pomoze mi to zrozumieć;)
Pozdrawiam.
Spis ludności- gmina Rzewnie.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Machnowski_Robert

- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Spis ludności- gmina Rzewnie.
Robercie,
początkowo zespół ten (akta gminy w Rzewnie) znajdował się w Mławie, a następnie został przekazany do Pułtuska.
Vacat może oznaczać taką właśnie sytuację. Jednostki są wyzerowane, ponieważ tego zespołu w Mławie już nie ma.
Zespół to zbiór jednostek archiwalnych składających się na zespół, np. zespołem będą akta gminy, akta stanu cywilnego parafii x, a księga ludności, księga metrykalna - jednostką.
Pozdrawiam
Aneta
początkowo zespół ten (akta gminy w Rzewnie) znajdował się w Mławie, a następnie został przekazany do Pułtuska.
Vacat może oznaczać taką właśnie sytuację. Jednostki są wyzerowane, ponieważ tego zespołu w Mławie już nie ma.
Zespół to zbiór jednostek archiwalnych składających się na zespół, np. zespołem będą akta gminy, akta stanu cywilnego parafii x, a księga ludności, księga metrykalna - jednostką.
Pozdrawiam
Aneta
- Machnowski_Robert