Dzień dobry wszystkim,
przeglądając szematyzmy lwowskie od 1848 roku mój przodek posiada adnotację "inhaber der grossen goldenen Civil-Verdienst-Medaille am Bande".
Przeglądając ogólnikowo wyczytałem, że tenże Medal Zasługi Cywilnej był ustanowiony w Austro-Węgrzech m.in. w 1848.
I teraz prośba o pomoc. Jeśli dostał odznaczenie, to podejrzewam, że musi być gdzieś lista odznaczonych, ewentualnie za co.
Czy mógłbym prosić o pomoc we wskazaniu źródeł, miejsca, gdzie mogę znaleźć takie informacje?
Edit: tak, wiem, że Austro-Węgry usankcjonowały się dopiero w 1867, użyłem oczywiście skrótu myślowego - w każdym razie chodzi Lwów
Civil-Verdienst-Medaille - 1848 - Lwów/Austro-Węgry
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Udało mi się znaleźć wzmiankę w Gazecie Lwowskiej z 1846. Okazuje się, że przodek był kapitanem piechoty milicji, odznaczenie było za "okazaną w dniach rozruchu wierność i przywiązanie" - odnośnie wydarzeń w Galicji w 1846 r.
Mimo wszystko pytanie otwarte, bo skoro było postanowienie cesarza Ferdynanda I, to domniemam, że jakieś dokumenty austriackie mogą być...
Mimo wszystko pytanie otwarte, bo skoro było postanowienie cesarza Ferdynanda I, to domniemam, że jakieś dokumenty austriackie mogą być...
Pozdrawiam,
Bartosz F.
Bartosz F.