Zapowiedzi przedślubne - pytanie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

gadelko

Zapowiedzi przedślubne - pytanie

Post autor: gadelko »

Witam,

Mam pytanie odnośnie zapowiedzi przedślubnych. W Genbazie znalazłem taki o to dokument: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,174554,1
"Akta wszystkich zapowiedzi (...)"

Jesli dobrze rozumiem, jest to dokument z urzędu stanu cywilnego.

O ile system zapowiedzi w kościele jest mi znany o tyle nie słyszałem o zapowiedziach w urzędzie stanu cywilnego. Czy oznacza to, że wymienieni tam państwo młodzi brali ślub w USC a nie w kościele? Czy to nie musiało się wykluczać?

Pytanie pomocnicze. Czy na bazie podania daty drugiej zapowiedzi mozna wnioskować o jakiejś konkretnej dacie ślubu?

Dziekuje bardzo za pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"O ile system zapowiedzi w kościele jest mi znany o tyle nie słyszałem o zapowiedziach w urzędzie stanu cywilnego. "
kodeks cywilny tzw "kodeks Napoleona"
"Czy oznacza to, że wymienieni tam państwo młodzi brali ślub w USC a nie w kościele? Czy to nie musiało się wykluczać?"
te i inne uzasadnione, trafne pytania mają jedną odpowiedź "kodeks Napoleona" "USC gminy":)
i wskazówkę: poszukaj na forum:)

PS opis zbioru tj czego to jest kopia : zespół 690 APW O Grodzisk "Akta Stanu Cywilnego gminy Zakroczym"
młodsze to "Urząd stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej Zakroczym"
więc fragment "USC" nie oznacza "nie w kościele"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
henryk22

Sympatyk

Post autor: henryk22 »

To jest z roku 1820. W latach 1810-1825 w Kongresówce (przedtem Księstwie Warszawskim) obowiązywał Kodeks Napoleona, który wprowadzał śluby cywilne poprzedzone dwiema zapowiedziami. Z braku kadry urzędniczej obowiązki urzędników stanu cywilnego powierzono duchownym. W praktyce były więc 2 zapowiedzi, ślub cywilny i ślub religijny (dla chrześcijan). Często ślubu cywilnego i religijnego udzielał ten sam duchowny (nie zawsze tego samego dnia), ale znalazłem przypadek (par. Pawłów, chełmskie), że ślubu cywilnego udzielał proboszcz, a religijnego wikary, śluby cywilne rejestrowano w księdze "napoleońskiej" po polsku, a śluby religijne w księdze łacińskiej. W niektórych latach do ksiąg "napoleońskich" wpisywano też zapowiedzi. Jeżeli kandydaci do małżeństwa byli z różnych parafii, zapowiedzi wpisywano w obu parafiach.

Henryk
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie tyle 1810-1825, co w 1808-1825, w 1810 wprowadzono na terenie, o które księstwo się powiększyło
Nie wszędzie duchowni byli urzędnikami SC, w wielu gminach byli to urzędnicy świeccy.
Chyba sakramentu ślubu udzielali sobie (wzajemnie) nupturienci, duchowny błogosławił związek:)
Zapowiedzi powinny być w cywilnych ASC dla całości okresu - nie zawsze się zachowały, ale z definicji - powinny być. Z jakiegoś względu (podobnie jak cywilne rozwody) zostały z założenia pominięte podczas "szerokiej" akcji mikrofilmowania duplikatów cywilnych ASC - może stąd opinia "nie ma" wynika.
henryk22

Sympatyk

Post autor: henryk22 »

Piszę na podstawie własnych skromnych obserwacji, w niektórych latach zapowiedzi są w tych samych księgach co śluby, ale przeważnie zapowiedzi nie ma. Na oddzielne księgi zapowiedzi nie natrafiłem, nie ma ich też na wykazie ksiąg w archiwum. Może są w parafiach, ale nie natrafiłem na wzmianki o tym.

Henryk
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Są w wykazach:) a kopie oddzielnych ksiąg zapowiedzi gminnych USC dostępne m.in. w metryki.genealodzy.pl i poczekalnia.genealodzy.pl, oprócz tych które kopie cyfrowe mają są księgi bez kopii, tj dostępne (na razie?) tylko w pracowniach naukowych APów
ale faktycznie sporo zapowiedzi jest w tych samych fizycznych księgach co pozostałe księgi z danego roku, a i często nie ma księgi małżeństw, a jest w to miejsce "księga zapowiedzi i małżeństw" albo "księga małżeństw i zapowiedzi"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”