Dziękuje za wyprowadzenie z błędu.PawelKoss pisze:To co znalazłeś to jest spis powszechny z 1910 roku. Do Stanów przybyli w 1895.Patrykmatal10 pisze:Znalazłem jeszcze innego Józefa Matalińskiego urodzonego w 1870 roku, który wraz z swoja żoną Maryy -1872-przybyli do Stanów w 1910 roku. Posiadali 3 dzieci. Jest szansa odszukania miejscowości gdzie Józef i Marry się urodzili ? Podana jest tylko informacja ,że była to Rosja.
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:MGZD-7JL
Pozdrawiam Patryk
Pozdrawiam
Paweł
Korzystając z dużej wiedzy w tym temacie użytkowników serwisu chciałbym dopytać jeszcze o kilka spraw -
1.Dzieki Waszej pomocy odkryłem ,że w mojej rodzinie zdarzały się przypadki emigracji do Stanów. Marian Mataliński i Bronisława Walczak mieli 7 dzieci (przynajmniej tylu udało mi się znaleźć). Akty urodzenia sześciorga z nich znajdują się w parafii gdzie Marian i Bronisława zawarli małżeństwo. Jednak brakuje aktu jednego z siedmiorga dzieci. Wyliczona data urodzenia Teofila (ten z brakującym aktem urodzenia) to rok 1906. Wiem, że Marian w 1905 roku wypłynął do Stanów. Czy mogło być tak ,razem z nim wypłynęła reszta rodziny i tak urodził się Teofil? To by wyjaśniało czemu nie ma aktu urodzenia ,no ale nigdzie nie znalazłem ani aktu urodzenia Teofila w Stanach ani dokumentu potwierdzającego ,ze Bronisława odbyła taką podróż .Co o tym myślicie?
2.Oczywistym wydaje się fakt, że głównym powodem emigracji wiejskiej do Stanów była ekonomia. Chciałbym jednak dopytać czy ktoś w prosty sposób potrafi zobrazować jakie były różnice miedzy zarobkami przeciętnego powiedzmy morgownika na mazowieckiej wsi a pracownika fabryki w Pensylwanii .Niech będzie ,ze w okresie 1900-1914. Czy dolary oszczędzone przez powiedzmy rok czasu mogło wpłynąć na dobrostan rodziny w Polsce(trzymajmy się zaboru rosyjskiego) na lata ? Czy przeciętna osoba pracująca w tym okresie w Stanach mogła utrzymać się i cała rodzinie w Polsce? A może przesadzam z tą wartością dolarów?