Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Witam panie Piotrze
Poszukuje wieści o rodzinie mojej stryjecznej babci - córki Jana Dudkiewicza i Anieli z Kasprzyckich, urodzonej prawdopodobnie w 1869 r. (+-2) w Górczynie, parafia Lutomierska powiat Łaski, gubernia Piotrkowska. W/w Józefa poślubiła w 1871 r. w Warszawie brata mojego dziadka-Władysława Jakuba Kwiatkowskiego.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek dane, a szczególnie numery akt, bym mogła napisać do Archiwum o ich skany.
Pozdrawiam
Danuta
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
dede43

Sympatyk

Oczywiście zapomniałam podać - miała na imię Józefa.
Danuta
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Pani Danuto
Po pierwsze - akt tych nie ma w Piotrkowie. Może je pani zlokalizować dzięki bazie danych pradziad http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php
Po drugie - Tomek jestem...

pozdrawiam i życze sukcesów - tomek
dede43

Sympatyk

Przepraszam panie Tomku za zmianę imienia. W bazie Pradziad szukałam, ale nie znalazłam, może gdzieś coś źle wypełniam. Ale będę próbować dalej.
Pozdrawiam
Danuta.
Tomek1973

Sympatyk

Jeśli akt nie ma w AP, to należy ich szukać w zasobach kościelnych - parafia i archiwum diecezjalne.

tomek
dede43

Sympatyk

Juz znalazłam swój błąd - wypełniałam nazwę parafii Lutomierz, zamiast Lutomiersk. Akta są w Łodzi - zespół 1546.
Jeszcze raz dzięki.
Danuta.
Pozdrowienia
Danuta
cyganmokotow

Sympatyk

Post autor: cyganmokotow »

Panie Tomku mam prośbe czy jest możliwość sprawdzenia aktu małżeństwa Jana Hemki i Józefy z 1841 lub 1842r parafia Żelechlinek-chodzi mi o imiona rodzicow Jana Hemki oraz o jego wiek.Ewentualnie gdyby znał Pan wiek Jana Hemki to czy jest możliwość sprawdzenia czy jest jego akt chrztu i odszukania jego przodków .z góry dziękuje.
cygan-mokotow@wp.pl
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Witam,
z geneteki wynika, że ślub Jana Hemki i Józefy Blichat odbył się w 1841 r. w Żelechlinku. Nr aktu 1. Jeżeli Pan Tomek nie będzie miał możliwości sprawdzenia tego aktu, mogę to zrobić ponieważ będę miał dostęp do tego rocznika.
Pozdrawiam
Dominik
cyganmokotow

Sympatyk

bardzo bym był wdzięczny za wszelkie informacje i z góry dziekuje
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Tomek1973 pisze:@Jacek

Władysław Jankowski - ojciec NN, matka Paulina Wnuk. ur. 16 IX 1855 w Hucie Dłutowskiej
Józefa Jankowska - c. Władysława i jego pierwszej żony Małgorzaty Starczewskiej, ur. 13 III 1884. W 1914 wyszła za mąż za Józefa Barańskiego z Łodzi.

Znalazłem księgi ludności i to z nich są te zapisy.

tomek
Bardzo dziękuję.
Rozumiem, że o Bolesławie Jankowskim nic nie ma?

Pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński, Szczecinek
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
Tomek1973

Sympatyk

@Jacek
Jeśli Bolesław był bratem Józefy, to będzie Bolesław... Przez pomyłkę spisałem jej ojca. :roll: Rozumiem, że reszta rodzeństwa jest niepotrzebna?

@cyganmokotow
Primo - nie pomagam anonimom. Prosze podpisywać swoje posty w tym wątku, choćby imieniem.
Secundo - nie sprawdzam aktów umieszczonych w genetece. Geneteka jest właśnie od tego, żeby każdy mógł samodzielnie zamówić potrzebną metrykę w archiwum.

pozdrawiam - tomek
cyganmokotow

Sympatyk

mam na imie Michał panie Tomku...czyli rozumiem że nie mogę liczyć na pańską pomoc? Jak Pan zauważył to metryka małżeństwa Jana Hemki jest kluczem do dalszych pośzukiwań i nie znalazłem jej w genetyce taki szczegół..dziękuje za pomoc..
Panie Dominiku licze na pańską pomoc w takim razie..
Michał
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Panie Tomku mam prośbę. Dotyczy one zapisów w księgach ludności stałej.

Przeglądając kserokopie z kart kls w adnotacjach znalazłem zapiski. Prosiłbym o sprawdzenie tych informacji.
Akta gminy Kamieńsk, kls wsi Pytowice - sygnatura 505, karta 203 pod nr 3 jest zapisana Józefa Ludwiczak córka Jakuba i Zofii z Olejników ur.20.02.1855 w adnotacjach zapisano tłumacząc z rosyjskiego "na str.369 miasta? Ruszczyn patrz" Chodzi o sprawdzenie tej strony z Ruszczyna.

Drugi zapis (Akta gminy Kamieńsk, kls wsi Pytowice - sygnatura 505, karta 203) pod nr 6 zapisana jest Antonia Broś córka Łukasza i Zofii z Olejników ur.13.04.1866, a adnotacja jest następująca"Zapisana przy mężu Józefie Turlejskim w miejscowości Kamieńsk pod nr 7 na str. 801" W tym przypadku też prosiłbym o sprawdzenie tego zapisu.

Ostatnia sprawa to kls dla Kurzymąki. W Kurzymące urodziła się Bronisława Płomińska urodziła się 17.12.1883r., a jej rodzice to Stanisław Płomiński i Zofia Blada. Chodzi o wszelkie zapisy dotyczące tej rodziny.
Jeżeli cokolwiek uda się odszukać będę chciał zamówić kserokopie.
Pozdrawiam
Krzysztof
Tomek1973

Sympatyk

@cyganmokotow
Panie Michale,
z przyjemnością panu pomogę. Ale skoro ma pan już rok i sygnaturę aktu, to może pan zamówić kopię tego dokumentu bezpośrednio w archiwum. Nie widzę najmniejszego powodu, dla którego miałbym marnować swój czas, bo ktoś chce zaoszczędzić 3 złote na xero. Nie jestem chłopcem na posyłki. Dominik napisał wyraźnie - USC Żelechlinek, rok 1841, akt ślubu numer 1. Proszę sobie zamówić ten akt, albo liczyć na pomoc Dominika, bo dla mnie pana prośba jest po prostu lekkim nietaktem. Niedawno na innym forum genealogicznym wywiązał się dyskusja dotycząca granic bezinteresownej pomocy i "wyciągania kasztanów z ognia cudzymi rękami". Chętnie pomagam ludziom, ale są pewne granice przyzwoitości.

@poschadel

Panie Krzysztofie,
niestety nie będę prowadził dla pana czasochłonnych kwerend w kls-ach. Moją ofertę pomocy kieruję raczej raczej do ludzi aktywnych na forum, chcących bezinteresownie pomagać innym, działających na niwie genealogii, indeksujących dla geneteki oraz moich Znajomych i Przyjaciół. Takim ludziom pomagam zawsze bardzo chętnie i sprawia mi to olbrzymią przyjemność.
Genealogia pochłania zarówno czas, jak i pieniądze. Nie da się być genealogiem zza biurka i za "dziękuję bardzo". Czas się niestety, zmierzyć z rzeczywistością.

pozdrawiam i życze sukcesów - tomek
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Panie Michale,
oto dane z aktu małżeństwa, który jest dość nieczytelny:
Nr 1 Gaworków (Gawerków)
10 stycznia 1841 r. par. Żelechlinek
Jan Hemka, kawaler lat 20. S. zm. Jana i ż. Rozalii z Granców (Grauców?)
ur. w Kałęczewie?
Chrystyna Blicher (takie imię i nazwisko występuje w akcie), panna lat 19. C. ż. Józefa i zm. Joanny ze Słodczewskich. Ur. w Studziannem (Studzianna), zam. Goworków (Gawerków).

Tyle mogłem zrobić. Miałem dostęp do tego rocznika, ponieważ kiedyś skopiowałem go sobie w parafii, gdyby nie to Pan Tomek zasugerował Panu co należy w takich przypadkach robić. Proszę też korzystać z dostępnych na stronie baz, które ułatwiają poszukiwania.
Pozdrawiam
Dominik
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”