Akt malzenstwa z 1937/Janow Slaski/dzielnica Katowic?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

inka40

Sympatyk

Akt malzenstwa z 1937/Janow Slaski/dzielnica Katowic?

Post autor: inka40 »

Dzien dobry drodzy Grupowicze,

dzisiaj otrzymalam wiadomosc z USC w Chorzowie zwiazek malzenski moich dziadkow akt archiwalny o numerze 71/1937 zostal zawarty w 1937 USC Janów Śląski oraz ze prawdopodobnie zostal przekazany do Archiwum Państwowego ale w innym miejscie jak Katowice.

Po poszukiwaniach miejscowosc Janow Slaski doszlam do wniosku ze byla to chyba dzielnica Katowic.

Czy ktos ma jakas podpowiedz gdzie go szukac?

Z gory dziekuje za pomoc
Claudia
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

USC nie wie, gdzie przekazuje akta?
Urlopy, może na niekompetentną osobę trafiłaś.
Napisz do nich. Niech ci na piśmie odpowiedzą.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Szuba_Waldemar

Sympatyk

Post autor: Szuba_Waldemar »

Sprawdź AP Częstochowa, bo może chodzi o Janów niedaleko Złotego Potoku.
Osobiście nie spotkałem się jeszcze z zapisem Janów Śląski dotyczący Janowa (dzielnicy Katowic). Janów (Katowice) podlegał USC Mysłowice - zamek.

Waldek
inka40

Sympatyk

Szuba_Waldemar pisze:Sprawdź AP Częstochowa, bo może chodzi o Janów niedaleko Złotego Potoku.
Osobiście nie spotkałem się jeszcze z zapisem Janów Śląski dotyczący Janowa (dzielnicy Katowic). Janów (Katowice) podlegał USC Mysłowice - zamek.

Waldek
Dziekuje, ale taka informacje otrzymalam z USC w Chorzowie cyt. "Małżeństwo zawarł w roku 1937 USC Janów Śląski , nr archiwalny aktu to 71/1937 . Prawdopodobnie też przekazany do Archiwum Państwowego ale już w innym mieście, proszę to uzgodnić z Urzędem Stanu Cywilnego w Janowie."

Babcia oraz dziadek mieszkali w Königstütte, i jest rowniez miejscem urodzenia dziadka a babci to Siemianowice Slaskie.

Janow Slaski kolo Czestochowy jakos mi do tego nie pasuje.

Napisalam do Siemianowic Slaskich zobaczymy co odpowiedza.

pozdrawiam
Claudia
Szuba_Waldemar

Sympatyk

Post autor: Szuba_Waldemar »

"Dziekuje, ale taka informacje otrzymalam z USC w Chorzowie cyt. "Małżeństwo zawarł w roku 1937 USC Janów Śląski , nr archiwalny aktu to 71/1937 . Prawdopodobnie też przekazany do Archiwum Państwowego ale już w innym mieście, proszę to uzgodnić z Urzędem Stanu Cywilnego w Janowie."

Claudia

W pierwszym poście napisałaś:

"ze prawdopodobnie zostal przekazany do Archiwum Państwowego ale w innym miejscie jak Katowice."

dlatego pomyślałem o miejscu poza rejonem AP Katowice.
Jak już napisałem Janów (dziś dzielnica Katowic) podlegał pod USC Mysłowice - zamek.
Niedawno księgi z tego urzędu były w USC Katowice i może tam jeszcze są.
Spróbuj jeszcze zapytać tam.

Życzę powodzenia

Waldek
inka40

Sympatyk

Dziekuje!
inka40

Sympatyk

Szuba_Waldemar pisze:"Dziekuje, ale taka informacje otrzymalam z USC w Chorzowie cyt. "Małżeństwo zawarł w roku 1937 USC Janów Śląski , nr archiwalny aktu to 71/1937 . Prawdopodobnie też przekazany do Archiwum Państwowego ale już w innym mieście, proszę to uzgodnić z Urzędem Stanu Cywilnego w Janowie."

Claudia

W pierwszym poście napisałaś:

"ze prawdopodobnie zostal przekazany do Archiwum Państwowego ale w innym miejscie jak Katowice."

dlatego pomyślałem o miejscu poza rejonem AP Katowice.
Jak już napisałem Janów (dziś dzielnica Katowic) podlegał pod USC Mysłowice - zamek.
Niedawno księgi z tego urzędu były w USC Katowice i może tam jeszcze są.
Spróbuj jeszcze zapytać tam.

Życzę powodzenia

Waldek
Faktycznie, dzisiaj otrzymalam odpowiedz z AP Katowice, skan otrzymam po przelaniu kwoty 2 zl :-)
Akt pochodzi z Urząd Stanu
Cywilnego w Mysłowicach - Zamku.

Maly kroczek do przodu :-)
Bardzo sie ciesze, moze potem uda mi sie ruszyc do przodu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”