Pradziadek w partyzantce
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Michał_Świątkowski

Pradziadek w partyzantce
Czy istnieje jakiś spis żołnierzy AK, lub BCh działających na Kielecczyźnie? Szukam informacji o Franciszku Świątkowskim.
Z poważaniem,
Michał
Z poważaniem,
Michał
-
MarcinBialasek

Nie istnieją spisy organizacji, które z założenie były konspiracyjne, ale .. istnieją monografie poszczególnych oddziałów, batalionów czy pułków. Istotną informację jest to kiedy dziadek zmarł, jeśli nie wcześniej niż w latach 80. to mógł uzyskać uprawnienia kombatanckie a to zostawia ślad, którym powinien dysponować Urząd ds. kombatantów i osób represjonowanych. Instytucja ta przejęła także archiwum dawnego ZBOWiDu. Ślad po takich uprawnieniach są także w ZUSie. Województwo świętokrzyskie wraz z ziemią opoczyńską to teren, w którym partyzantka działała szczególnie aktywnie: Brygada Świętokrzyska NSZ, oddziały majora Ponurego itp. Napisz, z jakiej miejscowości pochodził, gdzie mieszkał w czasie wojny
-
Michał_Świątkowski

Dobrze, uprzedzam że opisuję bardzo skrótowo, więc jeśli trzeba będzie coś dokładniej wyjaśnić to proszę pisać.
Franciszek urodził się 19 stycznia 1905 roku w Służewie na Kujawach. Podczas wojny został bez sądu roztrzelany. Przeżył egzekucję, po czym został wraz z rodziną wywieziony na Kielecczyznę (do Wodzisławia). Tam po pewnym incydencie z lokalnym garnizonem musiał uciekać do lasu. W partyzantce był do końca wojny. W 1945 zamieszkał razem z rodziną w Toruniu. Tam zmarł w 1961 roku.
Z poważaniem,
Michał
Franciszek urodził się 19 stycznia 1905 roku w Służewie na Kujawach. Podczas wojny został bez sądu roztrzelany. Przeżył egzekucję, po czym został wraz z rodziną wywieziony na Kielecczyznę (do Wodzisławia). Tam po pewnym incydencie z lokalnym garnizonem musiał uciekać do lasu. W partyzantce był do końca wojny. W 1945 zamieszkał razem z rodziną w Toruniu. Tam zmarł w 1961 roku.
Z poważaniem,
Michał
Mam książki dot. działalności na Kielecczyźnie oddziałów partyzanckich "Ponurego" i "Barabasza"; są tam indeksy nazwisk i spisy partyzantów z tych oddziałów - nazwisko Świątkowski tam nie występuje. Niewiele pewnie da ta informacja - ale przynajmniej można zawęzić pole poszukiwań.
Wodzisław - to teren działania AK okręgu Radom-Kielce ("Jodła") obwodu Jędrzejów. Myślę, że dużą pomocą może być książka Wojciecha Borzobohatego pt. Jodła. Okręg Radomsko-Kielecki ZWZ-AK, 1939-1945, wydana przez Pax w 1988 roku. Nie mam tej książki, ale widziałam, że jest na Allegro.
Jadwiga Kuźdub
Wodzisław - to teren działania AK okręgu Radom-Kielce ("Jodła") obwodu Jędrzejów. Myślę, że dużą pomocą może być książka Wojciecha Borzobohatego pt. Jodła. Okręg Radomsko-Kielecki ZWZ-AK, 1939-1945, wydana przez Pax w 1988 roku. Nie mam tej książki, ale widziałam, że jest na Allegro.
Jadwiga Kuźdub
Dzień dobry,Negresca pisze:Myślę, że dużą pomocą może być książka Wojciecha Borzobohatego pt. Jodła. Okręg Radomsko-Kielecki ZWZ-AK, 1939-1945, wydana przez Pax w 1988 roku.
Jadwiga Kuźdub
posiadam ww. pozycję, niestety w indeksie nazwisk i pseudonimów na jej końcu nie figuruje Franciszek Świątkowski.
Wieczorem przejrzę książkę, bo może w treści są dodatkowe zestawienia lub spisy.
Pozdrawiam,
Marcin
-
Cesarz_Wilhelm

Dzień dobry,Endiniusz pisze:Dzień dobry,Negresca pisze:Myślę, że dużą pomocą może być książka Wojciecha Borzobohatego pt. Jodła. Okręg Radomsko-Kielecki ZWZ-AK, 1939-1945, wydana przez Pax w 1988 roku.
Jadwiga Kuźdub
posiadam ww. pozycję, niestety w indeksie nazwisk i pseudonimów na jej końcu nie figuruje Franciszek Świątkowski.
Wieczorem przejrzę książkę, bo może w treści są dodatkowe zestawienia lub spisy.
Pozdrawiam,
Marcin
przewertowałem książkę - skorowidz na końcu obejmuje wszystkie wspomniane w treści osoby. Nie ma nikogo o nazwisku Świątkowski lub Jajo.
Jest jednak wielu żołnierzy wymienionych jedynie z pseudonimu - jeśli znają je Państwo, może to pozwoli na znalezienie informacji o nich.
Pozdrawiam,
Marcin
Witam,
Jesli w jakis sposob ich działalnosc zostala ujawniona po wojnie to mozna szukac w IPN, ZBOWID lub innych organizacjach kombatanckich.
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Jesli w jakis sposob ich działalnosc zostala ujawniona po wojnie to mozna szukac w IPN, ZBOWID lub innych organizacjach kombatanckich.
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Przede wszystkim wysłać zapytanie do IPN, bo może po wojnie dana osoba znalazła się w gestii organów spraw wewnętrznych albo była przesłuchiwana przez GKBZPN na okoliczność represji niemieckich. Co do ZBOWiD to data jej śmierci raczej nie wskazuje, aby starała się o kartę kombatanta. Kwestia, gdzie znajdują się archiwa ZBOWiD z województwa, gdzie mieszkała. Bo można było należeć do ZBOWiDu. Wreszcie zalecałbym raczej dotarcie do miejscowych publikacji ostatnich lat na temat lokalnej partyzantki. Przeprowadzając wielokrotnie róźne poszukiwania czy opinie znajdowałem w ten sposób potwierdzenie. Było jednak jeszcze 10 lat temu o tyle łatwiej, że moźna było wyjechać do jakiegoś miasteczka i szybko dzięki rozmowom z miejscowymi dowiedzieć sie kto posiada wiedzę na temat dawnej konspiracji na miejscu lub w innym mieście. Teraz świadków historii przeważnie brak, a publikacje czy relacje bywają sprzeczne lub niełatwo do nich dotrzeć.