Imiona dzieci w aktach zgonu rodziców

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

LenkaW

Sympatyk

Imiona dzieci w aktach zgonu rodziców

Post autor: LenkaW »

Dobry wieczór,
nie jestem pewna, czy brak imienia któregoś z dzieci w akcie zgonu rodziców świadczy o tym, że dziecko ( myślę o zamężnej córce) zmarło wcześniej? W odstępie kilku lat umierają rodzice, w obu aktach brak jednej z córek. Czy mogą być jakieś inne względy, dla których to imię się nie pojawia?
Dziękuję, pozdrawiam
Helena
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Imiona dzieci w aktach zgonu rodziców

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 18:43 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Dzień dobry,

Dla ciekawości, gdyż to nie odpowiada bezpośrednio na pytanie Heleny.
Nie było obowiązku wpisywania dzieci w akt zgonu rodziców.
Zauważyłam, że księża nie byli wpisywani.
1829 rok - wśród rodzeństwa mam dwóch braci księży. Jedynie oni zostali pominięci w akcie zgonu ich matki. Nie należeli już do rodziny ziemskiej.

Po śmierci męża, ich matka wyszła ponownie za mąż, ale już nie było dzieci z drugiego związku.
W akcie zgonu występuje pod nazwiskiem swego pierwszego męża. Nazwisko drugiego męża nie jest uwzględnione.

Serdecznie pozdrawiam,
Bożenna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Więcej niż "nie było obowiązku" - wręcz nie powinno być nic poza tym, co wymagane.
Czy pomagały informacje o pozostawionych dzieciach przy ustaleniu dziedziczenia? Może tak, może nie. To wypadałoby zbadać. "Na pewno" nie były dowodem (jeśli chodzi o dzieci) z uwagi na ww wady prawną takiego dokumentu i obciążenie niepewnością, czy były przesłanką (jedną z? do dalszego badania) - pewnie tak.
AZ miał zawierać informacje o stanie cywilnym, ew. małżonku (pozostawionym i chyba domyślnie "ostatnim" w przypadku zeszłych wdów i wdowców), w miarę możliwości o rodzicach i miejscu urodzenia, "bez dodatków i objaśnień"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Dziękuję za wszystkie wpisy. Miałam nadzieję że rozwiejecie moje wątpliwości, co mnie przybliży do ustalenia dat życia praprababki. Cóż, nie takie to wszystko proste jak by się chciało.
To połowa XIXw, gubernia wileńska. Pominięta w aktach córka wychodzi ok.20 lat wcześniej za indultem, "zwalniającym od wszystkich zapowiedzi" za prawosławnego. Z pewnością nie mieszka później z rodzicami. Nie wiem ani kiedy urodziła się, ani kiedy zmarła ona i jej mąż. W opowieściach rodzinnych był watek kryminalny. Otóż ten mąż miał być wyjątkowo podły i podobno, wraz z lekarzem, małżonka skróciła jego żywot. Musiały te plotki (? ) być bardzo głośne skoro po dziesiatkach lat powtórzyła mi to ciotka. Może oddalenie, może plotki spowodowały, że jej imię nie znalazło się w aktach?
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Helena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”