Okuniewska Władysława (Tomaszewska) Poszukiwania Praprababci

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Okuniewski05

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Okuniewski05 »

Strubnica, to niestety, albo stety nie jest gniazdo rodzinne Okuniewskich. Oni wyprowadzili się tam około 1913 roku. Gniazdo rodzinne Okuniewskich nie wiem gdzie jest. 5xpradziadek Antoni Okuniewski poślubił Eleonorę Kondraciukową w Dziadkowicach, ale gdzie się urodził? Nie mam pojęcia.

Już poprawiłem :)

Niestety w Milanówku nic nie było. Pisałem pytając o metryczkę dowodową prapradziadka.
W żadnym drzewie nie ma takiej osoby. Są tylko dwa lub trzy. Dwa z tych są moje, a trzeci jest osoby która nie jest w żaden sposób z nimi spokrewniona i zostało to skopiowane z mojego drzewa, bo to jakieś powinowactwo niewiadomo którego stopnia. Ten Pan jest spokrewniony ze mną, ale nie z nimi.
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Widze ze samodzielnie sprawdziles juz wiele watków (koperty, metryczki). Sprobuj w tej gminie Stare Juchy w dziale ewidencji ludności jesli nie maja zapytaj gdzie przekazali te kartoteki.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Okuniewski05

Sympatyk
Mistrz

Tak zrobię, jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc :)
Okuniewski05

Sympatyk
Mistrz

Dzień Dobry.
Dzisiaj dostałem odpowiedź z urzędu ze Starych Juch. Fakt, znaleźli dokumenty mojej praprababci, natomiast niestety nie posiadają żadnych dokumentów o jej wymeldowaniu. Z nowych rzeczy, dowiedziałem się tylko tego na jakiej ulicy dokładnie mieszkali prapradziadkowie i dostałem też numer i serię dowodu osobistego praprababci. Czy może mi to w czymś pomóc?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a. "Niestety w Milanówku nic nie było. Pisałem pytając o metryczkę dowodową prapradziadka."
tzn pytałeś tylko o prapradziadka czy też o wdowę po nim?
b. "dowiedziałem się tylko tego na jakiej ulicy dokładnie mieszkali prapradziadkowie i dostałem też numer i serię dowodu osobistego praprababci." O dzieciach nie muszą mówić, ale mogą powiedzieć czy coś (nie co dokładnie, ale czy) jest o innych członkach rodziny pod tym adresem. Itd (nie na jakie nazwisko zmieniły po ślubie, ale czy mają taką informacje)
Dla tego okresu i takich pokrewieństw (teraz o córkach piszę) łatwo nie jest, wizyta osobista jest wręcz niezbędna (jeśli ślub kościelny to np przez "ne temere" ksiądz będzie wiedział, że nie udziela informacji o żyjących)
Wspominałeś o kilku rzeczach (np metryczki), może warto poszerzyć o ZUS (zmarłego w 66 na początek) jakaś renta dla wdowy? Od ZUSowych specjalistą nie jestem, ale kilka widziałem - zaskakująco dużo bywa.
c. udało się ustalić kiedy się WPROWADZILI ? (pisałeś "po wojnie albo w trakcie")
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Okuniewski05

Sympatyk
Mistrz

Nie pytałem o wdowę po nim, bo nie wiedziałem gdzie i kiedy umarła. W Zusie na niego nic nie mają.
Napisze do nich z prośbą o to, czy pod adresem zamieszkania mieszkały osoby o imieniu Stanisława/Jadwiga. Może udzielą mi takich informacji. Nie wiedzą kiedy się przeprowadzili ani kiedy wyprowadzili. Dostałem tylko wypis (w sumie nawet nie wiem z czego) z roku 1959. W mailu do nich, napisałem, że wprowadzili się około 1945 roku.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to najprościej: na początek jej metryczka, od razy pytałbym o metryczki dzieci sprzed 1920 (tu bym nie bał się - ale to ja - nie twierdzę, że zalecam) w dobrej wierze przyjąć, że pytam o zmarłych.
Zgon małżonka 1966, wiadomo gdzie mieszkał przed śmiercią, więc sprawdzić ew. postępowania spadkowe (sądy, PBN, archiwa) nawet +10 lat*
Z uwagi na niewykluczone przybycie po wojnie: dokumenty repatriacyjne (miejscowe? etapowe?)
o ww wątki są, jeśli potrzebujesz rozszerzenia, to raczej tam znajdziesz, a jak nie - dopytasz w odpowiednich wątkach. A Antoni? Jego ślub? kiedy? spróbuj i z tej strony - wydaje się, że możesz więcej mieć na wejściu (repatriacja? inne)

* a jak nie było , to załóż Ty:) będziesz miał interes prawny do wszystkich zstępnych po Twoich przodkach (w tym do żyjących, do wykonania zapytania w PESELU i innych:)
Okuniewski05

Sympatyk
Mistrz

Ale czy w Milanówku przyjmą mój wniosek, gdy nie ciągle nie wiem, gdzie umarła praprababcia? I tymbardziej jej dzieci. Nie znam przecież imion i nazwisk. Nie wiem czy była sprawa spadkowa. Na SWA nic nie ma. Sprawy spadkowej raczej nie założę. Jak mogę założyć sprawę spadkową o majątek po osobie która zmarła 39 lat przed moimi narodzinami? (Tzn, tak to zrozumiałem, ale mógł Pan mieć coś innego na myśli). Jeżeli chodzi Panu o Antoniego Okuniewskiego, to mam wszystkie jego dokumenty, urodzenie, małżeństwo, zgon. Chyba, że chodzi o Antoniego Tomaszewskiego (ojca Władysławy). To mam jego akt urodzenia.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

1. a widziałeś gdzieś w wątku lub na stronie wymóg "znania" miejsca zgonu w Milanówku?:)

2. nie o "majątek", o ustalenie kto dziedziczy, kogo zmarły pozostawił, kto do dziś żyje, kto jest następcą prawnym Stanisława. Jak? w sądzie za 55 zł:)

3. "UMZ" to daleko daleko od "wszystkie dokumenty", ale szkoda że nie linkujesz - i trzeba dopytać np kiedy ślub, co o rodzicach w tym ślubie , jaki adres Antoniego etc

O Stanisława, tego który zmarł przed swoją żoną, w 1966 roku. Nie wiesz o jego spadkobiercach, o ich zstępnych (sprawa), o Antoniego - syna jako źródło informacji o rodzicach i może częściowo rodzeństwie (adresy przez pewien czas etc)
Okuniewski05

Sympatyk
Mistrz

W sumie nie widziałem, dziękuję, jeszcze dziś napisze do Milanówka :).
Aha, taka sytuacja... Tylko ja jako osoba niepełnoletnia raczej nie mogę takiego wniosku złożyć.
Antoni zaślubił Czesławę Malinowską 03.06.1947 w Białostockiej parafii Św. Rocha. Na akcie ślubu było zapisane, że mieszkał w Strubnicy (Wedle rodzinnych opowieści, nie wiedział on wtedy, gdzie przebywają jego rodzice), syn Stanisława i Władysławy z Tomaszewskich małżonków ślubnych Okuniewskich. I to jedyne co było zapisane o rodzicach. Później do śmierci mieszkał z żoną, synem i teściami na ulicy Starosielce 76 w Białymstoku
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to analogicznie jak z matką, tak z synem próbuj ewidencję ludności
od kiedy mieszkał, może z rodziną przyjechał - do ustalenia
P. U. R. lub podobne?

jak wszędzie będzie "a masz interes prawny? do bocznych linii?" odpowiedź, to rozważ czy nie chcesz mieć:)
ale na takie rozważania czas będzie, nie trzeba już
Okuniewski05

Sympatyk
Mistrz

Na 100% nie przyjechał z kimś. Utrzymywaliby jakiś kontakt z rodziną. Chociaż prababcia coś kiedyś wspominała o tym, że mieszkała tu jakaś dalsza rodzina jej męża...
Do Milanówka już napisałem :D Teraz pozostaje mi ponownie napisać do Starych Juch.
Bardzo dziękuję za pomoc :)
Okuniewski05

Sympatyk
Mistrz

Sprawa rozwinęła się bardzo szybko, dziś dostałem odpowiedź ze Starych Juch z nazwiskiem siostry pradziadka, owa siostra jest nawet na grobonecie! Napisałem do administracji cmentarza w Mrągowie i poprosiłem o wysłanie listu na adres osoby która opłaca grób siostry mojego pradziadka i jej męża.
A więc sprawa praprababci może niedługo zostać rozwiązana!
Bardzo Dziękuję wszystkim za pomoc i porady, a szczególnie Panu Włodzimierzowi i Pani Marzannie! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”