Zawód prapradziadka

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Pszonka_Piotr

Sympatyk

Zawód prapradziadka

Post autor: Pszonka_Piotr »

Witam,
Chciałbym prosić o pomoc w kwestii ustalenia pełnionej przez mojego prapradziadka funkcji. Sytuacja wygląda następująco:
Ze wspomnień mojej babci wynika,że w jego domu znajdowało się kilka pieczątek wykonanych w języku rosyjskim. Po śmierci prapradziadka, przeszły one w ręce prababci, natomiast po jej śmierci niestety zaginęły. Drugą sprawą,która trochę mnie dziwi jest fakt, iż na wszystkich dokumentach dotyczących osoby prapradziadka nie ma jego podpisu, co oznaczałoby, że był osobą niepiśmienną. Z tego względu nasuwają mi się następujące pytania:
-Jakie funkcje na wsi na przełomie XIX i XX wieku wymagały posiadania pieczątki, oraz czy mogła je pełnić osoba niepiśmienna
Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times

Re: Zawód prapradziadka

Post autor: Krystyna.waw »

Pszonka_Piotr pisze: Ze wspomnień mojej babci wynika,że w jego domu znajdowało się kilka pieczątek wykonanych w języku rosyjskim
Czyli zabór rosyjski. Lata?
Należały do niego, czy tylko je przechowywał?
Wieś mała czy duża. Daleko od miasta? Bo może tam pracował?
Był rolnikiem, rodzina uprawiała ziemię?
na wszystkich dokumentach dotyczących osoby prapradziadka nie ma jego podpisu, co oznaczałoby, że był osobą niepiśmienną
Może, ale nie na pewno.
Co to za dokumenty?
W akrach narodzin jego dzieci jest zapis, że ojciec jest niepiśmienny?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

woźny w szkole (ewentualnie jakimś urzedzie).
jedyne co mi do głowy przychodzi.
zwykle pieczęcie przechowywano w sejfach.
w zaborze rosyjskim i owszem była pięczociomania, ale raczej do poziomu wioski to nie schodziło.

https://sigillarium.pl/index.php/piecze ... -rosyjski/
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
Pszonka_Piotr

Sympatyk

Post autor: Pszonka_Piotr »

Prapradziadek urodził się w 1875 roku w małej wsi położonej kilkanaście km od Mińska Mazowieckiego. Jego rodzina żyła z uprawy roli. Jeśli chodzi o to, czy pieczątki faktycznie należały do niego, czy tylko je przechowywał, to nie jestem w stanie na to odpowiedzieć, wiem tylko że znajdowały się w jego domu. Mówiąc dokumenty miałem na myśli akt małżeństwa i akta urodzeń jego dzieci.Niestety nie mogę odpowiedzieć ,czy faktycznie jest tam napisane iż był osobą niepiśmienną,gdyż akta te zostały sporządzone w języku rosyjskim. Babcia sugeruje, że był sołtysem,ale to tylko takie domysły
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 18:41 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Koncepcja, że prapradziadek był sołtysem wydaje się prawdopodobna . Sołtysi nie mieli własnych pieczęci ale byli elementem administracji gminy. Do wyobrażenia jest -wedle mnie- sytuacja, że jeden z sołtysów był (ale tylko) przechowawcą pieczęci wójta i urzędu. Jeśli ta wieś gdzie prapradziadek mieszkał była siedzibą gminy to szansa na taki wariant przechowawcy stróża pieczęci rośnie . Przy szczęściu i zacięciu badawczym można spróbować to zweryfikować w archiwach. Trzeba by ustalić zasięg (nazwę siedzibę ) tej ówczesnej gminy i sprawdzić w archiwum czy jakieś dokumenty tej gminy się zachowały. Dla poszerzenia ogólnej wiedzy o ówczesnej wiejskiej administracji niniejsze opracowanie
file:///C:/Users/X/AppData/Local/Temp/fh13Jerzy_Kukulski113_126.pdf
dla otwarcia wpisac w google funkcje gminy dominialnej jerzy kukulski
Czupryna01

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Czupryna01 »

Pszonka_Piotr pisze:Witam,
Chciałbym prosić o pomoc w kwestii ustalenia pełnionej przez mojego prapradziadka funkcji. Sytuacja wygląda następująco:
Ze wspomnień mojej babci wynika,że w jego domu znajdowało się kilka pieczątek wykonanych w języku rosyjskim. Po śmierci prapradziadka, przeszły one w ręce prababci, natomiast po jej śmierci niestety zaginęły. Drugą sprawą,która trochę mnie dziwi jest fakt, iż na wszystkich dokumentach dotyczących osoby prapradziadka nie ma jego podpisu, co oznaczałoby, że był osobą niepiśmienną. Z tego względu nasuwają mi się następujące pytania:
-Jakie funkcje na wsi na przełomie XIX i XX wieku wymagały posiadania pieczątki, oraz czy mogła je pełnić osoba niepiśmienna
Z góry dziękuję za pomoc
Z tym "niepiśmienny" to, gdy ksiadz nie pisał na bieżąco metryk a tylko zapiski do raptularza, to po kilku dniach gdy zdecydował sie napisac metryke swiadków juz nie było, wiec byli opisani jako niepismienni. Wówczas chyba niewielu miało ambicje by być pismiennym i chociaz nauczyc sie pisania swego nazwiska. Pzdr Romuald
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Moim zdaniem wnioskowanie z faktu posiadania pieczątek o statusie zawodowym ich posiadacza jest nieuprawnione. Przecież w okolicach Mińska Mazowieckiego rosyjskojęzyczne pieczątki z przyczyn dziejowych wyszły z urzędowego użytku najprawdopodobniej już w 1915 roku, więc z tego powodu
mogły dostać się w ręce dowolnej osoby i być używane np jako rodzaj zabawki dla dzieci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”