Łódź 1928

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Łódź 1928

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

Dzień dobry!
Potrzebuję pomocy przy ustaleniu domu w Łodzi który znajdował się w roku 1928 przy ulicy Karolewskiej 50. Na google-maps znajduję tylko numer 62 i 55, potem Karolewska przechodzi w Krzemieniecką. Jest pewne prawdopodobieństwo, że mogły się tam znajdować zabudowania koszarowe.
Czy są gdzieś dostępne księgi meldunkowe z tego roku?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję,
Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Łódź 1928

Post autor: diabolito »

Marku, skąd to przypuszczenie, że tam mogły być koszary?

Na mapie z 1929 nie ma oznaczonego numeru 50. Chociaż jest jakiś budynek przy Karolewskiej, po stronie parzystej, w okolicach tego właśnie numeru (następna działka jest pusta - 52, i kolejna już oznaczona - 54A)
https://mapa.lodz.pl/portal/apps/webapp ... e163dd3223

Są to okolice dworca kolejowego Łódź Kaliska i dlatego byłbym raczej za budynkami kolejowymi.
W księdze adresowej m. Łodzi 1937-39 są tam 2 osoby:
właśnie urzędnik PKP - Zygmunt Długoszewski
Feliks Kuwałek - buchalter
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Łódź 1928

Dziękuję za odpowiedź. Dla mnie to nieco dziwne, bowiem w internecie natrafiłem na list mojego dziadka, gdzie widnieje jego adres zwrotny właśnie Łódź Karolewska 50. W podanycm roku mój dziadek był już majorem WP, nie mieszkałby przecież w budynkach kolejowych!
Pozdrawiam,
Marek
Marek Wiśniowiecki
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Łódź 1928

Post autor: diabolito »

No ale mógł mieszkać w jakimś wynajmowanym mieszkaniu?
Budynek pod nr 50 jest za mały na koszary. Nigdy też nie słyszałem o koszarach w tym rejonie (ale przyznaję się, że sprawy wojskowe niegy nie leżały w kręgu moich zainteresowań).
Pod linkiem, który wysłałem możesz zaznaczyć opcję zdjęć lotniczych z 1942. Zdecydowanie jest to domek lub mały dom wielorodzinny.

PS. Skoro był majorem WP to obstawiałbym raczej, że zamieszkał na nowym osiedlu. Pierwsi lokatorzy - grudzien 1929. Obecnie Osiedle im. Józefa Montwiłła-Mireckiego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Osiedle_i ... %C5%81odzi
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Łódź 1928

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 18:40 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Re: Łódź 1928

Dziękuję za odpowiedzi.
To być może co piszecie. Dziadek był od 21.03.1927 na praktyce poborowej w PKU Łódź miasto, a od 5.01.1928 jako referent w PKU Łódź. Od 13.04.1928 był w PKU Cheł jako kirownik 1. referatu.
Jednak jako wyższy oficer w Łodzi mieszkałby raczej w domu o wyższym standardzie niż pracownicze mieszkania kolejowe? Może to faktycznie tylko adres do korespondencji?
@Janka: Bydgoszcz też mnie interesuje :) Musiałbym uzyskać potwierdzenie zamieszkania młodszego brata mojego dziadka, Antoniego Steinbacha, ktoren zamieszkiwał w Bydgoszczy przy ul. Cieszkowskiego 20 (w roku 1922), choć z przydziału wynika, że służył w 3 Pułku Strzelców Podhalańskich.
Pozdrawiam,
Marek
Marek Wiśniowiecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”