Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Tomek1973 pisze:@Jacek
Jeśli Bolesław był bratem Józefy, to będzie Bolesław... Przez pomyłkę spisałem jej ojca. :roll: Rozumiem, że reszta rodzeństwa jest niepotrzebna?

pozdrawiam - tomek
Mam taką oto informację z Akt Gminy Bełchatówek 1914-1944 (zespół 675),
jednostka o sygnaturze 10 - "Skorowidz do ksiąg ludności stałej gminy Bełchatówek:
"...w miejscowości Bełchatów mieszkali pod wspólnym dachem:
-Jankowski Władysław;
-Józefa;
-Marianna;
-Katarzyna;
-Józef Adam;
-Wiktoria;
-Jan Kazimierz;

Pod innym dachem mieszkali:
-Bolesław Michał 1881;
-Józefa 1882;
"

Konkretnie chodzi mi o tych, którzy "mieszkali pod innym dachem", bo pozostałych już mam, a przypuszczam, że Bolesław mógł być ich bratem, ale już po ślubie mieszkać osobno. Tylko, że nie mam punktu zaczepienia.
Pomiędzy ślubem rodziców (1875), a narodzinami najstarszego znalezionego dziecka (1884) nie znalazłem wpisów dotyczących innych dzieci w parafii, gdzie brali ślub (tam urodziła się matka), ani w parafii urodzenia ojca. Być może urodził się w którejś z ościennych parafii.
Z innej strony wiem, że był w tej rodzinie Bolesław Jankowski.
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński, Szczecinek
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@Jacek

Sprawa jest niestety troszkę skomplikowana. W zespole 675 "Akta gminy Bełchatówek" istnieje tylko ten skorowidz. Nie ma ksiąg, do których się odwołuje.
W zespole 8 "Akta miasta Bechatowa" są księgi i występuje szukana rodzina. Spis do tych ksiąg istnieje w formie elektronicznej i był robiony "z natury". To znaczy spisywano zawartość ksiąg bez oglądania się na spisy. I w tym właśnie skorowidzu elektronicznym osobnego miejsca zamieszkania Józefy i Bolesława nie ma.
Po prostu spisy z lat 1914 - 1944 z 675 są późniejsze i księgi, do których się odwołują, nie zachowały się. Bolesław i Józefa byli zapewne małżeństwem i zostali zapisani osobno. Księgi, które się zachowały są wcześniejsze - prowadzone do roku 1914 i w nich pary Bolesław i Józefa mieszkającej osobno nie ma.
Jeżeli Bolesław będzie w tej starszej księdze, to podam jego dane. Ale śladu Józefy - zapewne żony tam nie znajdę.
Problem niezgodności skorowidzów papierowych z księgami jest bardzo częsty i wynika własnie z tego, że oba zachowane dokumenty zostały sporządzone w różnym czasie. Równie często występuje podobny problem przy poszukiwaniu osób wymeldowanych. Na marginesie w kls widnieje zapis "zapisana przy mężu we we wsi X na stronie ZXC", a w kls dla wsi X i na stronie ZXC widnieją zupełnie inne osoby. Po prostu - obie księgi zostały sporządzone w różnym czasie i wzajemnie się nie uzupełniają.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Panie Michale,
jeszcze udało mi się odszukać:
Nr 4 Goworków (Gawerków)
par. Żelechlinek
Jan Hemka, żonaty lat 31
s. Jana i Rozalii już zmarłych
ur. w Kałęczewie?
ż. Kunegunda z Bednarków
zm. 30.01.1852 r.

Nr 14 Żelechlinek dn. 9.02.1834 r.
Józef Blicher, wdowiec lat 50. S. Macieja i Anny Kramskiej
ur. w Pradze Czeskiej, zam. Żelechlinek.
Ewa Wojciechowska, panna lat 22. C. St. i Katarzyny z Dobrzyńskich. ur. Opoczno, zam. Żelechlinek
Pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Panie Tomku,
nie prosiłem o czasochłonną kwerendę (pomylił Pan chyba mnie z inną osobą), a o sprawdzenie dwóch stron z dokładnie podanymi numerami i pozycjami, a Kurzymąka to osada licząca ( w XIX w.) raptem trzy domy i 22 mieszkańców. Gdybym tylko wiedział, że te strony istnieją, zamówiłbym je w AP. Powtarzam - tylko prosiłem, niczego nie narzucałem.
Oczywiście rozumiem, że NIE MA Pan obowiązku pomocy komukolwiek i NIE MUSI się Pan też z tego tłumaczyć, więc wszelkie komentarze są zbędne.
Prosiłbym tylko o zmianę tematu "AP Piotrków Trybunalski - oferuję pomoc" na dowolny zaproponowany przez Pana, w którym poda Pan warunki pod jakimi jest Pan ewentualnie chętny pomóc. Obecny tytuł wprowadza w błąd.

Pewne sparwy natomiast przemilczę, bo chciał mi Pan pomóc i to nawet bardzo, ale znów nie pasowałby tytuł tematu...
Jak dla mnie jasny jest powód odmowy pomocy i niepotrzebne jest mydlenie oczu.

To, że posiada Pan swobodny dostęp do AP (nie każdy ma tak blisko archiwum) nie uprawnia Pana do bycia aroganckim. Po co ten ton i komu jest potrzebny? To kiepski sposób na dowartościowanie własnej osoby.

Niesmak niestety pozostaje.

Mimo to dziękuję za poświęcony czas i również życzę sukcesów.
Pozdrawiam
Krzysztof
cyganmokotow

Sympatyk

Post autor: cyganmokotow »

Panie Dominiku bardzo Panu dziękuje za tak ogromną pomoc .mam pytanie bo nie zrozumiałem adnotacji zamieszczonej pod Kunegundą zm.30.01 1852r . Czy dotyczy ona daty śmiercie Jana czy Kunegundy? I czy z tego co Pan napisał owma Kunegunda była drugą żońą Jana?
Dziękuje i pozdrawiam Michał
cyganmokotow

Sympatyk

Panie Tomku zrobiłem tak jak Pan mi powiedział i napisałem podania o wysłanie tych akt co mi Pan Dominik odnalazł..Mam do Pana prośbe o odszukanie aktu zgonu Jana Hemki między 1821 a 1841 rokiem z tego co Pan Dominik mi odnalazł to zmarł on w Kałęczewie lub Gawerkowie parafia Żelechlinek.
Pozdrawiam i dziękuje Michał
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Panie Michale zgon dot. Jana Hemka. Wychodzi na to, że Kunegunda była drugą żoną Jana. W par. Żelechlinek nie ma ślubu Jana Hemka z Kunegundą Bednarek. Akt zgonu Jana Hemki również udało mi się odszukać. Zmarł 4.4.1839 r. w Gawerkowie (nr aktu 22). Napisano, że miał 60 lat i był okupnikiem. Pozostawił żonę Rozalię z Granczów? lat 60 mającą. Nie ma informacji o miejscu urodzenia i rodzicach.
Pozdrawiam
Dominik
Tomek1973

Sympatyk

@poschadel
Ponieważ szukane przez Pana osoby należą do naprawdę licznych rodów, zaproponowałem kiedyś panu wykonanie kwerendy. Nie był pan zainteresowany. Czy to ma mnie w jakiś sposób obligować do nielimitowanej pomocy dla Pana?
Znalazłem panu tyle, ile innym nowicjuszom, a nawet o wiele więcej - każdy może to sprawdzić sięgając do archiwum tego wątku.
Moim celem jest zachęcenie ludzi do genealogii, zwłaszcza tych początkujących, ale nie mam zamiaru odwalać za kogoś całej roboty. Niestety, niektórzy zatrzymują się na etapie "proszę o... ...z góry serdecznie dziękuję".
Na tym forum jedna osoba wstawiła 200 aktów metrykalnych w przeciągu 3 miesięcy, wszystkie jej przetłumaczono i na tym aktywność tej osoby się zakończyła.
Ale można inaczej - cytat z innego forum:
Na moim przykładzie. Nie znam rosyjskiego, więc metryki w cyrylicy musi mi tłumaczyć ktoś. Z początku wszystkie dawałem do tłumaczenia tutaj, na forum. Ale jak zaczęły pojawiać się większe ilości metryk do tłumaczenia, poszukałem płatnego tłumacza. Nie czułbym się komfortowo (a nawet więcej: czułbym się moralnie niewypłacalny), gdybym oczekiwał takiej pracy od innych za darmo. Jeśli jeszcze zdarza mi się nadużywać z tej dziedziny uprzejmości forumowiczów, to tylko w nielicznych, wyjątkowych lub drobnych sprawach.
W tym samym temacie Waldemar Fronczak napisał tak:
Jeśli wzbudzimy w osobach chętnych do pomocy poczucie, że ktoś z wygody własnej/lenistwa/niecierpliwości próbuje wykorzystać ich życzliwość, to podważymy tym samym sens niesienia pomocy innym.
Powtarzam, że moja nielimitowana pomoc jest tylko i wyłącznie dla: aktywnych na forum, chcących bezinteresownie pomagać innym, tłumaczy, działających na niwie genealogii, indeksujących dla geneteki oraz moich Znajomych i Przyjaciół.
A całej reszcie - w tym i Panu - pomagam w ograniczonym zakresie.

tomek
cyganmokotow

Sympatyk

bardzo Panie Dominiku Panu dziękuje:) czy ten akt zgonu Jana Hemki mogę zamówić w ap. W Piotrkowie Tryb..co to znaczy być okupnikiem? Gdzie by było można poszukać aktu urodzenią Jana? Mam jeszcze pytanie czy można poszukać aktu małżeństwa Jana i Rozali? Panie Dominiku bardzo dziękuje i pozdrawiam oraz ofiaruje swoją pomoc jakby Pan coś miał do załatwienia wWarszawie
michał
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Panie Michale,
tak akt zgonu Jana Hemki może Pan zamówić w AP Piotrków Tryb. Będzie to par. Żelechlinek nr aktu 22/1839. Jeżeli chodzi o okupnika, to ten który okupuje np. kmieć czynszowy, czynszownik. Przed uwłaszczeniem zamiast pańszczyzny uiszczał określony czynsz (dawał okup) za dzierżawę np. gruntu.
Jan Hemka urodził się ok. 1821 r. w Kałęczewie. Jest to miejscowość w woj. łodzkim, należąca do parafii Dmosin. W księgach tej parafii należy szukać aktu chrztu Jana Hemki; prawdopodobnie w Dmosinie może być też akt małżeństwa jego rodziców: Jana i Rozalii.
Kilka danych o parafii: http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis/in ... =55&idd=26
Wszystkie księgii metrykalne z diecezji łowickiej są w Archiwum Diecezjalnym w Łowiczu, do którego trudno się dostać.
Od 1808 r. księgii z Dmosina są w Archiwum Państwowym w Łodzi, więc chyba prościej będzie kontaktować się z AP niż AD.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Pozdrawiam
Dominik
Tomek1973

Sympatyk

@Jacek

Jankowski Bolesław Michał s. Władysława i Małgorzaty ur. 1/13 I 1881 w Bełchatowie.
Józefa Tesarek c. Wiktora i Karoliny Kowar[is?] ur. 19 III 1882 Kladno /Czechy/.

Troche było korowodu z tym, ale się znalazło :)

tomek
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Panie Tomku:)

Bardzo, bardzo dziękuję.
To właśnie brakujące ogniwo mojej układanki.
Syn moich pradziadków, o którym "coś gdzieś" słyszałem.
Tylko jak to możliwe, że przeoczyłem go przeglądając mikrofilmy z Grocholic.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński, Szczecinek
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
cyganmokotow

Sympatyk

bardzo dziękuje Panie Dominiku i pozdrawiam Michał
zwierzu

Post autor: zwierzu »

nic nie znaleziono
zwierzu

Post autor: zwierzu »

szukzam korzeni marcina wasilewskigo zam ok rawy maz zglina zelazna lub okolice rok ur ok 1840 gdzie nie wiem oswltach1895
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”