Szewczyk/ Gawior świętokrzyskie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
rokiczanka

Dzień dobry,
Proszę o pomoc w odnalezieniu aktów Stanisława i Pauliny Szewczyk z domu prawdopodobnie Gawior. Niby wiem dużo, ale nie wiem też nic.
Udało mi się odnaleźć ich grób, ale nikt nie wie gdzie mieszkali i w jakiej miejscowości się urodzili i czy jest to ta sama w której umarli czyli Gmina Sobków
Stanisław Szewczyk urodzony w 1898 roku, zmarł 1989 roku
Paulina Szewczyk urodzona w 1896 roku zmarła w 1990 roku.
Rodzina, która już nie żyje podawała sprzeczne informacji gdzie ta para mieszkała jedni mówili że w Wolicy gmina Chęciny a drudzy w Sokołowie Dolnym lub Górnym, który nie wiem do jakiej parafii mógł należeć.
Niestety nie potrafię czytać po rosyjsku i ciężko mi coś znaleźć w aktach.
Z góry dziękuję za pomoc
Roxi
Proszę o pomoc w odnalezieniu aktów Stanisława i Pauliny Szewczyk z domu prawdopodobnie Gawior. Niby wiem dużo, ale nie wiem też nic.
Udało mi się odnaleźć ich grób, ale nikt nie wie gdzie mieszkali i w jakiej miejscowości się urodzili i czy jest to ta sama w której umarli czyli Gmina Sobków
Stanisław Szewczyk urodzony w 1898 roku, zmarł 1989 roku
Paulina Szewczyk urodzona w 1896 roku zmarła w 1990 roku.
Rodzina, która już nie żyje podawała sprzeczne informacji gdzie ta para mieszkała jedni mówili że w Wolicy gmina Chęciny a drudzy w Sokołowie Dolnym lub Górnym, który nie wiem do jakiej parafii mógł należeć.
Niestety nie potrafię czytać po rosyjsku i ciężko mi coś znaleźć w aktach.
Z góry dziękuję za pomoc
Roxi
sprawa jest prosta jeśli jesteś z nimi spokrewniona w linii prostej (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie) lub jeśli jest po nich prowadzone postępowanie spadkowe którego Ty jesteś uczestnikiem. Zwracasz się do USC w miejscu śmierci o odpis aktu zgonu i tam masz wszystkie dane. Jeśli to jakieś boczne rozgałęzienie to poproś ich dzieci lub wnuki. O ile nie masz z takowymi kontaktu to marne szanse. Musisz szukać na ślepo. Stanisławów Szewczyków w genetece jest sporo. A akty ślubów jeszcze nie są dostępne w AP.
Ryszard
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Paulino,
Ja proponuję jeszcze prościej i bez wykazywania żadnego pokrewieństwa
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,297017,34
po zalogowaniu, nr 39
reszta zapewne w USC, ślub brali w 1922 w Sobkowie, 6 lutego
czy jesteś pewna, że Stanisław zmarł w 1989 ? A nie w 1971 ?
po zalogowaniu, nr 39
Faktycznie Arku. Bingo. Okazuje się, że żył tam od urodzenia. 
Ryszard
-
rokiczanka

Jesteście wspaniali !!!
Nie jestem pewna czy zmarł 1989 roku ale taki informacji mi przekazano. Wiem gdzie jest ich grób ale nie widziałam na nim dat (jeszcze). Ale z tymi informacjami ruszę dalej
Odpowiadając na pytania wyżej niestety to rodzina nie w linii prostej dlatego do wszystkiego muszę dojść małymi kroczkami
Nie jestem pewna czy zmarł 1989 roku ale taki informacji mi przekazano. Wiem gdzie jest ich grób ale nie widziałam na nim dat (jeszcze). Ale z tymi informacjami ruszę dalej
Odpowiadając na pytania wyżej niestety to rodzina nie w linii prostej dlatego do wszystkiego muszę dojść małymi kroczkami
-
rokiczanka

Re: Szewczyk/ Gawior świętokrzyskie
Arek_Bereza pisze:Paulino,
po zalogowaniu, nr 39
Sprawdziłam i zmarł w 1989 roku, tak ma napisane na nagrobku
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
OK, trochę myląca jest adnotacji na wcześniejszej stronie ale dotyczy ona zapewne kolejnego aktu urodzenia (nr 40)
Zadzwoń do USC w Sobikowie i zapytaj czy mają ten akt ślubu z 1922 i będziesz miała pełniejszą wiedzę. to akt starszy niż 80 lat więc nie powinno być problemów z pozyskaniem info
Zadzwoń do USC w Sobikowie i zapytaj czy mają ten akt ślubu z 1922 i będziesz miała pełniejszą wiedzę. to akt starszy niż 80 lat więc nie powinno być problemów z pozyskaniem info
Szukam kontaktu z autorką tego postu. Wiadomość prywatną już wysłałem.
Pozdrawiam,
le_mar
Pozdrawiam,
le_mar