Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

pankracy

Sympatyk

Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy

Post autor: pankracy »

Ponawiam prośbę. Prosę o pomoc.
Witam wybiera się ktoś do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Prośba o odnalezienie dwóch aktów z zakresu lat 1882-1900. Akt urodzenia na nazwisko Śmigielski Józef i akt małżeństwa na nazwizko Wiechecki-Wiechocki. Oba akty z parafii Orszymowo. Bardzo proszę o pomoc.
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

dede43 pisze:Witam pani Michalino
Jeśli się znowu pani wybierze do AD w Płocku proszę o skan/zdjęcie aktu urodzenia Józefa Kwiatkowskiego urodzonego w Cieksynie (Mazowsze) w 1832 r. - poz 652, akt 79. Proszę tez o zerknięcie wstecz - może znajda się tam jacyś wcześniejsi Kwiatkowscy - np rodzice Józefa? Niestety nie znam ich imion i nie mam jak sprawdzić w jakichkolwiek bazach.
Sprawa nieaktualna. Wysyłając prośbę byłam jeszcze zbyt słabo obznajomiona z możliwościami, jakie stwarza posiadanie numeru aktu. Wystąpiłam do archiwum państwowego w Mławie i po 2 dniach, miałam w poczcie elektronicznej za jedne 2 złote interesujący skan.
Pozdrawiam
Danuta.
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Gdyby ktoś z Szanownych Forumowiczów prowadził poszukiwania w AD w Płocku bardzo proszę o sprawdzenie rodziców urodzonej w parafii Klukowo w 1805 roku Cecylii Jerzmanowskiej-akt nr 81.Tylko rodzice.
Stefan
plisst@poczta.onet.pl
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Czy ktoś z drogich forumowiczów orientuje się może w jakich godzinach i w jakie dni otwarte jest teraz AD w Płocku (usilnie bojkotują moje telefony)?

Pozdrawiam,

ML
pankracy

Sympatyk

Post autor: pankracy »

Już nieczynny do połowy lipca. Dopiero od września.
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Archiwum Diecezjalne w Płocku, poszukuję pomocy

Post autor: Śmiech_Michał »

Witam!

Na początku chciałbym przeprosić za powielanie istniejącego już tematu w sieci. Nie wyznaję się zbytnio na internecie i nie potrafię napisać postu do tematu, który już istnieję w tym linku:

http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-print ... rt-15.phtm

Zwracam się z uprzejmą prośbą do osób, które będę w najbliższym czasie w AD w Płocku oraz będą tak łaskawe i zrobią dla mnie zdjęcia niniejszych aktów małżeństwa z Parafii Obryte, dawne województwo ostrołęckie, a od 1999r województwa mazowieckie.

Akt małżeństwa nr 3 z 1860 roku Antoni Żmijewski i Ewa Tyszkiewicz
Akt małżeństwa nr 3 z 1852 roku Franciszek Ksawery Żmijewski i Teodozja Szczerba

Będę dozgonnie wdzięczny oraz jeżeli tylko będę w mocy to zrewanżuję się w jakikolwiek możliwy sposób. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Może ktoś również natknął się na następujące akta:

Parafia Obryte:
- akt urodzenia Ewy Mąki, córki Pawła i Marianny z Kaczmarczyków, ok. 1857 roku
- akt urodzenia Ewy Tyszkiewicz. Ślub brała w 1860 roku, tak więc, myślę, iż urodziła się około 1840 roku
- akt urodzenia Jakuba Kachel/Kachlak, syn Stanisława i Anny Steckiel, ok. 1856 roku
- akt ślubu Pawła Mąki i Marianny Kaczmarczyk, ok. 1857 roku oraz ich akta urodzenia

Parafia Pułtusk:
- akt urodzenia Jakuba Kachel/Kachlak, syn Stanisława i Anny Steckiel, ok. 1856 roku
- akt urodzenia Stanisława Kwiatkowskiego, ok. 1856 roku
- akt urodzenia Kazimierza Pieńkos, ok 1859 roku
- akt urodzenia Marianny Redlak/Redlow, ok 1861 roku
- akt Stanisława Żmijewskiego, syna Antoniego i Ewy Tyszkiewicz, ok 1868 roku

Parafia Zambski Kościelne:
- akt urodzenia Marcjanna Skoczylas, ok roku 1867
- akt urodzenia Franciszek Kachel/Kachlak, ok 1856 roku

Parafia Zatory:
- akt urodzenia Jana Jakowickiego, syn Konstantego i Karoliny Wasik, ok. 1857 roku
- akt ślubu Konstantego i Karoliny Wasik, ok 1857 roku oraz ich akta urodzenia
- akt zgonu Konstantego Jakowickiego. Może znajdować się w latach 1859-1873 lub w roku 1880
- akt urodzenia Aleksandra Jakowickiego, syn Konstantego i Karoliny Wasik, ok. 1860 roku
- akt urodzenia Józefy Szymańskiej, córka Wawrzyńca i Marianny Wasik, ok 1861 roku

Mieszkam za granicą i nie mam możliwości osobiście pojechać do archiwum i sprawdzić. Bardzo ucieszył bym się ucieszył gdyby to było zdjęcie aktu, ale zadowolę się także samym numerem. Postaram się jakoś zrewanżować
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Post autor: cocolinko »

Jak zamówić skany z tego archiwum? Nie odbierają telefonów, nie ma strony internetowej z e-mailem...
Może ktoś się tam wybiera, bo potrzebuję skany konkretnych 9 aktów z Proboszczewic, których namiary posiadam.

Krzysztof K.
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

adp@wp.pl- to jest mail do tegoż archiwum, lecz on chyba nie działa...
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Dziękuję Panie Michale!!!!
Za chwilę spróbuję jeszcze raz dodzwonić się tam, ale jeśli się nie uda to zrobię to przez kancelarię Kurii Diecezjalnej w Płocku przy jednoczesnym złożeniu tam skargi na działalność AD.
Pozdrawiam!
Krzysztof K.
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witam Krzysztofie!

Do Archiwum Diecezjalnego w Płocku dzwoniłam wczoraj i dwa tygodnie temu. Najlepiej robić to rano, pomiędzy 8.00 a 9.00. W sierpniu mieli przerwę wakacyjną. Odbiera za każdym razem ksiądz dyrektor Dariusz Majewski (rozmawiałam z ks. dyrektorem 4 czy 5 razy). Najlepiej rozmowę poprzedzić tradycyjnym pismem. Ksiądz dyrektor jest bardzo życzliwy, chętnie odpowiada na pytania . Akty przesyła pocztą zwykłą w formie kseokopii.

Pozdrawiam

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Sokolnicki_Krzysztof

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Sokolnicki_Krzysztof »

Panie Krzysztofie, proponuję nie robić zamieszania skargami wnoszonymi do ADP. Ks. Dariusz Majewski, to naprawdę bardzo życzliwa osoba i służy wszystkim w miarę swoich możliwości. Wiadomo przecież, że jest to archiwum diecezjalne, a nie państwowe, więc wnoszenie skarg będzie psuło klimat współpracy innym zainteresowanym. Proszę się zastanowić zanim Pan uczyni, to co napisał.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Ok. Wiem że ten ksiądz jest bardzo sympatyczny i życzliwy bo jakis rok temu dodzwoniłem się za pierwszym razem i rozmawiało się nam bardzo sympatycznie i szybko sprawy poszły. Ale teraz dzwonie i dzwonie i dodzwonic sie nie mogę. Dzwoniłem rano przed 9:00 jak zasugerowala Pani Elżbieta - i nic; dzwonię w południe - nic; dzwonię przed 14:00 tez nic.
:(
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

A czy ktoś się może orientuję ile kosztuję taka jedna kserokopia aktu?
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Gdyby ktoś był osobiście w AD w Płocku i przeglądał księgi z następujących parafii to bardzo bym prosił o sprawdzenie przy okazji numerów aktów:

Parafia Lubiel:

-akt urodzenia Katarzyny Potęgi z 1869 roku córki Jana i Wiktorii z Bąkowskich

Parafia Pułtusk:

- akt urodzenia Franciszka Zachewicza z 1868 roku syna Jana i Franciszki z Lachowskich
- akt urodzenia Kazimierza Pieńkos z 1859 roku syna Marianny Pieńkos, ojciec nieznany

Parafia Zatory:

-akt urodzenia Stanisława Jakowickiwgo z 1863 roku syna Konstantego i Karoliny Wasik
-akt urodzenia Antoniego Jakowickiego z 1866 roku syna Konstantego i Karoliny Wasik
-akt urodzenia Hipolita Jakowickiego z 1868 roku syna Konstantego i Karoliny Wasik
-akt urodzenia Marianny Jakowickiej z 1871 roku córki Konstantego i Karoliny Wasik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”