Biernat

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Przelozona

Biernat

Post autor: Przelozona »

Proszę o pomoc w odnalezieniu przodków o tym nazwisku - wielkopolska , okolice Krobi.
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Re: Pochodzenie nazwiska Biernat

Post autor: Ewafra »

Przelozona pisze:Proszę o pomoc w odnalezieniu przodków o tym nazwisku - wielkopolska , okolice Krobi.
A jakiej pomocy oczekujesz? Ktoś ma poszukać metryk twoich przodków i przesłać ci skany? Czy może szukasz informacji o żyjących osobach z którymi straciłaś kontakt? Może skonkretyzuj. Jeśli szukasz metryk to musisz chyba sama wziąć się do roboty. Nie wydaje mi się, żeby ktoś stąd zrobił to za ciebie. Wpisz geneszukaczu nazwisko Biernat, wybierz region Wielkopolska i popatrz co tam w rekordach jest. Taki pierwszy krok. Jeśli nie znajdziesz szukać musisz w archiwach bo nie wszystko jest tu jeszcze udostępnione. Zresztą archiwa też nie wszystko maja dostępne on-line. A jeśli chodzi o drugą opcję to chyba apel do uzytkowników forum też nie jest najlepszym z pomysłów jakie można mieć w tej sprawie.
Przelozona

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Szczerze mówiąc, chciałabym się dowiedzieć skąd pochodził mój dziadek Stanisław Biernat rocznik 1906. Twierdził, że miał 11 rodzeństwa - nigdy nie doliczyłam się aż tylu- jedna jeśli chodzi o tamte czasy jest to całkiem możliwe. Bardzo dziękuje za podpowiedź.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Zacznij od tego co sama możesz / powinnaś. Np akt zgonu dziadka, akt małżeństwa dziadków, informacje z ewidencji ludności z ostatniego miejsca zamieszkania.
Poczytaj.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Przelozona pisze:chciałabym się dowiedzieć skąd pochodził mój dziadek Stanisław Biernat rocznik 1906
Miejsce urodzenia znajdziesz w jego akcie zgonu.
Znając miejscowość i rok dostaniesz w urzędzie stanu cywilnego jego akt urodzin. W nim będą dane rodziców. I tak krok po kroku...
Tak "nowe" dokumenty nie mogą być publikowane, są dostępne tylko dla najbliższej rodziny.

Dlaczego nie kontynuujesz tego, co dobrze zaczęłaś?
https://genealodzy.pl/Nazwiska-index-nid-30950.phtml
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2021, 09:38 przez Krystyna.waw, łącznie zmieniany 1 raz.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ostrowski
Kontakt:

Post autor: ostrowski »

Ciekawe, ja też muszę się przyjrzeć historii mojej rodziny.
Przelozona

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc i podpowiedź.
Poszukiwanie przodków jest pracochłonne i trochę ,,przeszkadza" mi praca zawodowa. Ale staram się....
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”