Dwa zapisy ślubu - który właściwszy???

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
t.glodny

Sympatyk

Post autor: t.glodny »

Witam. Istnieją dwa zapisy archiwalne ślubu moich przodków z 1839r. Jeden w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku, drugi w Archiwum Państwowym w Koninie. (Dotyczy parafii Brudzew w obecnym powiecie tureckim). Oba sporządzone są przez tego samego księdza, ale pisane w innym czasie (inne numery, szyk słów i co najważniesze - dwa różne imiona ojca pana młodego. Pozostałe szczegóły identyczne. Proszę o wyjaśnienie powstanie aż dwóch zapisów i - co dla mnie najważniejsze - który zapis może być dokładniejszy. Z góry bardzo dziękuję.
Tadeusz
Awatar użytkownika
t.glodny

Sympatyk

Post autor: t.glodny »

Już znalazłem samemu odpowiedź! :-) O tym ile aktów sporządzano, o językach, w których zapisywano akty urodzenia,ślubu i zgonu i w ogóle szeroko o podstawowych źródłach genealogii chłopskiej XIX wieku napisał dość wyczerpująco Piotr Szkutnik http://www.ornatowski.com/source-podsta ... pskiej.htm. Początkującym genealogom - amatorom (takim jak ja) polecam. No, chyba, że prawdziwi genealodzy wskażą na równie bogate opracowanie :-) Pozdrawiam serdecznie.
Tadeusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”