Marcin Pobikrowski syn Grzegorza i Lucji NN Grodek/Kuczyna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
nieswicz

Post autor: nieswicz »

Pozsukuje wszelkich wiadomosci dotyczacych Marcina Pobikrowskiego urodzonego w Grodku par. Kuczyn (Podlasie) w 1739, akt 932

Byl synem Grzegorza (najprawdopodobniej) i nieznanej z nazwiska Lucji. Para Grzegorz Pobikrowski i Lucja NN rodzila w latach 1739-1745. Grzegorz z Grodka zenil sie bodajze czterokrotnie, zawsze z pannami z Jabloni Koscielnej, a po raz ostatni z w 1749 z Marianna Kondratowa z Wyszonek Kosc. Zatem Lucja zmarla pomiedzy 1745 i 1749.

Interesuja mnie informacje genealogiczne zarowno dotyczace Grzegorza Pobikrowskiego, jak i nieznanej z nazwiska Lucji. Bede wdzieczny za wszelkie tropy.

Marcina Pobikrowskiego mam dobrze namierzonego z jego slubu w Knyszynie 28.11.1762 z Katarzyna Zubrzycka, corka Andrzeja Zubrzyckiego z Zubrzycy Malej pow. Sokolka i Marianny z d. Snarskiej.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Mały przyczynek do genealogii tych Pobikrowskich z perspektywy parafii Jabłoń Kościelna, o której trochę wiem. Moim zdaniem Grzegorz był synem Jakuba i Anny i urodził się w 1684 roku w parafii Jabłoń Kościelna (a konkretnie w Jabłoni Jankowcach). Jakub i Anna pojawili się w parafii Jabłoń około roku 1677 , wtedy urodził się syn Kazimierz. Zapisani są w taryfie pogłównego w Jankowcach w 1692 roku. Jakub Pobikrowski z żoną.
Grzegorz po raz pierwszy ożenił się w 1707 roku w parafii Jabłoń z Regina Świgocką ? (Śniegocka ?) a z Katarzyną Jabłońska w 1737. W parafii jabłońskiej nie widzę ślubu z Łucja NN ani żadnych zdarzeń genealogicznych z udziałem tej pary.
Kuczyna nie przeglądałem ale wygląda, że Ci Pobikrowscy mieli ziemię i w Kuczynie i Jabłoni, stąd pomieszkiwali i tu i tam, czego Jakub jest przykładem.
I wniosek . Jeśli Marcin urodzony w Gródku w 1739 roku był synem Grzegorza i Łucji to raczej nie mógł być synem Grzegorza urodzonego w Jankowcach (chyba, że Katarzyna zaraz po ślubie zmarła) i Grzegorz wziął kolejny ślub z Łucja Musiał być zatem inny Grzegorz ale ten nie miał nic wspólnego z Jabłonią i w tej parafii ślubami.
I jeszcze jedno - nie było czterech ślubów Grzegorza z pannami z Jabłoni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”