szukam skąd przywędrował do Urzedowa Tomasz Dąbrowski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
idabrowski

W Urzędowie Dąbrowscy zaczynają się od narodzin dzieci Tomasz Dąbrowskiego i Katarzyny Rakowskiej. Jak można znaleźć skąd tam się wzięli. Dziadek coś opowiadał o problemach rodziny po powstaniu listopadowym, ale wtedy (podczas powstania list.) Tomasz Dąbrowski był malutkim dzieckiem.
Dzieci Tomasza Dąbrowskiego i Katarzyny Rakowskiej rodzą się raczej w Dzierzkowicach, parafii Dzierzkowice. Tak przynajmniej wynika z aktów ślubów ich dzieci: Emilii, Dominika i Ludwika w par. Urzędów.
Ta trójka rodzeństwa ma wymienione miejsce urodzenia Dzierzkowice.
Rodzice jeszcze w 1859r. (ślub córki Emilii) byli strażnikami lasów donacyjnych (nie jestem pewna tego wyrazu) we wsi Dzierzkowice. Natomiast już przy ślubie Ludwika w 1865r. wymieniani jako zmarli.
Ta trójka rodzeństwa ma wymienione miejsce urodzenia Dzierzkowice.
Rodzice jeszcze w 1859r. (ślub córki Emilii) byli strażnikami lasów donacyjnych (nie jestem pewna tego wyrazu) we wsi Dzierzkowice. Natomiast już przy ślubie Ludwika w 1865r. wymieniani jako zmarli.
Bożena
-
idabrowski

jako Dzierzkowice rozumiem Urzędów-okolice 
natomiast nie wiem skąd tam Tomasza przygnało, dziadek mówił, że na kresach (tzn poza granicami dzisiejszej Polski) mieszkali dawniej Dąbrowscy.
tak, o tym strażniku lasów jakichśtam doczytałem się.
lasy donacyjne, to prawdopodobnie Lasy Kościelne albo wg wikipedii:
"W Cesarstwie Rosyjskim donacje zwane potocznie majoratami przybrały formę represji wobec ziemiaństwa polskiego uczestniczącego w ruchu wyzwoleńczym. Po upadku powstania listopadowego od 1835 roku car Mikołaj I Romanow nadawał je swoim generałom ze skonfiskowanych dóbr powstańców oraz z majątków państwowych Królestwa Polskiego. Były one niezbywalne i miały charakter majoratów, przez co nie mogły powrócić ponownie w ręce polskie. Stwarzały również konkurencję dla latyfundiów polskiej arystokracji[2].
Donacje zostały zniesione w II Rzeczypospolitej w 1919 roku, a ich majątki przeszły na własność państwa[3]. "
natomiast nie wiem skąd tam Tomasza przygnało, dziadek mówił, że na kresach (tzn poza granicami dzisiejszej Polski) mieszkali dawniej Dąbrowscy.
tak, o tym strażniku lasów jakichśtam doczytałem się.
lasy donacyjne, to prawdopodobnie Lasy Kościelne albo wg wikipedii:
"W Cesarstwie Rosyjskim donacje zwane potocznie majoratami przybrały formę represji wobec ziemiaństwa polskiego uczestniczącego w ruchu wyzwoleńczym. Po upadku powstania listopadowego od 1835 roku car Mikołaj I Romanow nadawał je swoim generałom ze skonfiskowanych dóbr powstańców oraz z majątków państwowych Królestwa Polskiego. Były one niezbywalne i miały charakter majoratów, przez co nie mogły powrócić ponownie w ręce polskie. Stwarzały również konkurencję dla latyfundiów polskiej arystokracji[2].
Donacje zostały zniesione w II Rzeczypospolitej w 1919 roku, a ich majątki przeszły na własność państwa[3]. "
Dąbrowscy w różnych miejscach byli, bo w różnych miejscach były Dąbrowy.