Archiwum Diecezjalne w Płocku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy
Ponawiam prośbę. Prosę o pomoc.
Witam wybiera się ktoś do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Prośba o odnalezienie dwóch aktów z zakresu lat 1882-1900. Akt urodzenia na nazwisko Śmigielski Józef i akt małżeństwa na nazwizko Wiechecki-Wiechocki. Oba akty z parafii Orszymowo. Bardzo proszę o pomoc.
Witam wybiera się ktoś do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Prośba o odnalezienie dwóch aktów z zakresu lat 1882-1900. Akt urodzenia na nazwisko Śmigielski Józef i akt małżeństwa na nazwizko Wiechecki-Wiechocki. Oba akty z parafii Orszymowo. Bardzo proszę o pomoc.
Sprawa nieaktualna. Wysyłając prośbę byłam jeszcze zbyt słabo obznajomiona z możliwościami, jakie stwarza posiadanie numeru aktu. Wystąpiłam do archiwum państwowego w Mławie i po 2 dniach, miałam w poczcie elektronicznej za jedne 2 złote interesujący skan.dede43 pisze:Witam pani Michalino
Jeśli się znowu pani wybierze do AD w Płocku proszę o skan/zdjęcie aktu urodzenia Józefa Kwiatkowskiego urodzonego w Cieksynie (Mazowsze) w 1832 r. - poz 652, akt 79. Proszę tez o zerknięcie wstecz - może znajda się tam jacyś wcześniejsi Kwiatkowscy - np rodzice Józefa? Niestety nie znam ich imion i nie mam jak sprawdzić w jakichkolwiek bazach.
Pozdrawiam
Danuta.
Gdyby ktoś z Szanownych Forumowiczów prowadził poszukiwania w AD w Płocku bardzo proszę o sprawdzenie rodziców urodzonej w parafii Klukowo w 1805 roku Cecylii Jerzmanowskiej-akt nr 81.Tylko rodzice.
Stefan
plisst@poczta.onet.pl
Stefan
plisst@poczta.onet.pl
-
Luziński_Marcin

Czy ktoś z drogich forumowiczów orientuje się może w jakich godzinach i w jakie dni otwarte jest teraz AD w Płocku (usilnie bojkotują moje telefony)?
Pozdrawiam,
ML
Pozdrawiam,
ML
Już nieczynny do połowy lipca. Dopiero od września.
- Śmiech_Michał

Archiwum Diecezjalne w Płocku, poszukuję pomocy
Witam!
Na początku chciałbym przeprosić za powielanie istniejącego już tematu w sieci. Nie wyznaję się zbytnio na internecie i nie potrafię napisać postu do tematu, który już istnieję w tym linku:
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-print ... rt-15.phtm
Zwracam się z uprzejmą prośbą do osób, które będę w najbliższym czasie w AD w Płocku oraz będą tak łaskawe i zrobią dla mnie zdjęcia niniejszych aktów małżeństwa z Parafii Obryte, dawne województwo ostrołęckie, a od 1999r województwa mazowieckie.
Akt małżeństwa nr 3 z 1860 roku Antoni Żmijewski i Ewa Tyszkiewicz
Akt małżeństwa nr 3 z 1852 roku Franciszek Ksawery Żmijewski i Teodozja Szczerba
Będę dozgonnie wdzięczny oraz jeżeli tylko będę w mocy to zrewanżuję się w jakikolwiek możliwy sposób. Pozdrawiam
Na początku chciałbym przeprosić za powielanie istniejącego już tematu w sieci. Nie wyznaję się zbytnio na internecie i nie potrafię napisać postu do tematu, który już istnieję w tym linku:
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-print ... rt-15.phtm
Zwracam się z uprzejmą prośbą do osób, które będę w najbliższym czasie w AD w Płocku oraz będą tak łaskawe i zrobią dla mnie zdjęcia niniejszych aktów małżeństwa z Parafii Obryte, dawne województwo ostrołęckie, a od 1999r województwa mazowieckie.
Akt małżeństwa nr 3 z 1860 roku Antoni Żmijewski i Ewa Tyszkiewicz
Akt małżeństwa nr 3 z 1852 roku Franciszek Ksawery Żmijewski i Teodozja Szczerba
Będę dozgonnie wdzięczny oraz jeżeli tylko będę w mocy to zrewanżuję się w jakikolwiek możliwy sposób. Pozdrawiam
- Śmiech_Michał

Może ktoś również natknął się na następujące akta:
Parafia Obryte:
- akt urodzenia Ewy Mąki, córki Pawła i Marianny z Kaczmarczyków, ok. 1857 roku
- akt urodzenia Ewy Tyszkiewicz. Ślub brała w 1860 roku, tak więc, myślę, iż urodziła się około 1840 roku
- akt urodzenia Jakuba Kachel/Kachlak, syn Stanisława i Anny Steckiel, ok. 1856 roku
- akt ślubu Pawła Mąki i Marianny Kaczmarczyk, ok. 1857 roku oraz ich akta urodzenia
Parafia Pułtusk:
- akt urodzenia Jakuba Kachel/Kachlak, syn Stanisława i Anny Steckiel, ok. 1856 roku
- akt urodzenia Stanisława Kwiatkowskiego, ok. 1856 roku
- akt urodzenia Kazimierza Pieńkos, ok 1859 roku
- akt urodzenia Marianny Redlak/Redlow, ok 1861 roku
- akt Stanisława Żmijewskiego, syna Antoniego i Ewy Tyszkiewicz, ok 1868 roku
Parafia Zambski Kościelne:
- akt urodzenia Marcjanna Skoczylas, ok roku 1867
- akt urodzenia Franciszek Kachel/Kachlak, ok 1856 roku
Parafia Zatory:
- akt urodzenia Jana Jakowickiego, syn Konstantego i Karoliny Wasik, ok. 1857 roku
- akt ślubu Konstantego i Karoliny Wasik, ok 1857 roku oraz ich akta urodzenia
- akt zgonu Konstantego Jakowickiego. Może znajdować się w latach 1859-1873 lub w roku 1880
- akt urodzenia Aleksandra Jakowickiego, syn Konstantego i Karoliny Wasik, ok. 1860 roku
- akt urodzenia Józefy Szymańskiej, córka Wawrzyńca i Marianny Wasik, ok 1861 roku
Mieszkam za granicą i nie mam możliwości osobiście pojechać do archiwum i sprawdzić. Bardzo ucieszył bym się ucieszył gdyby to było zdjęcie aktu, ale zadowolę się także samym numerem. Postaram się jakoś zrewanżować
Parafia Obryte:
- akt urodzenia Ewy Mąki, córki Pawła i Marianny z Kaczmarczyków, ok. 1857 roku
- akt urodzenia Ewy Tyszkiewicz. Ślub brała w 1860 roku, tak więc, myślę, iż urodziła się około 1840 roku
- akt ślubu Pawła Mąki i Marianny Kaczmarczyk, ok. 1857 roku oraz ich akta urodzenia
Parafia Pułtusk:
- akt urodzenia Stanisława Kwiatkowskiego, ok. 1856 roku
- akt urodzenia Kazimierza Pieńkos, ok 1859 roku
- akt urodzenia Marianny Redlak/Redlow, ok 1861 roku
- akt Stanisława Żmijewskiego, syna Antoniego i Ewy Tyszkiewicz, ok 1868 roku
Parafia Zambski Kościelne:
- akt urodzenia Marcjanna Skoczylas, ok roku 1867
- akt urodzenia Franciszek Kachel/Kachlak, ok 1856 roku
Parafia Zatory:
- akt urodzenia Jana Jakowickiego, syn Konstantego i Karoliny Wasik, ok. 1857 roku
- akt ślubu Konstantego i Karoliny Wasik, ok 1857 roku oraz ich akta urodzenia
- akt zgonu Konstantego Jakowickiego. Może znajdować się w latach 1859-1873 lub w roku 1880
- akt urodzenia Aleksandra Jakowickiego, syn Konstantego i Karoliny Wasik, ok. 1860 roku
- akt urodzenia Józefy Szymańskiej, córka Wawrzyńca i Marianny Wasik, ok 1861 roku
Mieszkam za granicą i nie mam możliwości osobiście pojechać do archiwum i sprawdzić. Bardzo ucieszył bym się ucieszył gdyby to było zdjęcie aktu, ale zadowolę się także samym numerem. Postaram się jakoś zrewanżować
Kłaniam się- Michał
http://michalstanislawsmiech.blogspot.com/
Jak zamówić skany z tego archiwum? Nie odbierają telefonów, nie ma strony internetowej z e-mailem...
Może ktoś się tam wybiera, bo potrzebuję skany konkretnych 9 aktów z Proboszczewic, których namiary posiadam.
Krzysztof K.
Może ktoś się tam wybiera, bo potrzebuję skany konkretnych 9 aktów z Proboszczewic, których namiary posiadam.
Krzysztof K.
- Śmiech_Michał

adp@wp.pl- to jest mail do tegoż archiwum, lecz on chyba nie działa...
Kłaniam się- Michał
Dziękuję Panie Michale!!!!
Za chwilę spróbuję jeszcze raz dodzwonić się tam, ale jeśli się nie uda to zrobię to przez kancelarię Kurii Diecezjalnej w Płocku przy jednoczesnym złożeniu tam skargi na działalność AD.
Pozdrawiam!
Krzysztof K.
Za chwilę spróbuję jeszcze raz dodzwonić się tam, ale jeśli się nie uda to zrobię to przez kancelarię Kurii Diecezjalnej w Płocku przy jednoczesnym złożeniu tam skargi na działalność AD.
Pozdrawiam!
Krzysztof K.
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Witam Krzysztofie!
Do Archiwum Diecezjalnego w Płocku dzwoniłam wczoraj i dwa tygodnie temu. Najlepiej robić to rano, pomiędzy 8.00 a 9.00. W sierpniu mieli przerwę wakacyjną. Odbiera za każdym razem ksiądz dyrektor Dariusz Majewski (rozmawiałam z ks. dyrektorem 4 czy 5 razy). Najlepiej rozmowę poprzedzić tradycyjnym pismem. Ksiądz dyrektor jest bardzo życzliwy, chętnie odpowiada na pytania . Akty przesyła pocztą zwykłą w formie kseokopii.
Pozdrawiam
Elżbieta
Do Archiwum Diecezjalnego w Płocku dzwoniłam wczoraj i dwa tygodnie temu. Najlepiej robić to rano, pomiędzy 8.00 a 9.00. W sierpniu mieli przerwę wakacyjną. Odbiera za każdym razem ksiądz dyrektor Dariusz Majewski (rozmawiałam z ks. dyrektorem 4 czy 5 razy). Najlepiej rozmowę poprzedzić tradycyjnym pismem. Ksiądz dyrektor jest bardzo życzliwy, chętnie odpowiada na pytania . Akty przesyła pocztą zwykłą w formie kseokopii.
Pozdrawiam
Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Panie Krzysztofie, proponuję nie robić zamieszania skargami wnoszonymi do ADP. Ks. Dariusz Majewski, to naprawdę bardzo życzliwa osoba i służy wszystkim w miarę swoich możliwości. Wiadomo przecież, że jest to archiwum diecezjalne, a nie państwowe, więc wnoszenie skarg będzie psuło klimat współpracy innym zainteresowanym. Proszę się zastanowić zanim Pan uczyni, to co napisał.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
Ok. Wiem że ten ksiądz jest bardzo sympatyczny i życzliwy bo jakis rok temu dodzwoniłem się za pierwszym razem i rozmawiało się nam bardzo sympatycznie i szybko sprawy poszły. Ale teraz dzwonie i dzwonie i dodzwonic sie nie mogę. Dzwoniłem rano przed 9:00 jak zasugerowala Pani Elżbieta - i nic; dzwonię w południe - nic; dzwonię przed 14:00 tez nic.

- Śmiech_Michał

A czy ktoś się może orientuję ile kosztuję taka jedna kserokopia aktu?
Kłaniam się- Michał
- Śmiech_Michał

Gdyby ktoś był osobiście w AD w Płocku i przeglądał księgi z następujących parafii to bardzo bym prosił o sprawdzenie przy okazji numerów aktów:
Parafia Lubiel:
-akt urodzenia Katarzyny Potęgi z 1869 roku córki Jana i Wiktorii z Bąkowskich
Parafia Pułtusk:
- akt urodzenia Franciszka Zachewicza z 1868 roku syna Jana i Franciszki z Lachowskich
- akt urodzenia Kazimierza Pieńkos z 1859 roku syna Marianny Pieńkos, ojciec nieznany
Parafia Zatory:
-akt urodzenia Stanisława Jakowickiwgo z 1863 roku syna Konstantego i Karoliny Wasik
-akt urodzenia Antoniego Jakowickiego z 1866 roku syna Konstantego i Karoliny Wasik
-akt urodzenia Hipolita Jakowickiego z 1868 roku syna Konstantego i Karoliny Wasik
-akt urodzenia Marianny Jakowickiej z 1871 roku córki Konstantego i Karoliny Wasik
Parafia Lubiel:
-akt urodzenia Katarzyny Potęgi z 1869 roku córki Jana i Wiktorii z Bąkowskich
Parafia Pułtusk:
- akt urodzenia Franciszka Zachewicza z 1868 roku syna Jana i Franciszki z Lachowskich
- akt urodzenia Kazimierza Pieńkos z 1859 roku syna Marianny Pieńkos, ojciec nieznany
Parafia Zatory:
-akt urodzenia Stanisława Jakowickiwgo z 1863 roku syna Konstantego i Karoliny Wasik
-akt urodzenia Antoniego Jakowickiego z 1866 roku syna Konstantego i Karoliny Wasik
-akt urodzenia Hipolita Jakowickiego z 1868 roku syna Konstantego i Karoliny Wasik
-akt urodzenia Marianny Jakowickiej z 1871 roku córki Konstantego i Karoliny Wasik
Kłaniam się- Michał