Kolejne kroki? Utknęłam!

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Klz_Anna

Kolejne kroki? Utknęłam!

Post autor: Klz_Anna »

Cześć wszystkim

Dopiero od niedawna zaczęłam się przyglądać historii rodziny i wydaje mi się, że udało mi się uzbierać już sporo informacji (odnalazłam rodzinę ze strony siostry pradziadka w Australii), jednak utknęłam na prapradziadkach i chciałam zasięgnąć porady co do następnych kroków. Opisałam sytuację poniżej.

Jeśli chodzi o stronę babci, znam imiona i nazwiska jej rodziców, rodzeństwa i dziadków ze strony prapradziadka, natomiast ze strony praprababci znam jedynie imiona jej rodziców. I tu zaczynają się schody. Nie mam żadnej informacji na temat tego kiedy lub gdzie brali ślub, kiedy/gdzie się urodzili ani kiedy zmarli. Ostatnie informacje jakie mam dostępne to akt ślubu pradziadków, skąd udało mi się potwierdzić imiona i nazwiska ich rodziców. Niestety nie mam już nikogo w rodzinie kto mógłby sięgnąć pamięcią w tamte czasy, więc zaczęłam się zastanawiać nad dostępnymi opcjami.

Domyślam się, że najłatwiej byłoby zlecić przeszukanie akt w archiwum państwowym, ale czy jest coś jeszcze co ewentualnie mogłabym zrobić? (nie wiem czy to pomocne ale chodzi głównie o rejon Śląska)

Z góry dziękuję na jakiekolwiek podpowiedzi. Możliwe, że coś przeoczyłam lub jakaś opcja mi umyka przed oczami i jej nie widzę.

Pozdrawiam
Ania
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Ostatnie informacje jakie mam dostępne to akt ślubu pradziadków, skąd udało mi się potwierdzić imiona i nazwiska ich rodziców."
m.in. z uwagi na region ważne są szczegóły
cywilny? kościelny? wyznanie? okres? Śląsk - tzn?

"Domyślam się, że najłatwiej byłoby zlecić przeszukanie akt w archiwum państwowym, ale czy jest coś jeszcze co ewentualnie mogłabym zrobić?"
sprawdzić co jest dostępne on-line (nie tylko skany dokumentów, także informacje o zasobie) z terenu i okresu, które warto brać pod uwagę.
Nie tylko metrykalia, i ASC ale i spisy ludności, pracownicze lub cechowe, własnościowe

Warto rozważyć na tym etapie czy bardziej ciągnie Cię do "jak najszybciej wgłąb" czy na informacjach szerszych. Nie hipotetycznie, spróbować i porównać. Nie ma konieczności "albo" można równolegle, ale pradziadkowie to pewnie okres gdzie można dużo (poza metrykami i innymi podstawami) znaleźć, nauczyć się. W XVIII wiek będzie trudniej wchodzić bez praktyki z pozametrykalnych młodszych. A to czasochłonne może być.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Opisujesz dość lakonicznie.

Na jakich dokładnie dokumentach opierasz swoją wiedzę? Skąd te informacje? W ogóle brak informacji o twoich pradziadkach, a przecież o nich może być wiele źródeł pozametrykalnych.