Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.2
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dzięki. W tym spisie z 1936 r. z Livet-sur-Authou jest może Franciszek/Francois Kaproń/Kapron z rodziną oraz Stefan /Etienne Mandziuk z rodziną (jego żoną była Anna z domu Kaproń). Wyjechali na saksy, a potem ściągali młodsze rodzeństwo.
Przeanalizowałem kolejność nagrobków i wszystko wskazuje na to, że Michał i Aniela Patowie zmarli w 1963 lub 1964 roku. Tam rodziny już nie ma i grób taki zaniedbany.
Pozdrawiam
Andrzej
Przeanalizowałem kolejność nagrobków i wszystko wskazuje na to, że Michał i Aniela Patowie zmarli w 1963 lub 1964 roku. Tam rodziny już nie ma i grób taki zaniedbany.
Pozdrawiam
Andrzej
-
Patrick_Chłąd

Andrzeju (lubkap3)
Merostwo w Livet-sur-Authou będzie szukać informacji o dwóch grobach.
Taka wiadomość przekazuje ci za moim pośrednictwem Patrick_Chłąd (aktualnie na wakacjach).
Merostwo w Livet-sur-Authou będzie szukać informacji o dwóch grobach.
Taka wiadomość przekazuje ci za moim pośrednictwem Patrick_Chłąd (aktualnie na wakacjach).
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
AlicjaSurmacka

Czy są jakiekolwiek szanse na odszukanie rodziny we Francji a przede wszystkim ustalenie daty zgonu. Mam mało danych a przy akcie urodzenia/chrztu nie ma żadnego przypisku. Chodzi o Stanisławę Palarz urodzoną 25.09./11.10.1888 roku w Orzechówku parafii Radomsko woj. łódzkie, córkę Macieja i Franciszki Goździkowskiej (akt 497 z 1888 r parafia Radomsko.) Stanisława wyjechała do Francji około 1928 roku. W Polsce zostawiła nieślubne dziecko na które ponoć przesyłała jakieś tam pieniądze swojej siostrze (pannie) z którą utrzymywała korespondencję. Podobno we Francji Stanisława wyszła za mąż ale niestety wraz ze śmiercią siostry wszelka korespondencja zaginęła i po latach już nie można odtworzyć ani nazwiska męża ani miejsca jej zamieszkania.
Alicja
Alicja
-
marcinluftmann

Poszukiwanie rodziny która wyemigrowała do Francji
Czy jest miejsce gdzie mogę odnaleźć informacje dotyczące rodziny? Mieszkali w Zagłębiu Ruhry ale nie wiem w jakim mieście. Wiem, że mój pradziadek Stefan Luftmann ur. 1895 w Wąsowie wyjechał do pracy posiadam zdjęcie które wysłał, wiem że był na nim też Pan Krzyzanowski, następnie moja prababcia Franciszka Haintze urodzona w Kębłowie koło Wolsztyna wyjechała tam razem z dzieckiem Kotuń był mój dziadek Roman Luftmann ur w 1921 roku. Byli tam aż do około 1938 roku. Dziadek chodził do francuskiej szkoły i biegle posługiwał się tym językiem.
Chciałbym dowiedzieć się czegokolwiek na ten temat, chociażby w jakiej miejscowości byli. Czy jest miejsce gdzie mogę napisać ? Może jakiś spis robotników lub lista uczniów szkoły.
Dziękuję za odpowiedź
Chciałbym dowiedzieć się czegokolwiek na ten temat, chociażby w jakiej miejscowości byli. Czy jest miejsce gdzie mogę napisać ? Może jakiś spis robotników lub lista uczniów szkoły.
Dziękuję za odpowiedź
Ostatnio zmieniony śr 11 sie 2021, 07:44 przez marcinluftmann, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Patrick_Chłąd

RE: Poszukiwanie rodziny która wyemigrowała do Francji
Dobry wieczór, nie bardzo rozumiem: chodzi o Nadrenię, a potem o dziadka, który chodził do francuskiej szkoły. Nadrenia nie leży we FRANCJI, lecz w NIEMCZECH. W jakim francuskim mieście mieszkała rodzina LUFTMAN? We Francji niestety nie ma list pracowników według narodowości.
-
marcinluftmann

RE: Poszukiwanie rodziny która wyemigrowała do Francji
Niestety nie znam miasta w jakim mieszkali, uczył się w szkole bo z tego co wiem Zagłębie Ruhry było okupowane przez wojska francuskie, stąd uczył się francuskiego w szkole
Okupacja Zagłębia Ruhry – okupacja niemieckiego Zagłębia Ruhry przez wojska francuskie i belgijskie w latach 1923–1925. wiec dziadek urodzony w 1921 roku był za młody, by chodzić w Zagłębiu Ruhry do francuskiej szkoły.
Zagłębie Ruhry to Północna-Westfalia.
Wielu Polaków przebywających w Westfalii, po pierwszej wojnie powracali do Polski lub emigrowali właśnie do Francji.
Miejsca pobytu we Francji należy szukać w dokumentach w Polsce, np. sprawdzić w dokumentach ZUSu (jeśli pobierał emeryturę z Niemiec lub Francji) lub teczki dowodowe pradziadka.
Zagłębie Ruhry to Północna-Westfalia.
Wielu Polaków przebywających w Westfalii, po pierwszej wojnie powracali do Polski lub emigrowali właśnie do Francji.
Miejsca pobytu we Francji należy szukać w dokumentach w Polsce, np. sprawdzić w dokumentach ZUSu (jeśli pobierał emeryturę z Niemiec lub Francji) lub teczki dowodowe pradziadka.
-
marcinluftmann

-
Basiewicz_Karol

Łucja Czerska i Wiktoria Chwarścianek
Dzień dobry!
Kontynuując poszukiwania sióstr mojej prababci we Francji, po ustaleniu dat zgonów, chciałbym prosić o pomoc w odnalezieniu ich grobów.
Pierwsza z sióstr to Łucja Czerska z domu Chwarścianek (ur. 27.11.1906, zm. 06.05.1973 roku szpitalu w Paryżu <adres szpitala- 47 Bd de l'Hôpital>. Na co dzień Łucja mieszkała w miejscowości Les Lilas), natomiast druga to Wiktoria Chwarścianek (ur. 14.12.1904, zm. 20.11.2006 w Nanterre, Hauts-De-Seine, prawdopodobine w jednym z domów opieki).
Wiem, że francuskie wyszukiwarki grobów na niewiele się zdają, ale może komuś biegłemu w poszukiwaniach we Francji uda się coś ustalić. A może najlepszym wyjściem jest po prostu pisać listy do kancelarii cmentarzy na chybił trafił?
Z góry dziękuję,
Karol
Kontynuując poszukiwania sióstr mojej prababci we Francji, po ustaleniu dat zgonów, chciałbym prosić o pomoc w odnalezieniu ich grobów.
Pierwsza z sióstr to Łucja Czerska z domu Chwarścianek (ur. 27.11.1906, zm. 06.05.1973 roku szpitalu w Paryżu <adres szpitala- 47 Bd de l'Hôpital>. Na co dzień Łucja mieszkała w miejscowości Les Lilas), natomiast druga to Wiktoria Chwarścianek (ur. 14.12.1904, zm. 20.11.2006 w Nanterre, Hauts-De-Seine, prawdopodobine w jednym z domów opieki).
Wiem, że francuskie wyszukiwarki grobów na niewiele się zdają, ale może komuś biegłemu w poszukiwaniach we Francji uda się coś ustalić. A może najlepszym wyjściem jest po prostu pisać listy do kancelarii cmentarzy na chybił trafił?
Z góry dziękuję,
Karol
Dzień dobry.
Czy ktoś jest mi w stanie pomóc znaleźć akt urodzenia Katarzyny Tylman, urodzonej 25 grudnia 1807 w Bining, 57410, Moselle, Lorraine?
https://gw.geneanet.org/kienerk?lang=en ... n=dillmann
Z góry WIELKIE dziękuję.
Pozdrawiam, Irek
Edit:
Wydaje mi się, że znalazłem ją na stronie 15:
http://num.archives57.com/visualiseur/i ... 699018/0/0
Ale skąd wiadomo, kim byli jej rodzice?
Czy ktoś jest mi w stanie pomóc znaleźć akt urodzenia Katarzyny Tylman, urodzonej 25 grudnia 1807 w Bining, 57410, Moselle, Lorraine?
https://gw.geneanet.org/kienerk?lang=en ... n=dillmann
Z góry WIELKIE dziękuję.
Pozdrawiam, Irek
Edit:
Wydaje mi się, że znalazłem ją na stronie 15:
http://num.archives57.com/visualiseur/i ... 699018/0/0
Ale skąd wiadomo, kim byli jej rodzice?
Pozdrawiam, Irek
Bo to są spisy dziesięcioletnie (tables decennales)
Szukać w Registres paroissiaux et d'état civil, ale mi się wydaje, ze roku 1807 nie ma.
Szukać w Registres paroissiaux et d'état civil, ale mi się wydaje, ze roku 1807 nie ma.
Ostatnio zmieniony pt 10 wrz 2021, 18:53 przez elgra, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy w takim razie znajdę w sieci coś więcej? Pełny akt urodzenia Katarzyny? Zauważyłem, że dane pochodzą z książki livre sur les familles de Bining (1660-1905). Ale na jakiejś podstawie ta książka musiała przecież powstać. Wiem, oczywiście, że tych zasobów może nie być online, ale jednak żywię nadzieję
Pozdrawiam, Irek