Dzień dobry
Mam ogromną prośbę o odczytanie nazwisk księży, którzy podpisywali akta metrykalne w parafii Skrwilno w roku 1815 i wcześniej. Z poprzednich tłumaczeń udało mi się odszyfrować, że ksiądz Antoni Dębski (proszę poprawić nazwisko jeśli źle to odczytuję?) podpisał pierwszy akt 10.09.1815 roku. Przed nim kilka aktów jest innym stylem pisane i wcześniejsze znów innym. Czy to inni księża? Czy w ogóle tam są nazwiska ? Jeśli tak to jakie ?
Wklejam link -
https://www.genealogiawarchiwach.pl/arc ... uery.query
Zmiana jest na stronie 50.
Będę ogromnie wdzięczna za pomoc!
Pozdrawiam
Magda
Nazwiska księży - łacina
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
pepel_magdalena

-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 8 times
Ja natomiast odczytuję: Antoni Dobrski (od 18 VIII 1815 r., na skanie 50).
Na tymże skanie, pierwszy wpis, linia 2: Ego Jacobus Nidzgorski.
Przejrzałam pobieżnie skany wstecz i na skanie 23 jest (pierwszy wpis): Ego Joannes Jasiński.
Pozdrawiam.
Na tymże skanie, pierwszy wpis, linia 2: Ego Jacobus Nidzgorski.
Przejrzałam pobieżnie skany wstecz i na skanie 23 jest (pierwszy wpis): Ego Joannes Jasiński.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wt 14 wrz 2021, 20:19 przez Officinalis_Paeonia, łącznie zmieniany 1 raz.
Elża
-
pepel_magdalena

Dziękuję . Czyli prawdopodobnie we wcześniejszych latach po prostu ksiądz nie wpisywał swojego nazwiska ?
Jacobus Nidzgorski to chyba osoba uczestnicząca w danym wydarzeniu prawda ? Porównując do innych wpisów w tym samym miejscu występują różne nazwiska. Przejrzałam tę księgę prawie do początku i wszędzie jest tak samo.
Dziękuję ślicznie i pozdrawiam !
Jacobus Nidzgorski to chyba osoba uczestnicząca w danym wydarzeniu prawda ? Porównując do innych wpisów w tym samym miejscu występują różne nazwiska. Przejrzałam tę księgę prawie do początku i wszędzie jest tak samo.
Dziękuję ślicznie i pozdrawiam !
Jeżeli ten sam ksiądz ciągle odprawiał pogrzeby, to nie wpisywano jego nazwiska w każdym akcie; jeżeli w akcie nie było nazwiska księdza, to oznaczało, że pogrzeb prowadził ten sam ksiądz co wyżej — czyli żeby poznać jego dane, trzeba się cofnąć kilka, kilkanaście albo kilkadziesiąt aktów wstecz, gdzie to nazwisko będzie figurować.pepel_magdalena pisze:Czyli prawdopodobnie we wcześniejszych latach po prostu ksiądz nie wpisywał swojego nazwiska ?
Dopiero za ks. Dobrskiego zaczęto wpisywać dane księdza w każdym akcie.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
-
pepel_magdalena