Szukam Zesłańcy..Wykaz nazwisk w AGAD, Z. Strzyżewskiej

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Siwińska_Adriana

Sympatyk

Post autor: Siwińska_Adriana »

Bardzo dziękuję
Ada
mad4

Sympatyk

Post autor: mad4 »

Szukam informacji o Feliks i Maria Adamkiewicz w ramach deportacji 10.02.1940r zesłani do obłasti Archangielskiej specposiełok Suchona potem w 1941r w ramach amnestii przewiezieni pod Engels do Kołchozu Czapajew.
Do chwili zwolnienia z Archangielskiej obłasti znalazłem dokumenty, później był Kazachstan ale o pobycie tam nie mam żadnego potwierdzenia oprócz aktu zgonu Edwarda ( ich syna)wystawionego przez NKWD w 1945r. Miejsce pobytu rodziny -prawdopodobnie Tałdy-kurchan ( nie wiem czy to prawidlowa nazwa, obłast Kirowska.dziadek potem został zesłany do kopalni złota pod Irkuckiem ale kiedy, gdzie?
W książeczce wojskowej Armii Berlinga jako miejsce mobilizacji Kraj Osztobski. Może ktos spotkał sie z jakimiś wiadomościami na temat losów zesłanych w tamte rejony .Mad4 - Małgorzata
Mad4-Małgorzata
Aniutek64

Sympatyk

Post autor: Aniutek64 »

Bardzo bym prosiła o sprawdzenie:
Wacława Ścięgosz prawdopodobnie zesłany w 1908-1909 roku

Anna P
Roman_P

Post autor: Roman_P »

Dzień dobry. Szukam Wincentego Karczyńskiego. Został wydalony po wydarzeniach z 1863 roku na Syberię. Czy możesz zasugerować, czy jest jakaś wzmianka o nim w książce lub w innym źródle? Pozdrawiam, Roman, Krasnojarsk.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Roman_P pisze:Dzień dobry. Szukam Wincentego Karczyńskiego. Został wydalony po wydarzeniach z 1863 roku na Syberię. Czy możesz zasugerować, czy jest jakaś wzmianka o nim w książce lub w innym źródle? Pozdrawiam, Roman, Krasnojarsk.
Niestety w książce Strzyżewskiej nie występuje nazwisko Karczyński.

Łucja
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Witaj,
Poszukuję informacji mojego krewnego brata mojej prababki Leopolda Zygmunta Brzumińskiego vel Brzemińskiwgo urodzonego w Warszawie w parafii Przemienia Pańskiego w 1868 r. z ojca Jana Łukowicza Brzumińskiego vel Brzemińskiego. Wywieziony na Syberię po latach wrócił. Nie odnalazłem aktu zgonu po powrocie do kraju.
Jeżeli jest jakiś ślad proszę o informacje.
Pozdrawiam
Marek
Roman_P

Post autor: Roman_P »

Łucja pisze:
Roman_P pisze:Dzień dobry. Szukam Wincentego Karczyńskiego. Został wydalony po wydarzeniach z 1863 roku na Syberię. Czy możesz zasugerować, czy jest jakaś wzmianka o nim w książce lub w innym źródle? Pozdrawiam, Roman, Krasnojarsk.
Niestety w książce Strzyżewskiej nie występuje nazwisko Karczyński.

Łucja
Dziękuję bardzo, Lucia
k_zuzanna

Sympatyk

Post autor: k_zuzanna »

Witam,

Czy występują w książce nazwiska Krzyżanowski i Żabiński?

Pozdrawiam,

Zuzanna K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”