Borbin był w parafii Długoszyje w pow. Dubno a Wólka Kotowska to parafia Ołyka w dekanacie łuckim.bkamieniarz pisze:Dziękuję bardzo.
Jestem wdzięczna za podanie siedzib Leduchowskich, samodzielnie nie potrafiłam do tego dotrzeć. Wydaje mi się, że babka chodziła na piechotę do tego dworu. Opieram to na tym, że w swoim życiorysie napisała, że z ojcem poszła do dworu pracować, jak miała 14 lat. Prababka poświęciła kilka swoich wierszy drodze, którą często chodziła. Tak więc ten dwór mógłby być niedaleko od Borbina, albo też Wólki Kotowskiej - znalazłam, że tu się urodził najmłodszy brat. Gdyby wiedzieć, gdzie ten dwór był, to by zawęziło to może miejsce poszukiwań Antoniego Sinkowskiego... A może pochodził z Radowa, skoro tam urodził się jego syn?
Pozdrawiam, Beata
Przeszukałem dość szczegółowo i niestety wspomnianych nie znalazłem. Ale poniżej podaję kilka wypisów. Proszę zwrócić uwagę na pisownię nazwiska. Różnie jest pisane, nawet w jednej metryce. Może to przybliży poszukiwanych.
Parafia Stepań
Sinkowski Jan (r.: Wojciech i Marcelina z Giżyckich) i Józefa Leszczyńska; zw. mał. w 1879r. (1879/3)
Parafia Młynów
Sińkowski ( na marginesie Sieńkowski) Michał (r.: Ignacy i Agnieszka z Adarzyńskich) i Tekla Piestrowiczówna; zw. mał. w 1861r. (1861/3)
Sieńkowski Łucjan Mikołaj (r.: Antoni i Magdalena z Chożewskich) i Apolonia Malwina Michalska; zw. mał. w 1879r. (1879/3)
Parafia Katedralna w Łucku
Sinkowski Antoni, s. Henryka i Władysławy z Konefałów, zamieszkałych w Kolonii Cezaryn, gmina Poddębice, pow. Łuck, zawód ojca: gajowy ur.22.08.1936 w Kolonii Cezaryn, ochrz. 30.08.1936 w Worotniewie przez infułata Teofila Skalskiego proboszcza łuckiego, chrzestni: Stanisław Konefał i Władysława Gęsikowska, żona Jana, nr. aktu 273/1936
Sinkowski Henryk i Władysława Konefał; dz.: Antoni ur. 22.08.1936/273
Sień-Sieńkowski Aleksander (r.: Bazyli i Dominika z Jacków) i Bronisława Zielinska; zw. mał. w 1921r. (1921/37)
Sień-Sieńkowski Mikołaj 1916 (r.: Aleksander i Bronisława z Zielińskich) i Olga Józepczuk; zw. mał. w 1937r. (1937/139); dz.: Tadeusz Edward ur.14.07.1939/261 matka zapisana:Radziewicz, Halina ur.29.04.1941/152; Sinkowska, matka Radziewicz.
Sieńkowski Stanisław (r.: Aleksander i Bronisława z Zielińskich) i Tatiana Ostapiuk; zw. mał. w 1930r. (1930/20); dz.: Władysław ur.8.12.1935/385.
Edmund