Emigracja polska w Danii. Jak poszukiwać rodziny?

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Dania - Maksymilian Hermann i Franciszka Wojtulska, 1913

Post autor: hagi26 »

Dziękuję, już na duńskim forum też mi okazano wielką pomoc!
W księdze z 1913 roku widać było wiele małżeństw zawieranych własnie między Polakami w Kopenchadze. Ciekawe zjawisko podobne do wyjazdów Polaków do pracy tak jak do Prus Wschodnich.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Polonia_w_Danii
Pozdrawiam, Kamila
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

bo emigracja był - kilkadziesiąt tysięcy osób , a parafia jedna chyba więc i małżeństw wiele
pytam skąd wniosek (hipoteza?), że wielka w 1913- jakiś pik? 10 razy więcej niż w 1911?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Chodziło mi bardziej o to, że zdziwiłam się, że taka emigracja w ogóle miała miejsce akurat do tego kraju, bo nigdy o tym nie słyszałam. Tak jak rozumiem wyjazdy Polaków do pracy, tak już branie tam ślubów jest dla mnie bardzo ciekawe. Byłam ciekawa, czy ktoś wie, z czego wynikało zjawisko przebywania Polaków w Danii w tym okresie, bo patrząc po księdze z 1913 nie były to jakieś samodzielne przypadki, a spora grupka. : )
Pozdrawiam, Kamila
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

aa.. ok:)
oczywiście: jest wątek na forum:)
ślubów wręcz mało - jak na tak liczna grupę -gdyby to była emigracja z zamiarem osiedlenia się to ok. 1000 rocznie powinno być przez analogię do parafii o podobnej liczebności, a nawet więcej (wyjeżdżali do pracy w wieku ślubnym, nie siedmiolatki czy siedemdziesięciolatkowie), więc jeśli dla kilkudziesięciotysięcznej parafii w Królestwie Polskim ślubów było "pod tysiąc", to przy podobnej liczebności, ale strukturze wiekowej zdecydowanie bardziej sprzyjającej zawieraniu małżeństw "proporcjonalnie" to wręcz 10 dziennie, świątek piątek czy niedziela w Królestwie Danii przy jednej parafii
mniej - oznacza, że jednak z wyboru "mniej się hajtali niż wynikałoby z liczebności populacji"

czyli nie ma w 1913 jakoś zauważalnie więcej niż w 1908?

ponoć to tej fali emigracji (XIX/XX) Dania zawdzięcza klauzule przy wstępowaniu do EWG o zakazie nabywania ziemi dla obcokrajowców i podtrzymanie tego do dziś
Ostatnio zmieniony pt 16 paź 2020, 11:29 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Tego nie wiem, to było tylko pytanie, nie przeglądałam innych ksiąg, bo szukałam tylko jednego aktu. Zauważyłam sporo polskich nazwisk - co mnie zdziwiło w takim kraju - chciałam się dowiedzieć, czy był tam jakiś spory ruch polonijno/robotniczny jak na Prusach czy nie! :D
Pozdrawiam, Kamila
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Potraktowałem
"Jeszcze jedno pytanie - znalazłam ich w tych aktach i widzę jakąś wielką emigrację do Danii z Polski (zaboru rosyjskiego) w 1913 roku. Wiecie z czego to wynika? Jakieś nastroje przed I Wojną Światową?"
jako hipotezę o wzmożonym (czyli na tle - czyli więcej niż w 1906 czy 1911) ruchu w 1913
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Przepraszam, może to była nad wyrost hiperbolizacja wydarzenia, bo się podekscytowałam, że udało mi się znaleźć ten akt :p
Pozdrawiam, Kamila
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale to dobry początek by zbadać czy ma podstawy - zachęcam;)
Alexbart

Post autor: Alexbart »

Witam serdecznie,

Poszukuje bliskich przyjaciol rodzicow, ktorzy wyemigrowali do Danii pod koniec lat 70 z Zielonej Gory. Pierwsym przystankiem byla Kopenhaga. Chodzi o pania Elzbiete Ziarnkowska i jej corke Monike. Zdaje sie, ze po wyjsciu za maz, pani Elzbieta przyjela nazwisko Arendt lub Arndt. Nie wiem do konca. Odwiedzily nas w Posce jeszcze w roku 1981 i 1982. Po tym kontakt sie urwal. Z gory dziekuje za wszystkie cenne wskazowki i sugestie.
Alex
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Alexbart pisze:Poszukuje bliskich przyjaciol rodzicow, ktorzy wyemigrowali do Danii pod koniec lat 70
Na forum genealogicznym?
Facebook, jakieś forum Polaków w Danii wydaje się odpowiedniejsze.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Z opisu : taka sobie rodzina i pewnie żyjących dotyczy pytanie, więc "trochę" poza tematyką forum i ograniczeniami "RODOwymi".
Pomyśl kim był ojciec E.Z. i zostaw kartkę na grobie?
Alexbart

Post autor: Alexbart »

Krystyna.waw pisze:
Alexbart pisze:Poszukuje bliskich przyjaciol rodzicow, ktorzy wyemigrowali do Danii pod koniec lat 70
Na forum genealogicznym?
Facebook, jakieś forum Polaków w Danii wydaje się odpowiedniejsze.
Zdecydowalem sie tutaj poniewaz pojawiaja sie linki do stron urzedowych, gdzie wystepowano np. o nadanie obywatelstwa. Wiec chcialbym skorzystac z wiedzy osob tu wystepujacych i znajacych np. jezyk oraz procedury w Danii. Byc moze jest jakis centralny rejestr cudzoziemcow. Facebook i tym podobne strony ograniczaja sie do emigracji zarobkowej ostatnich lat i sa kompletnie bezuzyteczne. Tu chodzi o osoby, ktore wyemigrowaly za glebokiego PRL. Wiekszosc Polakow, ktora udziela sie na facebooku nie byla wowczas nawet w planach swoich rodzicow. Emigracja ostatnich lat ma takze raczej blade pojecie o instytucjach i ich kompetencjach.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Zdecydowalem sie tutaj poniewaz pojawiaja sie linki do stron urzedowych, gdzie wystepowano np. o nadanie obywatelstwa
W tym temacie też taki link się pojawił.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Quit

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Quit »

Linki sa zwykle do emigracji z baaaardzo dawna, dotycza osob juz niezyjacych.
RODO w Danii tez dziala, wiec nikt takich informacji nie udzieli.
Spisu obcokrajowcow nie ma.
Mozna sprobowac w ambasadzie Polski w KPh, ale watpie w rezultaty, zwlaszcze, ze to nie jest rodzina.
----------------------
/Iwona
Danuta_Stojek

Sympatyk
Adept

Post autor: Danuta_Stojek »

Czy jest możliwość znalezienia informacji o zgonie w Danii mojego pradziadka Aleksego Urbaniaka syna Pawła i Emilii, ur. 9 lipca 1864 r w Lubanowie par Błaszki ?
Wiem tyle, ze wyjechał do Danii między 1902 - 1910 r. W 1911 przyjechał do Błaszek na ślub córki Stanisławy by po krótkim pobycie wrócić do Danii. Tam zmarł, ponoć utopił się.

Pozdrawiam, Dana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”