Poszukuję osób z rodzin Giecko, Tymofijewicz, Tymofiejewicz oraz Mostowski(a) ( tak maiła na nazwisko moja prababka ) wywodzących się z rejonu Leżajska, szczególnie Łazów, Kulno. Poszukuję wiadomości skąd ta grupa przybyła i osiedliła się właśnie w rejonie wsi Łazów k. Leżajska.
Kiedyś dotarła do mnie wiadomość,ze "grupa" dotarła "od wschodu" czy to było od strony Rusi czy Czech? Opracowuję drzewo genealogiczne i wszelkie wiadomości z wielką przyjemnością przyjmę. W Polsce jest ok. 100 osób o nazwisku Giecko.
Pozdrawiam
Henryk J. Giecko
Poszukuję osób z rodzin Giecko, Tymofiejewicz, Tymofijewicz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
hjg_lezajsk

- Kontakt:
-
Wladyslaw_Moskal

Poszukuję osób z rodzin Giecko, Tymofiejewicz, Tymofijew
Witam,hjg_lezajsk pisze:Poszukuję osób z rodzin Giecko, Tymofijewicz, Tymofiejewicz oraz Mostowski(a) ( tak maiła na nazwisko moja prababka ) wywodzących się z rejonu Leżajska, szczególnie Łazów, Kulno. Poszukuję wiadomości skąd ta grupa przybyła i osiedliła się właśnie w rejonie wsi Łazów k. Leżajska.
Kiedyś dotarła do mnie wiadomość,ze "grupa" dotarła "od wschodu" czy to było od strony Rusi czy Czech? Opracowuję drzewo genealogiczne i wszelkie wiadomości z wielką przyjemnością przyjmę. W Polsce jest ok. 100 osób o nazwisku Giecko.
Pozdrawiam
Henryk J. Giecko
skoro nosisz nazwisko Giecko, napisze o etymologii tego nazwiska.
Prof. K. Rymut wymienia to nazwisko w grupie nazwisk powstalych od niemieckiego slowa Got.., ale rownoczesnie podaje, ze nazwisko to moze pochodzic od gwarowego "goca"= kij [moze tak kiedys nazywano wlocznie, oszczep].
Jest tez stare nazwisko, Giecz [odnotowane w 1384 - od miejscowosci w poznanskim].
Wedlug mnie, obok nazwiska Giecz, powstalo nazwisko Giec, a Giecko, to syn Gieca.
Nazwiska Giec i Giecko;
http://www.moikrewni.pl/mapa/wzgledny/giec.html
http://www.moikrewni.pl/mapa/wzgledny/giecko.html
wskazuja na stalowowolsko-nizanskie pochodzenie.
W tym rejonie byly dwa grodziska, w Zarzeczu kolo Niska i Jastkowicach kolo Stalowej Woli, byc moze Giecowie i Gieckowie, to potomkowie starych wojow = oszczepnikow, z tych grodzisk, a .. Gieczowie, sa takze zwiazani z wojami z grodu Giecz.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
-
Wladyslaw_Moskal

Poszukuję osób z rodzin Giecko, Tymofiejewicz, Tymofijew
Henryk,
jesli znasz angielski, mozesz nawiazac kontakt, mozliwe, ze z dalekim kuzynem z USA.
Giecko z wioski Kulno;
http://boards.rootsweb.com/localities.c ... 89/mb.ashx
Wladyslaw
jesli znasz angielski, mozesz nawiazac kontakt, mozliwe, ze z dalekim kuzynem z USA.
Giecko z wioski Kulno;
http://boards.rootsweb.com/localities.c ... 89/mb.ashx
Wladyslaw
-
hjg_lezajsk

- Kontakt:
Poszukuję osób z rodzin Giecko, Tymofiejewicz
Wladyslaw,
Witaj i serdeczne dzięki za zainteresowaniem się moim tematem. Ja mam już kontakt z tym "kuzynem". W chwili obecnej jestem na etapie poszukiwań w AP i jego rodzinę też mam. Ale zanim uloże cale puzle rodzinne uplynie wiele wody w Sanie.
Serdecznie pozdrawiam
Henryk Giecko
Witaj i serdeczne dzięki za zainteresowaniem się moim tematem. Ja mam już kontakt z tym "kuzynem". W chwili obecnej jestem na etapie poszukiwań w AP i jego rodzinę też mam. Ale zanim uloże cale puzle rodzinne uplynie wiele wody w Sanie.
Serdecznie pozdrawiam
Henryk Giecko
-
hjg_lezajsk

- Kontakt:
Rodzina Giecko, Tymofiejewicz emigracja USA
Dziadek mój Józef Tymofiejewicz (Tymofijewicz) przed I wojną światową wyjechal do USA powrócil 1918-1920 ? a może wcześniej. Czy można znaleść dane dotyczące wyjazdu (data). Ponadto poszukuję wyjazdu do USA Jana Giecko (prawdopodobnie lipiec 1907), oraz pozostalych z rodziny Giecko emigrujących do USA. za wszelkie informację serdecznie dziękuje. Pozdrawiam Henryk J. Giecko