Szanowny Panie,MP1982 pisze:Moi Drodzy,
pisałem już o tym jakiś czas temu na Fb. Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, to z przyjemnością chciałbym poinformować, że na początku września br. sfotografowane zostały przeze mnie księgi metrykalne z Fary rzeszowskiej z lat 1775-1800. Mam dla Was także kolejnego newsa. W Archiwum parafialnym przechowywana są dwa obiekty, które są poza oficjalną ewidencją, tj. : Liber Sepultorum 1775-1777 oraz Liber Bannorum 1792-1827.
Wstępnej digitalizacji poddane zostały następujące woluminy:
- T. VI: Liber Baptisatorum, Copulatorum & Sepultorum 1777-1784,
- T. VII: Liber Baptisatorum 1784-1807 (bez wpisów XIX-wiecznych),
- T. VIII: Liber Baptisatorum, Copulatorum & Sepultorum 1786-/1800/ dla miasta Rzeszowa,
T. IX-XVI: Liber Baptisatorum, Copulatorum & Sepultorum 1786-/1800/ dla wsi podrzeszowskich.
Niestety powyższa kwerenda wykazała brak wpisów zawieranych małżeństw na terenie rzeszowskiej Fary od mniej więcej 2. kwartału 1784 aż do 1. kwartału 1786 r.
Księgi metrykalne rzeszowskie z lat 1775-1800 zostały mi udostępnione za zgodą Kurii Diecezjalnej Rzeszowskiej wyłącznie do celów naukowo-badawczych. Materiał został już uporządkowany. Kopie cyfrowe ksiąg trafią odpowiednio do zbiorów: Archiwum Diecezjalnego w Rzeszowie, Archiwum Fary Rzeszowskiej oraz mojej macierzystej placówki - Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Zastanawiam się też nad przekazaniem tychże kopii do jakiejś innej instytucji (Ossolineum, biblioteki, AP Rzeszów, AP Przemyśl etc.), gdzie istniałaby możliwość skorzystania z ich na miejscu.
Dziękuję uprzejmie Panu za tą nadzwyczaj ciekawą informację !
Mam taką uprzejmą prośbę:
Czy mógłby Pan rozważyć uprzejmie przekazanie kopii cyfrowych tych materiałów także:
a). do Archiwum Głównego Akt Dawnych w Warszawie (które posiada zbiór wielu akt metrykalnych z tego właśnie okresu w formie cyfrowej oraz na mikrofilmach)
oraz
b). do Biblioteki Narodowej w Warszawie (w Bibliotece Narodowej w Warszawie istnieje zbiór wielu akt metrykalnych z parafii z terytorium Archidiecezji Częstochowskiej - najpierw był w formie mikrofilmów a obecnie także dla czytelników Czytelni Naukowej także do przeglądania na miejscu w formie cyfrowej).
2). Czy można uprzejmie Pana zapytać, na jakiej stronie facebooka, o której Pan wspomniał, jest też informacja o tych aktach (bym zrobił subskrypcję na tą stronę) ?
3). Znalazłem informację, że istnieją także księgi z Rzeszowa obejmujące lata 1753-1763 - być może udałoby się je Panu zdigitalizować przy kolejnej okazji?
Link do informacji o nich jest w paru miejscach w internecie między innymi tu: https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/r ... olecznosci
Pozdrawiam Człowieka Czynu,
Marek Krzyżanowski