Problem z nazwiskiem -oboczność, jak szukać ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Frąckowiak_Magdalena

Sympatyk

Problem z nazwiskiem -oboczność, jak szukać ?

Post autor: Frąckowiak_Magdalena »

Witam.

Chciałabym prosić o pomoc przy nazwisku Burisch a Burysz.
Według czeskich ksiąg metrykalnych matka mojego pradziadka miała na nazwisko Burisch. Natomiast od dalekich krewnych wiem,że Burysz.
W tych samych czeskich księgach znalazłam zarówno naziwsko Burysz jak i Burisch.
Czy to po prostu zmiana pisowni czy dwie różne rodziny?
Z góry przepraszam jeżeli zadałam głupie pytanie :].
Poszukuje nazwisk: Frąckowiak, Dymel, Majdecki
oraz
Kumar, Stempor, Burysz
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Problem z nazwiskiem Burisch a Burysz.

Post autor: andrzejkapron »

Witam
To jest to samo nazwisko. Burisch to zapis po niemiecku. A Burysz po polsku.
Andrzej
Frąckowiak_Magdalena

Sympatyk

Problem z nazwiskiem Burisch a Burysz.

Post autor: Frąckowiak_Magdalena »

Tak właśnie myślałam. Dziękuje :]
Poszukuje nazwisk: Frąckowiak, Dymel, Majdecki
oraz
Kumar, Stempor, Burysz
Lotte

Problem z nazwiskiem (Woźnicki)

Post autor: Lotte »

Witam! :)

Chciałam prosić o pomoc w kwestii nazwiska Woźnickich. Otóż dowiedziałam się, że moi przodkowie "Pierwotnie nazywali się Wozniccy; następnie są to już Woźniccy". Teraz mam mały problem. Znalazłam stronę z indeksem polskich małżeństw sprzed 1899. Wypisani są tam zarówno Wozniccy, jak i Woźniccy. Czy mam w takim razie brać pod uwagę obie wersje nazwisk, czy tylko tę drugą?
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Problem z nazwiskiem (Woźnicki)

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witaj !

Zdecydowanie obie. Tego typu oboczności często występują, zaobserwujesz to w miarę postępu swoich badań. Sama przez to przechodziłam, teraz nic już mnie nie zdziwi, zwłaszcza w trudniejszych do zapisu nazwiskach.

W rodzinie mojego męża nazwisko Ledke, występujące na Pomorzu, zapisywane było w XIX i XVIII w. : Ledke (właściwa forma), Liedke, Liedtke, Lietke, Lidke, Ledtke, Ludtke, Ludke (dwie ostatnie formy "u" z dwoma kropeczkami). Często nazwiska były zapisywane w najróżniejszy sposób. Wyglądało na to, że dzieci miały różnych rodziców, na szczęśćie imiona najczęściej się zgadzały.

W wyszukiwarce na www.ptg.gda.pl można jednocześnie odszukać wszystkie dzieci danej rodziny (przy takich różnorodnych zapisach możliwe tylko w wersji podobne: Daitch-Mokotoff SOUNDEX. Spróbuj sama, a się przekonasz. Zapis był prawdopodobnie uzależniony od wiedzy oraz tego, jak usłyszał i zrozumiał je ksiądz, który naczęściej pełnił funkcję osoby utrzymującej akta stanu cywilnego w danej parafii.

Zbieraj wszystkie informacje, które intuicyjnie wydadzą ci się prawdopodobne. Później przyjdzie czas na selekcję.

Pozdrawiam

Elżbieta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”