Ignacy Chrzanowski - nie ten słynny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Ignacy Chrzanowski - nie ten słynny

Post autor: jakozak »

Co ja mam z tym moim Ignacym, to ludzkie pojęcie przechodzi. Był, żył, pracował, miał dzieci - nic dziwnego, skoro doczekał się mnie, jako praprawnuczki i nic.
Gdziekolwiek szukam - natykam się na tego sławnego Ignacego. Mój pracował w Brzezinach łódzkich, żonę miał z Rawy, dzieci rodziły się w Brzezinach (1871 do 1884). Nie brał tam ślubu. W Rawie też nie.
Czeski film.
Przyległości rodzinne to Kiernozia, Rawa, Zgierz - nie wiem, co jeszcze.
Proszę - jeśli będziecie prowadzić swoje poszukiwania i natkniecie się na Ignacego Chrzanowskiego z łódzkiego ur. ok 1845 roku - dajcie mi znać.

Pozdrowienia. Jola Kozak
Ostatnio zmieniony sob 12 gru 2009, 13:23 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Ignacy Chrzanowski -nie ten słynny

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Jolu!
Nazwisko Chrzanowski dość często występuje w parafii Gorzkowice woj. łódzkie. Ale sprawdziłam wokół lat podanych przez Ciebie i Ignacy się tam nie urodził !
Alicja
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dziękuję Alicjo. Pozdrowienia. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Może jeszcze raz spróbuję Was poprosić. :-)

Pozdrowienia. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wyciągam wątek na wierzch. :-)
W pamiatnej kniżce piotrkowskoj guberni na 1886 rok jest mój Ignacy Chrzanowski. Syn Stanisława Chrzanowskiego.
Od 1865 roku pracował w magistracie w Brzezinach. W 1886 nadal tam pracował. Napisane jest, że mieszkający w Brzezinach. Metryki urodzenia jego sześciorga dzieci są. Potwierdzają, że pracował w tym magistracie.
Odpowiedź z AP Tomaszów: nie ma go (i całej rodziny) w Księgach Ludności Stałej.
Nie ma aktu małżeństwa w Brzezinach w AP Tomaszów. A musiał się żenić pomiędzy 1863, a 1870 (wiek urodzonej w 1845 roku żony). Żona była z Rawy.

Gdzie jeszcze mogę szukać?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Boretti_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Boretti_Jerzy »

Witam

Pani Jolu ślub Ignacego z Pauliną teoretycznie musiał odbyć się w Parafii Panny Młodej tj. w Rawie Mazowieckiej.
Aniela Chrzanowska ich pierwsze dziecko jak ustaliłem urodziło się w 20 stycznia 1871 roku w Brzezinach. O ile nie mieli wcześniej dzieci np. chrzczonych w Rawie Maz. to ślub prawdopodobnie brali w 1870 roku, a aktów małżeństwa w Archiwum Państwowym z lat 1863-1873 (oprócz 1868) nie ma, więc ich tutaj niestety nie znajdziemy.
Nie wiem jak to wygląda w Archiwum Kościelnym. Niestety Rawa Mazowiecka to Diecezja Łowicka, do której dostęp jest utrudniony, chyba że coś w końcu zmieniło się na dobre (nie sprawdzałem).
Czy w tej kniżce podane jest także imię i nazwisko jego matki?
Pytam bo w moich poszukiwaniach przewinął się Stanisław Chrzanowski jako mąż zmarłej w 1875 roku w Brzezinach Weroniki, nazwiska panieńskiego nie podano.

pozdrawiam
Jerzy
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Witam, Panie Jurku. :-)
Jak miło znów Pana widzieć. :-)
Niestety - z Rawą nie jest dobrze, jest wręcz źle.
Nie było imienia matki Ignacego. To tylko "otczestwo": Stanisławowicz - podawane zawsze w przypadku rosyjskich dokumentów.

Cóż ja mogę jeszcze powiedzieć?

Poszukam, gdzie się da tej Weroniki. Jest bowiem bardzo prawdopodobne, że to moja prapraprababcia. :-)

Dziękuję Panu za odzew.
Ostatnio zmieniony pn 26 kwie 2010, 19:22 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

A akty ślubów rodzeństwa Ignacego? W nich powinna byc informacja o imieniu i nazwisku panieńskim matki.

tomek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Żebym to ja się mogła do nich dokopać. Byłabym szczęśliwa. Ale na razie bryndza, Panie Tomku.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Boretti_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Panie Tomku masz mnie Pan za żółtodzioba. Jakby były, to byśmy nie gdybali.

Pani Jolu nie takie łamigłówki rozwiązywałem, tutaj narazie brak zaczepienia, przynajmniej na tym etapie poszukiwań. Dokumentów do przejrzenia jest bardzo dużo, musi być Pani cierpliwa, a Chrzanowskich jeszcze więcej.
Jak Pani wie błędów w metrykach nie brakuje. W akcie ślubu Jana Pakielewicza wyraźnie napisano urodzony w Kiernoziu, a aktu tam nie ma. Pewnie zapomniano zapisać, co też się zdarzało nader często w moich poszukiwaniach, ale raczej trzeba doszukiwać się błędu w akcie.

Mam zlecenie na poszukiwanie Chrzanowskich w tych okolicach od innej osoby. Ci przybyli tutaj w początkach XIX wieku z Warszawy. Przy okazji mam też inny trop, ale o tym później na prywatnym e-mail,u.
Teraz walcuję Parafię Jazdowską w Solcu, oczywiście chodzi o moich przodków.

pozdrawiam
Jerzy
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Panie Tomku masz mnie Pan za żółtodzioba. Jakby były, to byśmy nie gdybali.
Panie Jerzy,
pisząc ten post po prostu pomyliłem się. Pomyliłem dzieci Ignacego z dziećmi Stanisława. Post chciałem natychmiast usunąć, ale pani Jola już na niego odpowiedziała, więc to ja wyszedłem na idiotę...
Przepraszam jeszcze raz za moje roztargnienie, wskutek którego mógł się pan poczuć dotknięty.
Ja momentami nie ogarniam własnej rodziny, a co dopiero mówić o cudzej...
Na gniazdo Chrzanowskich nie da się chyba inaczej trafić, jak tylko mozolnie penetrując okoliczne parafie. Ja jednak mimo wszystko polecałbym osobiste przejrzenie kls w Tomaszowie, a na dodatek zerknięcie do zespołu "Akta miasta Brzezin". Ten zespół liczy 402 j.a. więc jest nadzieja, że się na coś trafi.

http://www.piotrkowtryb.ap.gov.plindex.phpoption=com_content&task=view&id=47&Itemid=39
pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Najserdeczniejsze dzięki, Panie Jurku.

W aktach urodzeń dzieci Pauliny Pakielewicz i Ignacego też było dane do zrozumienia, że urodziła się w 1848, a faktycznie urodziła się w 1845. Mam metrykę.

Ja też zawsze będę zawiadamiać Pana o każdym moim znalezionym Borettim.
Proszę o rozważenie kwestii tych zdjęć starego Alfonsa Borettiego. To NAPRAWDĘ jest on. Przecież siostrzenice (moja Mama i Ciocia) znają doskonale swojego ulubionego wujka.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Panie Tomku.
A czy jest tu ktoś, kto to wszystko ogarnia? Ja się już gubię w tych setkach listów, które powypisywałam do AP, USC i muzeów.. .. Prowadzę dokumentację, wydrukowuję, nagrywam na płytach, prowadzę na piechotę, na MyHeritage, Bliskich. I też często zdarza mi się po raz drugi spytać o to samo. :D
Ostatnio zmieniony czw 29 kwie 2010, 10:07 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Boretti_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Panie Tomku "Errare humannum est"
Widzę, że mam do czynienia ze znawcą.

Pani Jolu o Borettich to niewiele więcej da się odszukać przynajmniej w metrykach. Natomiast jakby Pani miała okazję szperać w dokumentach miejskich radomskich to polecam się.
Zdjęcie to w żadnym przypadku nie przedstawia Alfonsa, pokazywałem je jego córce, kategorycznie zaprzecza i ja nie widze podobieństwa, chyba że jest wyjątkowo zniekształcone.

pozdrawiam
Jerzy
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

<Pani Jolu ślub Ignacego z Pauliną teoretycznie musiał odbyć się w Parafii Panny Młodej tj. w Rawie Mazowieckiej.
Aniela Chrzanowska ich pierwsze dziecko jak ustaliłem urodziło się w 20 stycznia 1871 roku w Brzezinach. O ile nie mieli wcześniej dzieci np. chrzczonych w Rawie Maz. to ślub prawdopodobnie brali w 1870 roku, a aktów małżeństwa w Archiwum Państwowym z lat 1863-1873 (oprócz 1868) nie ma, więc ich tutaj niestety nie znajdziemy. >
W świetle obecnych zdobytych wiadomości - może się okazać, że rodzina, po urodzeniu się Pauliny Pakielewicz przeniosła się do Tomaszowa Mazowieckiego i tam był ślub Pauliny z Ignacym Chrzanowskim. :-)

Jak się robi Cytuj?
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”