Witam, na stronie nie ma ani jednego aktu urodzenia, zgodnu czy małżeństwa na nazwisko Żornaczuk. Moi przodkowie, dziadkowie pochodzili ze wsi Wilanowo na Podlasiu. (Wilanowo, okolice Koterka, Tokary: dalej to bedzie Czeremcha, Mielnik, Nurzec-Stacja). Pewnie duża część przodków jest pochowana na cmenatrzu w Tokarach po stronie Białoruskiej. Ale i tak chciałbym dowiedzieć się odnaleźć i otrzymać wszelakie informacje o nazwisku Żornaczuk.
Dużo odnalazłem ale dużo mi brakuje. Poszukuje niejakiej EWY ŻORNACZUK ur. pomiędzy 1880 a 1895 w Wilanowo. Nikt nie wie co z nią się stało.
Także informacji na temat brata Ewy Sergiusza Żornaczuk (wyznanie prawosławne wszycy bodajże) ur 1892 w wilanowo a zmarł 14 marca 1956 rok. Jego rodzice to prawdopodobnie Paweł Żornaczuk ur 1843 a zm 1913, a jego żona to jakaś Teodora Symonówna. Też nie wiem, nie znam jej nazwiska z domu, a chciałbym się dowiedziec.
Także szukam informacji na temat Anny Ostapczuk ur 1899, zm. 15 maj 1927 na scuhoty. Prawdopodobnie ojciec jej Demian Ostapczuk a matka Akwilina, Akilina Wasiluk.
Poszukiwanie przodków nazw. Żornaczuk (wieś Wilanowo)
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
zornaczukbartosz
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Re: Poszukiwanie przodków nazw. Żornaczuk (wieś Wilanowo)
Nie wiem o jakiej stronie piszesz, poza tym nie wszystko jest w internecie.zornaczukbartosz pisze:Witam, na stronie nie ma ani jednego aktu urodzenia, zgodnu czy małżeństwa na nazwisko Żornaczuk
Projekt Podlasie sprawdzałeś?
Na Białoruś też niektórzy piszą z prośba o akty.
Nazwisko jest dość rzadkie, więc możesz założyć, że wszyscy żyjący są z jednej rodziny (tak jak np. moi Szarlipowie).
Próbuj się z nimi kontaktować
https://nazwiska-polskie.pl/%C5%BBornaczuk
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.