Tak się zastanawiam czy dobrze kojarzę. Genowefa Rejzowicz ur w 1906 roku w parafii Bidziny aktualnie świętokrzyskie poślubiła we Francji Stefana Szewuckiego urodzonego w parafii Rudki. Podpowiedziano mi tu na forum, że parafia Rudki aktualnie znajduje się na Ukrainie.
Rudki – miasto na Ukrainie, w obwodzie lwowskim, w rejonie samborskim, do 1945 w Polsce, w województwie lwowskim, siedziba powiatu rudeckiego. Rudki leżą nad potokiem Wiszenka. Ale też znalazłam wieś Rudki w parafii Potok w genszukaczu w świętokrzyskim i być może Stefan Szewuski stamtąd pochodził ?
Rejzowiczowie około roku 1929 przybyli do parafii Chełmo w powiecie radomszczańskim. Na stronie Straty.pl odszukałam Irenę i Piotra Rejzowicz urodzonych w Kraszewicach parafii Chełmo, które przebywały na robotach (pewnie przymusowych) w miejscowości Rudki. Przypuszczam, że i Genowefa Rejzowicz przebywała na tych robotach i tam poznała swojego późniejszego męża Stefana Szewuskiego a ślub odbył się we Francji w 1946 roku gdzie najprawdopodobnie obydwoje wyjechali. Moje pytanie jest następujące; czy jest możliwym, że na roboty wysyłano w 1943 roku w okolice Lwowa wówczas polskiego?
https://www.straty.pl/pl/szukaj
Alicja
Rudka - parafia Potok w świętokrzyskim
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
AlicjaSurmacka

Rudka - parafia Potok w świętokrzyskim
A moim zdaniem powinna zalozyc inna logika.
W czasie wojny Genowefa Rejzowicz "przebywała" na robotach przymusowych w Rzeszy. Tam poznala Stefana - ktory tez byl wywieziony do Rzeszy. Po wojnie mieszkaja w obozie dla uchodzcow (ang. DP camp) i tam biora slub.
Mam podobne przykaldy ze swojej rodziny.
1) Wincenty zamieskzlay obecnie wojewodztwo swietokrzyskie wrocil z Niemiec z zona Natalia (ukrainka z polskimi korzeniami) zamieszkala przed wojna w okolicach Kijowa. (Sowiecka strefa okupacyjna)
2) Jozej zamieszkaly w okolicach Włocławka wzial slub w 1945 z Aleksandra i w 1946 roku woricl do Polski (brytyjska strefa okupacyjna.
Poszukaj tych osob na ancestry.com w listach robotnikow przymusowych lub skotaktuj sie z archiwum w Bad-Arolsen (maja dlugi czas odpowiedzi).
Piotr.
W czasie wojny Genowefa Rejzowicz "przebywała" na robotach przymusowych w Rzeszy. Tam poznala Stefana - ktory tez byl wywieziony do Rzeszy. Po wojnie mieszkaja w obozie dla uchodzcow (ang. DP camp) i tam biora slub.
Mam podobne przykaldy ze swojej rodziny.
1) Wincenty zamieskzlay obecnie wojewodztwo swietokrzyskie wrocil z Niemiec z zona Natalia (ukrainka z polskimi korzeniami) zamieszkala przed wojna w okolicach Kijowa. (Sowiecka strefa okupacyjna)
2) Jozej zamieszkaly w okolicach Włocławka wzial slub w 1945 z Aleksandra i w 1946 roku woricl do Polski (brytyjska strefa okupacyjna.
Poszukaj tych osob na ancestry.com w listach robotnikow przymusowych lub skotaktuj sie z archiwum w Bad-Arolsen (maja dlugi czas odpowiedzi).
Piotr.