Parafia Więckowice

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

gkop1957

Sympatyk
Ekspert

Parafia Więckowice

Post autor: gkop1957 »

Witam.
Proszę o pomoc w odszukaniu metryk parafii Więckowice wieś Sielisławice lub Sulisławice, Galicja Austriacka, Cyrkuł Tarnowski. Podaję link do metryki nr 53 Rosiejów dot. Tomasza Pyżowskiego

https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,97788,55

Pozdrawiam
Grażyna Koper
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Parafia Więckowice

Post autor: zefir454 »

Proszę uprzejmie poprawić swój post, bo niewiele z niego wynika. Szuka Pani osoby z parafii Więckowice, z którego mniej więcej roku? To jedno, druga sprawa- czy chodzi o Więckowice koło Skalmierza czy tez koło Sambora?
Pozdrawiam serdecznie
Józek
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
gkop1957

Sympatyk
Ekspert

Parafia Więckowice

Dobry wieczór.

Powyżej podałam link do aktu ślubu Tomasza Pyżowskiego, gdzie napisano skąd pochodził.Dokładnie jest tak jak podałam:Galicja Austriacka Cyrkuł Tarnowski wieś Sielisławice lub Sulisławice parafia Więckowice.
Poza tym czy Skalbmierz był w Galicji?

Pozdrawiam
Grażyna Koper
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Parafia Więckowice

Post autor: zefir454 »

Problem w tym, że ten link nie działa, przynajmniej u mnie. Oczywiście że wiem, iż Skalbmierz nie był w Galicji. Szukałem po prostu różnych opcji. Nie brałem pod uwagę Sambora, bo wydawał mi się zbyt odległy.
Pozdrawiam
Józek
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Parafia Więckowice

Post autor: Arek_Bereza »

link działa tylko trzeba być zalogowanym w genbazie. Są też alegata do tego rocznika ale ja tam nie widzę nic do tego ślubu (warto sprawdzić raz jeszcze)
jest jeszcze jeden jego ślub
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,97807,51
choć nie wiem czy to coś wnosi.
gkop1957

Sympatyk
Ekspert

Parafia Więckowice

Witam.
Wszystko się Arku zgadza.Tomasz ożenił się po raz drugi z Julianną Nowak a po jej śmierci miał trzecią żonę Helenę z Szymczyków. Ale tylko w akcie z pierwszą żoną jest podane skąd rodem był (Galicja Austriacka Cyrkuł Tarnowski wieś Sielisławice lub Sulisławice parafia Więckowice). W akcie małżeństwa z drugą żoną podane są imiona rodziców: Jan i Marianna. W akcie małżeństwa z trzecią żoną poznajemy nazwisko rodowe matki - Bochenek. Tomasz w roku 1833 (pierwszy ślub) ma 28 lat, w roku 1835 (drugi ślub) ma 30 lat. Wynika z tego,że mógł się urodzić w 1805 roku. Pytanie,gdzie znajdę jego metrykę urodzenia? Jakie to Więckowice?

Pozdrawiam
Grażyna Koper
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”