Analiza mapy z 1801-1804 Galicja zachodnia...

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

nawasaqi

Sympatyk
Nowicjusz

Analiza mapy z 1801-1804 Galicja zachodnia...

Post autor: nawasaqi »

Cześć wszystkim,
Mam takie pytanie znalazłem bardzo dokładną mapę Zachodniej Galicji z 1801-1804r. z podkładem Google by mniej więcej wiedzieć jak to dzisiaj wygląda:

Mapa wsi Dwornia

Czy ktoś może am doświadczenie i potrafi z was zinterpretować mapę co jest na niej widoczne?
Czerwone to zapewne będą budynki mieszkalne chaty drewniane
Ale są takie czarne wstawki i nie wiem co to drzewa? studnie ??
Czy są widoczne wygrodzenia od sąsiadów te czarne kreski pionowe??

Obrazek

Znalazłem informację iż do tych map były robione szczegółowe opisy ale niestety nigdzie nie znalazłem skanów tychże opisów. Może ktoś się natknął z was na te skany ??

http://www.iaepan.vot.pl/galicja/index.html
Obrazek
Piotr Kaczmarczyk
Burczy_Piotr

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Burczy_Piotr »

Dzień dobry!

Fragment pochodzi z tzw. mapy Heldensfelda, czyli w zasadzie uzupełnienia do pierwszego zdjęcia wojskowego Galicji 1779-1783. Z interpretacją i dokładnością tej mapy bywa różnie, jako że w dużej części pomiar - z uwagi na koszta i czas - opierał się na przybliżonych wartościach "na oko". W każdym razie wskazane czerwonymi strzałkami obiekty to raczej na pewno drzewa. Do szczegółów typu wygrodzenia podchodziłbym ostrożnie. Tutaj rzeczywiście sytuacja wygląda jakby odpowiadała rzeczywistemu stanowi zabudowy, ale zawsze trzeba brać pod uwagę jakąś formę generalizacji.

Opis mapy istnieje, ale w języku niemieckim:

https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publica ... 62/content

Z tego co pamiętam brak tam jednak opisu znaków i szrafur w formie graficznej.

Polecam wpisanie w wyszukiwarce Google "mapa Heldensfelda pdf", czy "mapa topograficzna galicji pdf" i przejrzenie publikacji które podlinkują nam wyniki wyszukiwania. Co najmniej kilka badaczy w Polsce rozprawiało się austriacką kartografią XVIII i XIX wieku, wydaje mi się, że z którejś z dostępnych online publikacji kojarzę również wytłumaczenie barwnych sygnatur.
Pozdrawiam, Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”