Ale dawkę wiedzy mi dałeś ;0
Głębicki Jan(Sąsiad) i syn Antoni zgłaszał śmierć mojego pradziada Macieja. Pisze że wszyscy mieszkali w Dworni, właśnie Maciej pod numerem 5.
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... be0733_max
I stąd wyliczyłem kiedy mniej więcej się urodził.
Tą mapę pewnie znasz z 1801-1804r.
MAPA
Z 1769r. pochodzi jeszcze akt ślubu z Marianna Gajeczonka :
Bawolski Maciej Gajeczonka Marianna Wilczyska liber 1769 Jarczew, kawaler i panna On: ? Ona: ?, 1769 XI 28 Świad: wielu dworskich z dworu Jarczew
Jest wpisana wieś Jarczew jakby stamtąd pochodził i zamieszkiwał niestety nie mam wglądu do oryginałów skanów bo przy pierwszym ich dziecku widnieje adnotacja że syn urodził się w Jarczew, honesti, ojciec - kucharz Rodz: Maciej i Marianna Chrzest: Piotr Popiołek oraz Marianna Chmielowska, oboje z Wilczysk 1781 VI 13
Niestety szybko umarł po miesiącu ale to w tamtych czasach było normalne przy drugim synu też jest Jarczew przy akcie zgonu niestety też nie przeżył
Jarczew, 18 miesięcy syn uczciwego Macieja Bawolskiego, kucharza dworskiego 1786 V 14
I masz rację że mogę nic nie znaleźć jeśli faktycznie "specjaliści" byli najazdowi. Rozumiem że pracowali w dworku Jarczew za panowania Podoskiego znalazłem z 1783r rejestr Podoskiego gdzie właścicielem jest starosta lenarczycki Podoski ziem Jarczew. Najprawdopodobniej syn Karola Podoskiego zarządzał ziemiami w tym okresie czyli Adam Janusz Podoski herbu Junosza ur.1729-xxxx. Ale to tylko moje gdybania.
Masz może więcej informacji nt. samego Jarczewa i zarządców??
Z góry dziękuję jeszcze raz za Twoje cenne wskazówki.
EDIT:
Znalazłem jeszcze jeden wpis dla Andrzeja Bawolskiego z parafii Opole Lubelskie ze wsi Zagrody więc to może być jakiś trop z 1724r akt urodzenia jest niestety nie ma skanu, tym bardziej że był tam pałac Lubomirskich jak bym miał iść tropem dworów i pałacy

I wiek mniej więcej by się zgadzał jakby miał być jego ojcem