Zarszyn - księgi metrykalne
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam serdecznie,
Poszukuję dostępu do ksiąg metrykalnych (chrzty, małżeństwa itp.) z parafii Zarszyn (woj. podkarpackie).
Poszukuję dostępu do ksiąg metrykalnych (chrzty, małżeństwa itp.) z parafii Zarszyn (woj. podkarpackie).
Część ksiąg jest dostępna w USC w urzędzie gminy, jeśli podeśle Pan w wiadomości pytanie odnośnie konkretnej osoby, może będę mógł pomóc.
Re: Zarszyn - księgi metrykalne
Cześć.MateuszB pisze:Część ksiąg jest dostępna w USC w urzędzie gminy, jeśli podeśle Pan w wiadomości pytanie odnośnie konkretnej osoby, może będę mógł pomóc.
Podepnę się. Poszukuję informacji o osobach o mazwiskach Wawrzyński i Zubel. Czy można zdalnie otrzymać jakieś informacje?
Pozdrawiam.
Grzegorz
Cześć,dzidablju pisze:Cześć.MateuszB pisze:Część ksiąg jest dostępna w USC w urzędzie gminy, jeśli podeśle Pan w wiadomości pytanie odnośnie konkretnej osoby, może będę mógł pomóc.
Podepnę się. Poszukuję informacji o osobach o mazwiskach Wawrzyński i Zubel. Czy można zdalnie otrzymać jakieś informacje?
Pozdrawiam.
Grzegorz
możesz spróbować poprzez maila się skontaktować
usc[AT]zarszyn.pl , jednak osobiście nigdy nie spotkałem się z tymi nazwiskami w Zarszynie (jedynie podobne do Zubel - Zubek), również na cmentarzu nie ma grobów z tymi nazwiskami. Tutaj jest wyszukiwarka grobów http://37.28.154.108/zarszyn/
Pozdrawiam,
Mateusz
-
mmaziarski

Warto popatrzeć w genetece na to nazwisko Zubel
Jest ich wiele.
Jest ich wiele.
MMaziarski
-
BisiaBalbaDracz
Witam, widzę że jest Pan w temacie zarszynskich ksiąg. Mam pytanie jak stare księgi przechowywane są w UCS Zarszyn i gdzie są księgi wcześniejsze? Jak do pozyskania informacji z ksiąg parafialnych podchodzi obecny proboszcz?MateuszB pisze:Część ksiąg jest dostępna w USC w urzędzie gminy, jeśli podeśle Pan w wiadomości pytanie odnośnie konkretnej osoby, może będę mógł pomóc.
Mnie osobiście chodzi o mojego pradziadka Nikodema Dracza tj. jego dzieci sprzed 1890 r., jego rodziców itd.
Z góry dziękuję za info. Pozdr.
Witam,BisiaBalbaDracz pisze:Witam, widzę że jest Pan w temacie zarszynskich ksiąg. Mam pytanie jak stare księgi przechowywane są w UCS Zarszyn i gdzie są księgi wcześniejsze? Jak do pozyskania informacji z ksiąg parafialnych podchodzi obecny proboszcz?MateuszB pisze:Część ksiąg jest dostępna w USC w urzędzie gminy, jeśli podeśle Pan w wiadomości pytanie odnośnie konkretnej osoby, może będę mógł pomóc.
Mnie osobiście chodzi o mojego pradziadka Nikodema Dracza tj. jego dzieci sprzed 1890 r., jego rodziców itd.
w USC z Zarszyna jest tylko księga urodzeń i małżeństw, dokładnie nie pamiętam kiedy się one zaczynają, ale jest to około roku 1890. Część ksiąg znajduje się w archiwum diecezjalnym w Przemyślu. A co do proboszcza to może być niechętny co do udostępniania ksiąg. Proszę napisać mi w wiadomości prywatnej jakieś szczegóły co do Pana przodka, może będę mógł jakoś pomóc
Pozdrawiam,
Mateusz
-
BisiaBalbaDracz
Panie Mateuszu podaje tutaj dane bo chyba jeszcze nie mogę lub nie umie wysłać wiad. pryw. Dane pradziadka :MateuszB pisze:Witam,BisiaBalbaDracz pisze:Witam, widzę że jest Pan w temacie zarszynskich ksiąg. Mam pytanie jak stare księgi przechowywane są w UCS Zarszyn i gdzie są księgi wcześniejsze? Jak do pozyskania informacji z ksiąg parafialnych podchodzi obecny proboszcz?MateuszB pisze:Część ksiąg jest dostępna w USC w urzędzie gminy, jeśli podeśle Pan w wiadomości pytanie odnośnie konkretnej osoby, może będę mógł pomóc.
w USC z Zarszyna jest tylko księga urodzeń i małżeństw, dokładnie nie pamiętam kiedy się one zaczynają, ale jest to około roku 1890. Część ksiąg znajduje się w archiwum diecezjalnym w Przemyślu. A co do proboszcza to może być niechętny co do udostępniania ksiąg. Proszę napisać mi w wiadomości prywatnej jakieś szczegóły co do Pana przodka, może będę mógł jakoś pomóc
Pozdrawiam,
Mateusz
Nikodem Dracz ur. 10.09.1856 r. Zm. 15.12.1920 r.
BisiaBalbaDracz, wysłałem informacje w wiadomości prywatnej.
Mateusz
Mateusz
-
BisiaBalbaDracz
P. Mateuszu odebrałam info. Serdecznie dziękuję. Wysłałam też podziękowania w wiadomości pryw. Mam nadzieję, że Pan dostał mojego maila. Pozdr.MateuszB pisze:BisiaBalbaDracz, wysłałem informacje w wiadomości prywatnej.
Mateusz