Test robiłem w MyHeritage. Czekam jeszcze na wyniki z 23andme. Nie znam jeszcze pochodzenie etnicznego ludzi z którymi mam wspólne segmenty - pracuję nad tym.
Zastanawiałem się nad wgraniem danych do innych stron ale z drugiej strony nie chcę tez ich wgrywać gdzie popadnie. MTA swygląda ciekawie ale mam wrażenie że najwięcej danych mają z bardziej znanych miejsc niż Polska i mało ciekawych rzeczy mi tam wyjdzie. A polecacie jeszcze inne strony w które naprawdę WARTO wgrać DNA? Interesują mnie tez kwestie zdrowotne i najlepiej żeby nie kosztowała fortuny ta zabawa.
@Wladyslaw_Moskal dzięki za linki ale one pokazują występowanie obecnej formy nazwiska a nie ich pochodzenie. Na przykład Jaros mogło wziąć się z niemieckiego Jarosch bo takie też są dostępne w genetece. Rzenno, Frymus, Dygas łatwo mi sobie wyobrazić francuskie korzenie, Fertacz niemiecko/holenderskie etc.
Co do teorii pochodzenia obcych genów ja bym również szukał prostszych wyjaśnień, takich jak np. wojna. Potop, tam gdzie wojna tam żołnierze a żołnierze też często na wojnie się nudzą i muszą się "zabawić". Szkoci również często się zaciągali do zagranicznych armii jako najemnicy. Wtedy czasy były brutalniejsze a i dzisiaj takie zdarzenia występują, amerykanie w Wietnamie/Japonii zostawili dużo swoich "śladów". Trzeba dlatego pamiętać ze to co mamy w metrykach to tylko dane oficjalne, co zdarzyło się naprawdę tego się nie dowiemy nigdy