Poszukiwania genealogiczne Białostocczyzna
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Eryk_Żynda

Witam, poszukuje informacji o moich przodkach z rejonów Białegostoku.
Poszukuje danych o rodzicach mojej prababci Zofii Czarnieckiej zd Paszko (chodzi o wiek rodziców), Zofia urodziła się w 1902 roku, jej siostra Weronika w 1911, było jeszcze dużo rodzeństwa, Wincenty, Józef i Maria. Oni wszyscy pochodzili z Jasionówki. Imiona ich rodziców to Jan Paszko i Antonina zd Wawiernia?, ale głownie poszukuje ich wieku.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Poszukuje danych o rodzicach mojej prababci Zofii Czarnieckiej zd Paszko (chodzi o wiek rodziców), Zofia urodziła się w 1902 roku, jej siostra Weronika w 1911, było jeszcze dużo rodzeństwa, Wincenty, Józef i Maria. Oni wszyscy pochodzili z Jasionówki. Imiona ich rodziców to Jan Paszko i Antonina zd Wawiernia?, ale głownie poszukuje ich wieku.
-
jamiolkowski_jerzy

Ksiąg Jasionówki po 1864 w internecie nie ma, są dostępne w dziele metrycznym AA w Białymstoku (w czas pandemii z pewnymi ograniczeniami, trzeba telefonicznie zapisywać się w kolejkę ). Aby ktoś miał zdjęcia bardzo wątpliwe zważywszy na bezwzględny zakaz robienia zdjęć w tym archiwum, Zatem jedyna droga to wizyta w Białymstoku albo prośba do AA o kwerendę.
-
Eryk_Żynda

To w takim razie czy jest możliwość odnalezienia tez wieku rodziców ale pradziadka (Stefan Czarniecki ur okolo 1901 w Białymstoku) rodzice to Jan Czarniecki i Anna zd Gil? wiem że Stefan miał rodzeństwo Apolonia Czarniecka Izydor Czarniecki i Wincenty Czarniecki)
Ps co to jest to AA w Białymstoku ?
Ps co to jest to AA w Białymstoku ?
-
jamiolkowski_jerzy

Możliwość jest . W przypadku Białegostoku nawet poprzez internet
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... olu=123183
Problem że w przypadku ksiąg z AP. trzeba się naklikać. Małym ułatwieniem szukania jest sumariusz (spisy urodzonych).ale tylko dla lat 1889 - 1899.
W AA (Archiwum Archidiecezjalne) są natomiast księgi metrykalne których wszystkie roczniki (po 1875) mają indeksy osobowe.
PS. Patrząc na inne watki Pańskiego autorstwa namawiam do samodzielnego szukania a nie prowadzenia dyskusji
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... olu=123183
Problem że w przypadku ksiąg z AP. trzeba się naklikać. Małym ułatwieniem szukania jest sumariusz (spisy urodzonych).ale tylko dla lat 1889 - 1899.
W AA (Archiwum Archidiecezjalne) są natomiast księgi metrykalne których wszystkie roczniki (po 1875) mają indeksy osobowe.
PS. Patrząc na inne watki Pańskiego autorstwa namawiam do samodzielnego szukania a nie prowadzenia dyskusji
-
Eryk_Żynda

Dobrze, postaram się poszukać na razie sam, jak dojdę gdzieś wyżej i będę miał problemy to zwrócę się o pomoc, dziękuję za nakierowanie pozdrawiam 
-
Eryk_Żynda

Witam, wystąpił problem. Otóż chodzi o metryki Białostockie w formach tabel. Dla mnie jest to nowość (umiem czytać rosyjski jak coś) ale z wielu przerobionych tam metryk nie ma chyba wieku rodziców urodzonej osoby więc nie wiem czy uda mi się znaleść akty urodzeń moich prapradziadków skoro nie ma wieku ;<
Proszę o pomoc bo dla mnie jest to zupełna nowość, na Suwalszczyźnie były takie proste metryki a tu...
Proszę o pomoc bo dla mnie jest to zupełna nowość, na Suwalszczyźnie były takie proste metryki a tu...
-
jamiolkowski_jerzy

Brak wpisanego wieku rodziców w aktach urodzin dzieci w metrykach Cesarstwa Rosyjskiego (a obwód białostocki był poza granicami Królestwa Polskiego) to niestety standard. Jak to obejść?. Z grubsza są dwie metody
Pierwsza to porządna genealogia i dotarcie do innych zdarzeń, przede wszystkim ślubu i zgonów. W tym przypadku dotarcie do metryki ślubu Jana Czarnieckiego i Anny Czarnieckiej z Gilów i metryk zgonów (albo inskrypcji grobowych) obojga. Starzy ludzie (ja do takich się zaliczam nawet bez genealogicznej praktyki, trzeba takich z rodziny przepytać ) raczej wiedzą gdzie są groby ich dziadków. Podany na nagrobkach lub w aktach zgonu wiek pozwoli oszacować lata urodzin. Przy okazji czy jest pewność co do pisowni nazwisk: Czarniecki czy Czarnecki oraz Gil czy Gilewska?
Druga metoda to spisy parafialne; w nich zapisywano zwykle wiek parafian. W dostępnym w internecie spisie mieszkańców Białegostoku z 1891
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata?id=56891
nie ma ani Jana Czarnieckiego ani Anny Gil . Zatem prawie na pewno do Białegostoku zjechali po 1891 roku. W AA w dziale historycznym są XX wieczne spisy parafian, Wybierając tę metodę trzeba je przejrzeć. Wymaga to jednak kwerendy na miejscu.
Jest jeszcze jedna metoda troch e na skróty. . Wymaga wyobraźni ale tez sporego doświadczenia i wiedzy genealogicznego .Należy stworzyć hipotetyczny szlak przemieszczania się w tym przypadku do Białegostoku . Podstawowe pytanie w tej metodzie to, skąd, z jakich rejonów (parafii) mogli pochodzić Jan i Anna , gdzie wzięli ślub . Wystarczy w AA przejrzeć śluby podejrzanych parafii z prawdopodobnie kilku lat sprzed 1900. W księgach każdy rocznik kończy się indeksem osobowym wszystkich parafii. Ba ! można to zrobić totalnie, przejrzenie wszystkich ślubów we wszystkich parafiach Archidiecezji to zabawa na góra jeden dzień (pobyt) w pracowni AA.
Pierwsza to porządna genealogia i dotarcie do innych zdarzeń, przede wszystkim ślubu i zgonów. W tym przypadku dotarcie do metryki ślubu Jana Czarnieckiego i Anny Czarnieckiej z Gilów i metryk zgonów (albo inskrypcji grobowych) obojga. Starzy ludzie (ja do takich się zaliczam nawet bez genealogicznej praktyki, trzeba takich z rodziny przepytać ) raczej wiedzą gdzie są groby ich dziadków. Podany na nagrobkach lub w aktach zgonu wiek pozwoli oszacować lata urodzin. Przy okazji czy jest pewność co do pisowni nazwisk: Czarniecki czy Czarnecki oraz Gil czy Gilewska?
Druga metoda to spisy parafialne; w nich zapisywano zwykle wiek parafian. W dostępnym w internecie spisie mieszkańców Białegostoku z 1891
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata?id=56891
nie ma ani Jana Czarnieckiego ani Anny Gil . Zatem prawie na pewno do Białegostoku zjechali po 1891 roku. W AA w dziale historycznym są XX wieczne spisy parafian, Wybierając tę metodę trzeba je przejrzeć. Wymaga to jednak kwerendy na miejscu.
Jest jeszcze jedna metoda troch e na skróty. . Wymaga wyobraźni ale tez sporego doświadczenia i wiedzy genealogicznego .Należy stworzyć hipotetyczny szlak przemieszczania się w tym przypadku do Białegostoku . Podstawowe pytanie w tej metodzie to, skąd, z jakich rejonów (parafii) mogli pochodzić Jan i Anna , gdzie wzięli ślub . Wystarczy w AA przejrzeć śluby podejrzanych parafii z prawdopodobnie kilku lat sprzed 1900. W księgach każdy rocznik kończy się indeksem osobowym wszystkich parafii. Ba ! można to zrobić totalnie, przejrzenie wszystkich ślubów we wszystkich parafiach Archidiecezji to zabawa na góra jeden dzień (pobyt) w pracowni AA.
-
Arek_Bereza

Ale jak miałbyś szukać AU kogoś tylko na podstawie wieku tegoż podanego w AU jego dziecka ?
Szukasz dzieci, potem ślubu Jana i Anny i dopiero ich aktów urodzenia. Gdybyś miał akty zgonu Jana i Anny to o innego, można szukać ich AU ale na podstawie AU ich dzieci ? To równie dobrze losowo
I dlaczego Stefan miałby się urodzić w Białymstoku ? Z informacji z MH urodził się 6 czerwca 1901 w Jasionówce. Zmarł w Białymstoku 22.01.1961, żona Zofia Paszko. To może zacznij od aktu zgonu (w USC Białystok) a potem dopiero szukaj AU, będzie sensowniej.
Szukasz dzieci, potem ślubu Jana i Anny i dopiero ich aktów urodzenia. Gdybyś miał akty zgonu Jana i Anny to o innego, można szukać ich AU ale na podstawie AU ich dzieci ? To równie dobrze losowo
I dlaczego Stefan miałby się urodzić w Białymstoku ? Z informacji z MH urodził się 6 czerwca 1901 w Jasionówce. Zmarł w Białymstoku 22.01.1961, żona Zofia Paszko. To może zacznij od aktu zgonu (w USC Białystok) a potem dopiero szukaj AU, będzie sensowniej.
-
Eryk_Żynda

Ja raczej się nie dowiem z opowieści starszej rodziny bo moi wszyscy dziadkowie nie żyją. Moja babcia nawet nie wiedziała nic o swoich dziadkach. Skoro urodził się w Jasionówce to pewnie trzeba się udać do wspominanego już AA w Białymstoku. Opowieści mojej mamy skierowały mnie na Białystok.
Trzeba współpracować teraz a AA, mam nadzieję że dotrę daleko w poszukiwaniach
Dziękuję za nakierowanie
i pozdrawiam.
Trzeba współpracować teraz a AA, mam nadzieję że dotrę daleko w poszukiwaniach
Dziękuję za nakierowanie
-
Eryk_Żynda

Dzień dobry. Mam 2 pytania genealogiczne dotyczące przodków z parafii Jasionówka.
1.W genetece w wynikach slubu mojego przodka w rubryce rodzice było sformułowanie "Wawrzyniec po Janie" co to może oznaczać ?
2. Mam wątpliwości co do potwierdzenia pokrewieństwa. W wypisie z aktu slubu z AA były wypisane imiona rodziców. Problem dotyczy Mateusza Paszko i jego żony Józefy zd "Wilko". W genetece takiego nazwiska jak Wilko nie znalazlem. Ale w genetece był wpisany slób Mateusza Paszko z Józefą ale ona miala inne nazwisko. Wieś sie zgadza, parafia tez, imiona i nazwisko Mateusza też. Czy ta Jozefa to ta sama osoba co Jozefa Wilko ? Moze byl jakiś błąd w wypisie ?
Z góry dziekuję za odpowiedź
.
1.W genetece w wynikach slubu mojego przodka w rubryce rodzice było sformułowanie "Wawrzyniec po Janie" co to może oznaczać ?
2. Mam wątpliwości co do potwierdzenia pokrewieństwa. W wypisie z aktu slubu z AA były wypisane imiona rodziców. Problem dotyczy Mateusza Paszko i jego żony Józefy zd "Wilko". W genetece takiego nazwiska jak Wilko nie znalazlem. Ale w genetece był wpisany slób Mateusza Paszko z Józefą ale ona miala inne nazwisko. Wieś sie zgadza, parafia tez, imiona i nazwisko Mateusza też. Czy ta Jozefa to ta sama osoba co Jozefa Wilko ? Moze byl jakiś błąd w wypisie ?
Z góry dziekuję za odpowiedź
-
Arek_Bereza

ad 1 Wawrzyniec syn Jana
ad 2 zapewne ta sama osoba. Może być błąd a może po śmierci Mateusza Józefa wyszła ponownie za mąż i stąd to nowe nazwisko
ad 2 zapewne ta sama osoba. Może być błąd a może po śmierci Mateusza Józefa wyszła ponownie za mąż i stąd to nowe nazwisko
-
Eryk_Żynda

Witam mam problem.
Nie mogę nic znaleźć o moich prapradziadkach. Dlatego proszę Państwa o pomoc.
Jan/Józef Czarniecki i jego żona Anna zd Gil
Mieli oni kilkoro dzieci, w 1891 pierwsze. Mój pradziadek urodził się w 1901 roku dnia 6 czerwca w Jasionówce. Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu informacji o Janie/Józefie i Annie (fajnie jak by się dało znaleźć akt urodzenia Stefana to wtedy po wieku można by było znaleźć ślub rodziców lub urodzenia).
Mieli oni kilkoro dzieci, w 1891 pierwsze. Mój pradziadek urodził się w 1901 roku dnia 6 czerwca w Jasionówce. Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu informacji o Janie/Józefie i Annie (fajnie jak by się dało znaleźć akt urodzenia Stefana to wtedy po wieku można by było znaleźć ślub rodziców lub urodzenia).
Re: Poszukiwania genealogiczne Białostocczyzna
Za bardzo "uczepiłeś" sie tego wieku. Całkowicie zbytecznie. Tym bardziej, że w metryce dziecka zapisany wiek rodziców nie zawsze zgadzał się z rzeczywistym, a bardzo często występowały znaczące niezgodności. Szukaj ślubu rodziców przeglądając księgę metrykalną od daty urodzenia dziecka poczynając wstecz czyli od np. czerwca 1891 idąc tzw rakiem przez maj, kwiecień, marzec i dalej z 1891 roku w 1890, 1889 i dalej jeśli będzie to konieczne. Wiek rodziców w chwili urodzenia dziecka pomogłby ci znaleźć ich ślub tylko wtedy jeśli wszyscy obowiązkowo bylibyśmy żenieni w dwa miesiące po 18 urodzinach, a tak nie jest. Każdy staje na ślubnym kobiercu kiedy chce. Jeden przed dwudziestką, drugi przed czterdziestką.Eryk_Żynda pisze:Witam mam problem.
Mieli oni kilkoro dzieci, w 1891 pierwsze. Mój pradziadek urodził się w 1901 roku dnia 6 czerwca w Jasionówce. Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu informacji o Janie/Józefie i Annie (fajnie jak by się dało znaleźć akt urodzenia Stefana to wtedy
po wieku można by było znaleźć ślub rodziców lub urodzenia).
-
Eryk_Żynda

No ale ja nie mam dostępu do metryk z Jasionówki po 1864 bo tych ksiąg nie ma w internecie. Nie wiem kiedy Jan/Józef i Anna zmarli. To co ja mam zrobić ? Jak ich znaleźć?
- Daniel_Paczkowski

- Kontakt:
Przyjechać do AA Białystok, gdzie te księgi są, albo zlecić komuś ich przeszukanie.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Daniel Paczkowski