Darowizna - Zawistowski, Świerczewski - Płońsk 1782 - ok

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

skoczek1995

Sympatyk

Darowizna - Zawistowski, Świerczewski - Płońsk 1782 - ok

Post autor: skoczek1995 »

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w odcyfrowaniu aktu darowizny z 28 maja 1782 r. z ksiąg ziemskich płockich w Płońsku

http://agadd2.home.net.pl/metrykalia/23 ... 3_0357.htm

Podaję to co udało mi się do tej pory ustalić

Akta w Płońsku, ziemi płockiej etc. etc. 28 maja 1782 r.

Urodzeni Paweł i Andrzej Zawistowscy, bracia, każdy z urodzonego Józefa oraz z Franciszki Dąbro(w)skiej rodziców synowie, zdrowi będąc (prawdopodobnie na ciele i umyśle) urodzonemu Łukaszowi Świerczewskiemu ze Stanisława jaki i z Zofii Chmielewskiej synowi działki (w dobrach ?) Zawistach Podleśnych i Podbużnych (powinno być Nadbużnych) ofiarowują (tutaj brak pomysłu - może - jak również jego ??) sukcesorom / potomkom sumę 200 (?) złotych polskich dla (za ?) działki w dobrach Zawistach Podleśnych i Nadbużnych ( ? jak i za umowę rezygnacji ?) w Płońsku dnia 24 maja roku (?? - dalszej części nie jestem w stanie odcyfrować)

Z góry dziękuję za pomoc,
Adam
Ostatnio zmieniony pt 19 lis 2021, 21:56 przez skoczek1995, łącznie zmieniany 1 raz.
skoczek1995

Sympatyk

Darowizna - Zawistowski, Świerczewski - Płońsk 1782

Post autor: skoczek1995 »

Szanowni,

ponawiam swoją prośbę o wsparcie w tłumaczeniu - każda pomoc będzie mile widziana. Jeśli w jakiś sposób nieprawidłowo proszę o pomoc - również proszę o komentarz.

Ten akt jest dla mnie o tyle ważny, że być może zawiera informacje, które pozwolą mi przesunąć się w moich poszukiwaniach genealogicznych o kolejne pokolenie, bo na ten moment utknąłem.

Dzięki dotychczasowemu wsparciu moje drzewo znacząco się rozrosło. Mam nadzieję, że i tym razem Forum mnie nie zawiedzie.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
Adam
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 22 times
Kontakt:

Darowizna - Zawistowski, Świerczewski - Płońsk 1782

Post autor: Bartek_M »

GG. Paweł i Andrzej Zawistowscy, synowie zm. Józefa i zm. Franciszki Dobrskiej, wobec spłaty zaległej sumy 36 złp. kwitują G. Łukasza Świerczewskiego, syna zm. Stanisława i zm. Zofii Chmielewskiej, nabywcy (od tychże Zawistowskich) działu dóbr Zawisty Podleśne i Pudbużne, z sumy 200 złp. stanowiącej cenę tego działu, ustalonej kontraktem powzdania zawartym w Płońsku 24 V br. między tymiż stronami i dziś roborowanym, z uwzględnieniem obciążeń, które Łukasz zobowiązał się znieść.
Bartek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”