Witam,historyk1920 pisze:Witam !
W dalszym ciągu szukam informacji o miejscu zesłania osoby z okolic Sieradza do obozu koncentracyjnego w którym przeprowadzane były różne badania. Osoba , która tam trafiła mogła mieć 18-23 lata, chciałbym nadmienić iż Bad Arolsen nie ma w swoich archiwach żadnych wzmianek w tej kwestii , pisałem do Archiwum w Oświęcimiu i tam też nie mają informacji, tłumaczą iż wiele dokumentów zostało zniszczonych. Jestem pod tzw. ścianąnie wiem gdzie jeszcze mogę coś odnaleźć ? Dziękuję za informację i sugestie - tropy !
Pozdrawiam
Marek
Moja sugestia to napisac tu na forum imie, nazwisko, kiedy i gdzie urodzony, mysle ze nazwisko musi byc znane, tak? Z biegiem lat dostalismy duzo informacji o rodzinie bo wszedzie gdzie mozn bylo rodzina pisala dokladne informacje o naszych. Czasem moze napisalismy cos pod zlym tematem, ale najwyzej ktos nas skarcil. Co z tego, grunt ze dane byly podane. Nie wiem jak daleko jest Sieradz od Parzęczew, bo nasz prapradiadek tam sie urodzil i historyk tej okolicy do nas napisal. Jestesmy stale w korespondencji. Ten pan ma malo czasu ale o ile t by pomoglo to sie go zapytamy czy by mogl pomoc.
My mamy dwa zdjecia z prapadziadka zsylki na Sybie: Pierwsze z poczatku zsylki pokazuje grupe Polakow otoczona kozakami z karabinami, drugie pokazuje jakk juz byli na wolnym zeslaniu krotko przed jego ucieczka. Moja Ciocia babcia poslala je tu na forum lata temu. Nie bylo zainteresowania, a moze poprawniej powiedziane to ze nie bylo duzo wiedzy o tym. Wiem ze takie zdjecia sa zadkie.
Pozdrawiam sedecnie is zycze powodzenia w poszukiwaniach.
Teresa czy Teri